Varený paprikový bôčik fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 9. júna 2016
Varený paprikový bôčik (fotorecept)
Foto: mesiar50

Suroviny

Hlavné suroviny:
cca 1000 g
Koreniny použité pri varení:
zopár zrniek
podľa potreby prerezané strúčiky
2000 ml
2 PL
Koreniny a ostatné suroviny na natretie bôčika:
 (štiplavá)
cca 50 ml (podľa potreby)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ahojte. Bôčik som si vybral síce s kosťou,ale časť zo slabiny,kde kostí bolo naozaj iba minimum.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umytý bôčik vložíme do horúcej vody aj s celým korením, prerezanými strúčikmi cesnaku a s 2 PL soli. Je dobré keď je v pozícii s kožou hore.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V polovici času varenia ho môžeme otočiť s mäsitou časťou hore. Už nehrozí,že by sa nám koža prilepila o dno nádoby. Mäso varíme pomali, akoby sme varili huspeninu. Varil som ho cca 90 minút. Samozrejmosťou by malo byť, mäso počas varenia skontrolovať vpichom vidličky.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z uvareného bôčika vytočíme veľké kosti. Chrupavku som nechal tak ,keďže som nechcel ,,dokaličiť" vrchnú časť mäsa.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z vývaru si odoberieme asi 50 ml tekutiny a to tú mastnejšiu vrstvu z vrchu.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvarený bôčik ešte za tepla posolíme, okoreníme s čiernym mletým a natrieme ho pomletým cesnakom. Z teplého vývaru, mletého cesnaku a červenej mletej papriky si namiešamu ,,glazúru". Kto rád štipľavé, tak si mäso posype štipľavou paprikou.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ,,Glazúru "zahusťujeme postupne paprikou. Konzistenčne by mala byť taká, aby sa dala pekne roztierať po mäse. No nič sa nestane, keď teplé mäso posypete paprikou a ostatnými koreninami a prísadami. Záleží, len naozaj na Vás, že ktorý postup práce si vyberiete.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ďalej bôčik natrieme paprikovou glazúrou a dáme ho do chladničky. Ja som ho porcoval tuším po dvoch hodinách, ale je dobré, keď postojí cez noc v chladničke. Skladovať by sa mal do 5 C - max 7 C. Keď ho nestihnete zjesť do dvoch dní, tak Vám odporúčam tento varený výrobok hlboko zmraziť.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokiaľ sa nám bôčik varí,tak si zatiaľ uvaríme zemiaky v šupke.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Hlavné jedlá, Obed, Predjedlá, Večera, Varené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
je to fantazia...skoro navlas rovnako varim bocik asi tak tri krat rocne aj ja...a takmer cely si ho aj zjem...nemala som teraz sice v plane tuto lahodku...ale taka pekna slabinka by mi veru zapasovala :)...zajtra spravim prieskum v obchodoch...silou vole musim nieco vhodne najst...lebo uz teraz mi tecu slinky :)
1x cima93
@Sonulienka
U nás nakupuje povätšinou moja žienka a tak stačí pána manžela nechať doma aspoň raz počas nákupov.Sorry..No u nás je to celkom naopak,keďže moje ,,dievčatá " nemajú radi mastné a tak som ten bôčik musel,, prepašovať" nejako domov.Sonička,ďakujem ti veľmi pekne.

@Ariela6
Čauko.Ďakujem ti srdečne a pekne ťa pozdravujem.

@Sracz
Máš pravdu priateľu Feri.Pristál som na rodnú pôdu.Potešil si ma,že tak jednoduché jedlo sa ti páči.Keď sme mávali v mäsovýrobe prebytok laloku resp.podhrdliny,tak sme mäso nakladali do slanej vody (láku).Potom sme ho uvarili,natreli paprikou a zaúdili.Samozrejme takto sme to robievali aj s bôčikom,aby sa nám neskazil.Tvoja babička bola nepochybne prvotriedna šikulka.Priateľu,ďakujem ti veľmi pekne.

@Terinka55
Týmto spôsobom sme to robievali aj v mäsovýrobe,kde nebolo času kazdý jeden lalok zvlášť zasypávať paprikou.Nemáš mi čo ďakovať ba naopak to ja ti srdečne ďakujem a pekne pozdravujem.

@Methi ,potešenie je na mojej strane,že sa ti jedlo páči.
Ďakujem ti pekne.



Tak příteli dnes jsem se snažil a udělal podle Tebe. Chtěli mně to sníst, ale ubránil jsem to na zítra k obědu. Nevím ale snad to vyšlo. Podívej se a zdravíme.


1x haji