Varený paprikový bôčik fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 9. júna 2016
Varený paprikový bôčik (fotorecept)
Foto: mesiar50

Suroviny

Hlavné suroviny:
cca 1000 g
Koreniny použité pri varení:
zopár zrniek
podľa potreby prerezané strúčiky
2000 ml
2 PL
Koreniny a ostatné suroviny na natretie bôčika:
 (štiplavá)
cca 50 ml (podľa potreby)




Postup

  1. 1

    Ahojte. Bôčik som si vybral síce s kosťou,ale časť zo slabiny,kde kostí bolo naozaj iba minimum.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umytý bôčik vložíme do horúcej vody aj s celým korením, prerezanými strúčikmi cesnaku a s 2 PL soli. Je dobré keď je v pozícii s kožou hore.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V polovici času varenia ho môžeme otočiť s mäsitou časťou hore. Už nehrozí,že by sa nám koža prilepila o dno nádoby. Mäso varíme pomali, akoby sme varili huspeninu. Varil som ho cca 90 minút. Samozrejmosťou by malo byť, mäso počas varenia skontrolovať vpichom vidličky.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z uvareného bôčika vytočíme veľké kosti. Chrupavku som nechal tak ,keďže som nechcel ,,dokaličiť" vrchnú časť mäsa.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z vývaru si odoberieme asi 50 ml tekutiny a to tú mastnejšiu vrstvu z vrchu.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvarený bôčik ešte za tepla posolíme, okoreníme s čiernym mletým a natrieme ho pomletým cesnakom. Z teplého vývaru, mletého cesnaku a červenej mletej papriky si namiešamu ,,glazúru". Kto rád štipľavé, tak si mäso posype štipľavou paprikou.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ,,Glazúru "zahusťujeme postupne paprikou. Konzistenčne by mala byť taká, aby sa dala pekne roztierať po mäse. No nič sa nestane, keď teplé mäso posypete paprikou a ostatnými koreninami a prísadami. Záleží, len naozaj na Vás, že ktorý postup práce si vyberiete.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ďalej bôčik natrieme paprikovou glazúrou a dáme ho do chladničky. Ja som ho porcoval tuším po dvoch hodinách, ale je dobré, keď postojí cez noc v chladničke. Skladovať by sa mal do 5 C - max 7 C. Keď ho nestihnete zjesť do dvoch dní, tak Vám odporúčam tento varený výrobok hlboko zmraziť.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokiaľ sa nám bôčik varí,tak si zatiaľ uvaríme zemiaky v šupke.

    Varený paprikový bôčik (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

klukodvody
Tak už jen za tohle jídlo velká poklona. Tohle je dieta přesně podle mého gusta. Takovou mohu klidně držet. No prostě to je něco. Díky a srdečně zdravíme.
1x sysssi
klukodvody
Jí musím ještě jednou tam je uvedené 50 ml té tučnější tekutiny. Není to málo?
mesiar50
@Klukodvody
Nechcel som v recepte písať viac toho vývaru,keďže paprika sa rozpustí a bola by tá glazúra riedka.Radšej toho vývaru pridať potom.
Prepáč,mal som napísať tak,že do nádoby nasypeme papriku a postupne dolievame teplý vývar.Moc ti ďakujem priateľu a tiež Vás oboch pekne pozdravujem
gabriele
je to fantazia...skoro navlas rovnako varim bocik asi tak tri krat rocne aj ja...a takmer cely si ho aj zjem...nemala som teraz sice v plane tuto lahodku...ale taka pekna slabinka by mi veru zapasovala :)...zajtra spravim prieskum v obchodoch...silou vole musim nieco vhodne najst...lebo uz teraz mi tecu slinky :)
1x cima93
junior
No teda @mesiar50 , aký si ty šikovný chlap. Po takých parádnych tortách opäť parádny "zákusok".
mesiar50
@Gabriele
Paprikový bôčik som nerobil hádam aj desať rokov.
Mám ho veľmi rád aj tak,že je nakrájaný medzi dva chleby a s horčicou resp.ako sendvič.Som rád,že sa ti páči.Srdečná vďaka.

@Junior
Priateľu,veľmi pekne ti ďakujem.
kimlo
Výborný recept Laci, robím podobne, akurát ze ho potom obalený tou paprikovo-cesnakovou pastou zabalím natesno do alobalu a dám na týžden do chladničky, až potom sa konzumuje... 5*
veronikkka
Ahoj Lacko, perfektný recept za 5*
u nás to kedysi bývala veľmi žiadaná zabíjačková špecialita z laloku :-)
po mnohých rokoch robievam viackrát do roka z bôčika, a na štipľavo, to už je len vec preferencia našich chutí doma, pre deti samozrejme na neštipľavo.
ej, ej, ej, ej, ej - narobil si mi chute, v dohľadnej dobe spravím zase!!!
mesiar50
@Kimlo
Dobrý tip.Zamedzíš prístup vzduchu a necháš bôčik zrieť.Bôčik sa dá zabaliť resp. zatiahnuť aj potravinárskou fóliou.Zabalím podľa teba a bude pre brata..poteší sa.Kamarát,ďakujem ti pekne.

@Veronikkka
Mám rád mierne pikantné špeciality z mäsa a bôčik v tvojom,,prevedení"by mi určite moc chutil.
Som potešený faktom,že som pár varecháčom medzi inými aj tebe spravil chute.
Veronika,ďakujem ti prekrásne.
manya
@Mesiar50 dobrá inšpirácia, prediskutujem s manželom, @Kimlo , dobrý nápad, neprevoniaš síce celú chladničku a vôňa a chuť bude intenzívnejšia, spravím podľa vás chlapci;
monty469
Och ty mi ale robíš chute :-) Tak dávno som ho už nerobila. Najvyšší čas to zmeniť.
radost
och..toto aj u nás býva..ja vždy obžeriem sa-ako divá..zväčša v zime varíme a patláme /slovko ala @afataga /
hoc je teplo-taký maličký kusisko dala bych si rada..
aj teba ja-Lacko-rada..
si vzorový vareškový chlap..
s radosťou môj kompliment cháp..:-)
kecemis
Priatelu, robis riadne chute. Urcite by som neoddolal peknemu kusku na konci toho sladkeho tunela.
mesiar50
@Izabella929
Srdečná vďaka.

@Manya
Rád som ti ponúkol inšpiráciu.Ďakujem ti krásne.

@Klukodvody ,nemáš čo ďakovať.Som rád,že sa ti bôčik páči.To ja ti ďakujem znova.

@Monty469 ,potešenie je na mojej strane,že som ti spravil chúťky.Ďakujem ti krásne.

@Radost
Samozrejme,tvoj pekný rým som chápal s radosťou.Ďakujem ti od srdca.

@Kecemis
Priateľu,ty si tiež správny ,,športovec".Vždy vieš potešiť človeka.Veľmi pekne ti ďakujem.

sonulienka
Aj ja som dnes pozerala, že kúpim bôčik ale manžel ma zrušil. Lacko narobil si mi veľké chute. Najbližšie sa nedám zrušiť a veru kúpim. Máš ho parádny aj ja tak verím a asi tiež skúsim "ak vydržím" dať na týždeň do chladničky tiež dobrá rada.
ariela6
ahoj Laci tak zase pekný vytvor ukladam a určite pripravim do zahrady maj sa pekne pa
sracz
Ahoj a ciao Laci Mäsiar, @mesiar50 kamarát, teraz asi na rodnej hrude, čo dedukujem podľa etikety na obale kúpeného bôčika. Perfiš rcp, ako by z našej kuchyne v 50. rokoch, kedy ma aj tomuto "triku" naučila moja vzácna Pani Učiteľka babička lady Ann. Od roku 1943 ovdovela s 3 deťmi a tak si zarábala "kofárčením". Po dedinách v okolí Košíc skupovala už "rozbúrané" mäso z domácich štvornožcov a doma na Barčianskej pripravovala super šunky, slaninu, hurky, klobásy, aj paprikovaný bôčik a inšô! Babka je "kofou s čarnym obchodom na nebeských obláčikoch od leta 1982. Dnes by si si úžasne šplhol u mojej krajšej 1/2, vysloveného to mäsožravca. Hlavne čo sa bravčových domácich pochúťok týka! ... a tá Tvoja je po zásluhe mnóóóho hviezdičková. Krásne dni a bohatú inšpiráciu do ďalších "diel"!
1x milo60
terinka55
Výborné jedlo. Podobne poznám od neb.svokry (okr. NZ), delikatesná bašta. Ďakujem za pripomenutie. Mala by som motivovať manžela :-) Pozdravujem!
maska10
Vyborna pochutka,spomienka na casy ked sme robili zabijacky.Mas u mna 100bodov,Zelam pekny den.
mesiar50
@Sonulienka
U nás nakupuje povätšinou moja žienka a tak stačí pána manžela nechať doma aspoň raz počas nákupov.Sorry..No u nás je to celkom naopak,keďže moje ,,dievčatá " nemajú radi mastné a tak som ten bôčik musel,, prepašovať" nejako domov.Sonička,ďakujem ti veľmi pekne.

@Ariela6
Čauko.Ďakujem ti srdečne a pekne ťa pozdravujem.

@Sracz
Máš pravdu priateľu Feri.Pristál som na rodnú pôdu.Potešil si ma,že tak jednoduché jedlo sa ti páči.Keď sme mávali v mäsovýrobe prebytok laloku resp.podhrdliny,tak sme mäso nakladali do slanej vody (láku).Potom sme ho uvarili,natreli paprikou a zaúdili.Samozrejme takto sme to robievali aj s bôčikom,aby sa nám neskazil.Tvoja babička bola nepochybne prvotriedna šikulka.Priateľu,ďakujem ti veľmi pekne.

@Terinka55
Týmto spôsobom sme to robievali aj v mäsovýrobe,kde nebolo času kazdý jeden lalok zvlášť zasypávať paprikou.Nemáš mi čo ďakovať ba naopak to ja ti srdečne ďakujem a pekne pozdravujem.

@Methi ,potešenie je na mojej strane,že sa ti jedlo páči.
Ďakujem ti pekne.



mesiar50
@Maska10
Desať rokov som neodporazil žiadne jatočné zviera.Vypadol som z ,,kolobehu"
čo mi vlastne ani nevadí.V zahraničí pracujem na kuchynskej úprave mäsa.
Chcel som spraviť aj nejaké jaternice,ale moje dievčatá ich neradi a pre seba
samotného sa mi neoplatí.Spomienka na staré dobré časy,človeka vždy poteší.
Ďakujem ti srdečne.
haji
Hm, krásný recept, ale tady se mohu pouze kochat očima a slintat. Hezky podaný recept, krásné dílo, jistě chutné a voňavoučké. Se držím od bůčku dále, můj žaludek by to snad přežil, ale doktor by mě hnal! haha Přeji krásný den!
jujoska
krasna klasika, tiez dakujem za inspiraciu, dlho nebola. Trosku som len nepochopila tie zemiaky lebo sa mi zda, ze ste to nejedli na teplo ako obed :-D
mesiar50
@Haji
Doktorovi nepovieme nič ! Apropo,vravím kolegovi mäsarovi,nemáš tu nejaký mastnejší bôčik ?...Potešila si ma,že sa ti jedlo páči.Srdečná vďaka.

@Jujoska
Jedlo bolo za studena na olovrant.Na obed bol perkelt,ale prekrojené zemiaky som ohrial v mikrovlnke.Samozrejme,že sa dajú zohriať aj nad parou.
Ďakujem ti prekrásne. :-)
bembo
Presne takto robievala paprikový bôčik moja mamka.tento bôčik sme zbožňovali,a veľmi sa teším,že táto dobrota má toľko krásnych komentárov.ja som si ho dával vždy s klasickou horčicou,a čerstvým chlebom alebo pečivom.keďže som ho aj ja už dávno nerobil,vďaka za pripomenutie,a prajem pekný deň
mesiar50
@Bembo
Potešilo aj mňa,že k jedlu sú písané samé pekné komentáre.
No mnoho ľudí,ale iste nevie,že navlas rovnakým spôsobom sa dá pripraviť aj hovädzí bok...je lepšie keď jeho štruktúra je mramorovaná lojom resp.malo by sa jednať o bok prerastený lojom.Keď som bol študentom v Nitre,tak sme v piatok mávali ,,suchý obed" a veľakrát tam figurovaval práve tebou spomínaný bôčik s horčicou.Tiež ďakujem za pripomenutie mladých čias a prejem pekný deň.

klukodvody
Tak příteli dnes jsem se snažil a udělal podle Tebe. Chtěli mně to sníst, ale ubránil jsem to na zítra k obědu. Nevím ale snad to vyšlo. Podívej se a zdravíme.


haji
@Klukodvody (14.6.2016 22:00)
Haha, to by mě zajímalo, jak se takový bůček brání?! Vlastním tělem?! Krásně se ti vyvedl. Dobrou chuť!! Tiše závidím. Já si ještě umím poručit /bůček apod./, ale se sladkým - buchty, zákusky, čokoláda, sušenky, tam na celé čáře slehávám. Přeji krásný den všem!!
mesiar50
@Klukodvody (14.6.2016 22:00)

Spravil si ten bôčik krajšie ako ja.Ok...je dobré keď mäsko postojí aspoň cez noc na chladnom mieste.Ja som si z neho ukrajoval ešte za horúca.Vážim si toho veľmi,že si robil bôčik podľa mňa.Moc ti ďakujem a srdečne Vás pozdravujem oboch.
dosa
... boze to je bocik, som nerobila ani nepamatam - v piatok bude, ak nie zajtra...