Varený paprikový bôčik (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Postup- Ahojte.
Bôčik som si vybral síce s kosťou,ale časť zo slabiny,kde kostí bolo naozaj iba minimum.
- Umytý bôčik vložíme do horúcej vody aj s celým korením, prerezanými strúčikmi cesnaku
a s 2 PL soli. Je dobré keď je v pozícii s kožou hore.
- V polovici času varenia ho môžeme otočiť s mäsitou časťou hore. Už nehrozí,že by sa nám koža prilepila o dno nádoby. Mäso varíme pomali, akoby sme varili huspeninu. Varil som ho cca 90 minút. Samozrejmosťou by malo byť, mäso počas varenia skontrolovať vpichom vidličky.
- Z uvareného bôčika vytočíme veľké kosti. Chrupavku som nechal tak ,keďže som nechcel ,,dokaličiť" vrchnú časť mäsa.
- Z vývaru si odoberieme asi 50 ml tekutiny a to tú mastnejšiu vrstvu z vrchu.
- Uvarený bôčik ešte za tepla posolíme, okoreníme s čiernym mletým a natrieme ho pomletým cesnakom. Z teplého vývaru, mletého cesnaku a červenej mletej papriky si namiešamu ,,glazúru". Kto rád štipľavé, tak si mäso posype štipľavou paprikou.
- ,,Glazúru "zahusťujeme postupne paprikou. Konzistenčne by mala byť taká, aby sa dala pekne roztierať po mäse. No nič sa nestane, keď teplé mäso posypete paprikou a ostatnými koreninami a prísadami. Záleží, len naozaj na Vás, že ktorý postup práce si vyberiete.
- Ďalej bôčik natrieme paprikovou glazúrou a dáme ho do chladničky. Ja som ho porcoval tuším po dvoch hodinách, ale je dobré, keď postojí cez noc v chladničke. Skladovať by sa mal do 5 C - max 7 C. Keď ho nestihnete zjesť do dvoch dní, tak Vám odporúčam tento varený výrobok hlboko zmraziť.
- Pokiaľ sa nám bôčik varí,tak si zatiaľ uvaríme zemiaky v šupke.
|