Varený paprikový bôčik (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Suroviny

Postup

  1. Ahojte. Bôčik som si vybral síce s kosťou,ale časť zo slabiny,kde kostí bolo naozaj iba minimum.
  2. Umytý bôčik vložíme do horúcej vody aj s celým korením, prerezanými strúčikmi cesnaku a s 2 PL soli. Je dobré keď je v pozícii s kožou hore.
  3. V polovici času varenia ho môžeme otočiť s mäsitou časťou hore. Už nehrozí,že by sa nám koža prilepila o dno nádoby. Mäso varíme pomali, akoby sme varili huspeninu. Varil som ho cca 90 minút. Samozrejmosťou by malo byť, mäso počas varenia skontrolovať vpichom vidličky.
  4. Z uvareného bôčika vytočíme veľké kosti. Chrupavku som nechal tak ,keďže som nechcel ,,dokaličiť" vrchnú časť mäsa.
  5. Z vývaru si odoberieme asi 50 ml tekutiny a to tú mastnejšiu vrstvu z vrchu.
  6. Uvarený bôčik ešte za tepla posolíme, okoreníme s čiernym mletým a natrieme ho pomletým cesnakom. Z teplého vývaru, mletého cesnaku a červenej mletej papriky si namiešamu ,,glazúru". Kto rád štipľavé, tak si mäso posype štipľavou paprikou.
  7. ,,Glazúru "zahusťujeme postupne paprikou. Konzistenčne by mala byť taká, aby sa dala pekne roztierať po mäse. No nič sa nestane, keď teplé mäso posypete paprikou a ostatnými koreninami a prísadami. Záleží, len naozaj na Vás, že ktorý postup práce si vyberiete.
  8. Ďalej bôčik natrieme paprikovou glazúrou a dáme ho do chladničky. Ja som ho porcoval tuším po dvoch hodinách, ale je dobré, keď postojí cez noc v chladničke. Skladovať by sa mal do 5 C - max 7 C. Keď ho nestihnete zjesť do dvoch dní, tak Vám odporúčam tento varený výrobok hlboko zmraziť.
  9. Pokiaľ sa nám bôčik varí,tak si zatiaľ uvaríme zemiaky v šupke.