Foto: mesiar50
Suroviny
Hlavné suroviny: | |
cca 1000 g |
|
|
|
Koreniny použité pri varení: | |
zopár zrniek |
|
podľa potreby prerezané strúčiky |
|
2000 ml |
|
2 PL |
|
Koreniny a ostatné suroviny na natretie bôčika: | |
|
|
|
|
|
|
(štiplavá) |
|
cca 50 ml (podľa potreby) |
|
Postup
-
1
Ahojte. Bôčik som si vybral síce s kosťou,ale časť zo slabiny,kde kostí bolo naozaj iba minimum.
-
2
Umytý bôčik vložíme do horúcej vody aj s celým korením, prerezanými strúčikmi cesnaku a s 2 PL soli. Je dobré keď je v pozícii s kožou hore.
-
3
V polovici času varenia ho môžeme otočiť s mäsitou časťou hore. Už nehrozí,že by sa nám koža prilepila o dno nádoby. Mäso varíme pomali, akoby sme varili huspeninu. Varil som ho cca 90 minút. Samozrejmosťou by malo byť, mäso počas varenia skontrolovať vpichom vidličky.
-
4
Z uvareného bôčika vytočíme veľké kosti. Chrupavku som nechal tak ,keďže som nechcel ,,dokaličiť" vrchnú časť mäsa.
-
5
Z vývaru si odoberieme asi 50 ml tekutiny a to tú mastnejšiu vrstvu z vrchu.
-
6
Uvarený bôčik ešte za tepla posolíme, okoreníme s čiernym mletým a natrieme ho pomletým cesnakom. Z teplého vývaru, mletého cesnaku a červenej mletej papriky si namiešamu ,,glazúru". Kto rád štipľavé, tak si mäso posype štipľavou paprikou.
-
7
,,Glazúru "zahusťujeme postupne paprikou. Konzistenčne by mala byť taká, aby sa dala pekne roztierať po mäse. No nič sa nestane, keď teplé mäso posypete paprikou a ostatnými koreninami a prísadami. Záleží, len naozaj na Vás, že ktorý postup práce si vyberiete.
-
8
Ďalej bôčik natrieme paprikovou glazúrou a dáme ho do chladničky. Ja som ho porcoval tuším po dvoch hodinách, ale je dobré, keď postojí cez noc v chladničke. Skladovať by sa mal do 5 C - max 7 C. Keď ho nestihnete zjesť do dvoch dní, tak Vám odporúčam tento varený výrobok hlboko zmraziť.
-
9
Pokiaľ sa nám bôčik varí,tak si zatiaľ uvaríme zemiaky v šupke.
Nechcel som v recepte písať viac toho vývaru,keďže paprika sa rozpustí a bola by tá glazúra riedka.Radšej toho vývaru pridať potom.
Prepáč,mal som napísať tak,že do nádoby nasypeme papriku a postupne dolievame teplý vývar.Moc ti ďakujem priateľu a tiež Vás oboch pekne pozdravujem
Paprikový bôčik som nerobil hádam aj desať rokov.
Mám ho veľmi rád aj tak,že je nakrájaný medzi dva chleby a s horčicou resp.ako sendvič.Som rád,že sa ti páči.Srdečná vďaka.
@Junior
Priateľu,veľmi pekne ti ďakujem.
u nás to kedysi bývala veľmi žiadaná zabíjačková špecialita z laloku :-)
po mnohých rokoch robievam viackrát do roka z bôčika, a na štipľavo, to už je len vec preferencia našich chutí doma, pre deti samozrejme na neštipľavo.
ej, ej, ej, ej, ej - narobil si mi chute, v dohľadnej dobe spravím zase!!!
Dobrý tip.Zamedzíš prístup vzduchu a necháš bôčik zrieť.Bôčik sa dá zabaliť resp. zatiahnuť aj potravinárskou fóliou.Zabalím podľa teba a bude pre brata..poteší sa.Kamarát,ďakujem ti pekne.
@Veronikkka
Mám rád mierne pikantné špeciality z mäsa a bôčik v tvojom,,prevedení"by mi určite moc chutil.
Som potešený faktom,že som pár varecháčom medzi inými aj tebe spravil chute.
Veronika,ďakujem ti prekrásne.
hoc je teplo-taký maličký kusisko dala bych si rada..
aj teba ja-Lacko-rada..
si vzorový vareškový chlap..
s radosťou môj kompliment cháp..:-)
Srdečná vďaka.
@Manya
Rád som ti ponúkol inšpiráciu.Ďakujem ti krásne.
@Klukodvody ,nemáš čo ďakovať.Som rád,že sa ti bôčik páči.To ja ti ďakujem znova.
@Monty469 ,potešenie je na mojej strane,že som ti spravil chúťky.Ďakujem ti krásne.
@Radost
Samozrejme,tvoj pekný rým som chápal s radosťou.Ďakujem ti od srdca.
@Kecemis
Priateľu,ty si tiež správny ,,športovec".Vždy vieš potešiť človeka.Veľmi pekne ti ďakujem.
U nás nakupuje povätšinou moja žienka a tak stačí pána manžela nechať doma aspoň raz počas nákupov.Sorry..No u nás je to celkom naopak,keďže moje ,,dievčatá " nemajú radi mastné a tak som ten bôčik musel,, prepašovať" nejako domov.Sonička,ďakujem ti veľmi pekne.
@Ariela6
Čauko.Ďakujem ti srdečne a pekne ťa pozdravujem.
@Sracz
Máš pravdu priateľu Feri.Pristál som na rodnú pôdu.Potešil si ma,že tak jednoduché jedlo sa ti páči.Keď sme mávali v mäsovýrobe prebytok laloku resp.podhrdliny,tak sme mäso nakladali do slanej vody (láku).Potom sme ho uvarili,natreli paprikou a zaúdili.Samozrejme takto sme to robievali aj s bôčikom,aby sa nám neskazil.Tvoja babička bola nepochybne prvotriedna šikulka.Priateľu,ďakujem ti veľmi pekne.
@Terinka55
Týmto spôsobom sme to robievali aj v mäsovýrobe,kde nebolo času kazdý jeden lalok zvlášť zasypávať paprikou.Nemáš mi čo ďakovať ba naopak to ja ti srdečne ďakujem a pekne pozdravujem.
@Methi ,potešenie je na mojej strane,že sa ti jedlo páči.
Ďakujem ti pekne.
Desať rokov som neodporazil žiadne jatočné zviera.Vypadol som z ,,kolobehu"
čo mi vlastne ani nevadí.V zahraničí pracujem na kuchynskej úprave mäsa.
Chcel som spraviť aj nejaké jaternice,ale moje dievčatá ich neradi a pre seba
samotného sa mi neoplatí.Spomienka na staré dobré časy,človeka vždy poteší.
Ďakujem ti srdečne.
Doktorovi nepovieme nič ! Apropo,vravím kolegovi mäsarovi,nemáš tu nejaký mastnejší bôčik ?...Potešila si ma,že sa ti jedlo páči.Srdečná vďaka.
@Jujoska
Jedlo bolo za studena na olovrant.Na obed bol perkelt,ale prekrojené zemiaky som ohrial v mikrovlnke.Samozrejme,že sa dajú zohriať aj nad parou.
Ďakujem ti prekrásne. :-)
Potešilo aj mňa,že k jedlu sú písané samé pekné komentáre.
No mnoho ľudí,ale iste nevie,že navlas rovnakým spôsobom sa dá pripraviť aj hovädzí bok...je lepšie keď jeho štruktúra je mramorovaná lojom resp.malo by sa jednať o bok prerastený lojom.Keď som bol študentom v Nitre,tak sme v piatok mávali ,,suchý obed" a veľakrát tam figurovaval práve tebou spomínaný bôčik s horčicou.Tiež ďakujem za pripomenutie mladých čias a prejem pekný deň.
Haha, to by mě zajímalo, jak se takový bůček brání?! Vlastním tělem?! Krásně se ti vyvedl. Dobrou chuť!! Tiše závidím. Já si ještě umím poručit /bůček apod./, ale se sladkým - buchty, zákusky, čokoláda, sušenky, tam na celé čáře slehávám. Přeji krásný den všem!!
Spravil si ten bôčik krajšie ako ja.Ok...je dobré keď mäsko postojí aspoň cez noc na chladnom mieste.Ja som si z neho ukrajoval ešte za horúca.Vážim si toho veľmi,že si robil bôčik podľa mňa.Moc ti ďakujem a srdečne Vás pozdravujem oboch.
nejaky ten recept na chutne jaternicky by nebol zly :)
Tiež patrím, aj s mnohými členmi našej rodiny, k milovníkom tejto fajnotky. Dnes som si overovala, ako ju pripravujú iní, tvoj postup sa mi najviac páčil, ďakujem za mnohé nové nápady...
Nech sa ti darí aj naďalej ☀️!
Ďakujem za recept.