Vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 1. augusta 2011
Vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta (fotorecept)
Foto: tatranka

Tento zákusok asi pozná veľa ľudí.Robievam ho tak raz dva krát do roka. Máme ho všetci radi.Dlho som mala problém s cestom,kým som Zobraziť celý popisTento zákusok asi pozná veľa ľudí.Robievam ho tak raz dva krát do roka. Máme ho všetci radi.Dlho som mala problém s cestom,kým som sa ho naučila robiť chutné a aj dobré. Mám ho už roky,v mojich prvotných receptoch.

20 ks a podľa velkos
porcií
45 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

cesto:
250 ml
medzi prsty
50 g ,margarín
150 g
4 ks
krém:
500 ml
medzi prsty
1 balíček
1 balíček
100 g
150 g
na posypanie koláčikov
1 balíček
polkáv.lyžičky príchute ,alebo príchuť




Postup

  1. 1

    Najprv si vymažem plech tukom a vysypem múkou. /maslom .Okrúhlou formičkou si predznačím veľkosť venčekov. V hrnci zohrejem osolenú vodu a pridám do nej maslo.Keď sa voda zohreje,nemala by vrieť ani sa odparovať,prisypem na raz múku.Masu miešam,aby sa nevytvorili hrčky. Cesto vlastne odpaľujem. Asi 3-5 minút. Keď sa už neprichytáva na steny nádoby v ktorej cesto odpaľujeme,premiestním ho do druhej nádoby a nechám vychladnúť. Po vychladnutí pridávam po celom vajíčku do cesta. Spracuvávam mixerom na najnižších obrátkach postupne všetky štyri vajíčka.

    Vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Až kým nie je cesto pekné lesklé.Potom ho vsuniem do mikroténového sáčku.Ono cesto je mazľavé a dosť ťažko sa s nim pracuje.To odrádza veľa kuchtičiek od pečenia tejto dobroty. Zo spodu sáčok otvorím zastrihnutím pomerne veľkého otvoru.Na druhej strane sáček zabezpečím zaviazaním kuchynským špagátikom.Takto pripravený ho vsuniem do tvarovacieho vrecka na cesto.S takto zabezpečeným a naplneným vreckom sa už pracuje dobre.Vytláčam kolieska,cez hviezdicovú trubičku.

    Vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pred pečením si rúru vyhrejem na 200 stupňov.Pri pečení rúru nesmiete otvoriť aspoň10 minút!!!!!! Venčeky pečiem,asi 20 minút.Potom teplotu stiahnem na 170 stupňov a dopekám ešte 5-7 minút. Po vybratí nechám trochu schladiť.Ešte teplé ich prekrojím na polovicu ostrým nožom. Dobre sú upečené vtedy,ak majú vo vnútri vzdušné bublinky. Krém plním tiež cez vrecko na zdobenie.

    Vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Krém: Uvaríme si vlastne puding do ktorého hneď za horúca primiešame vanilkový cukor a kryštálový cukor.Tiež pridáme malú lyžičku masla,aby sa nám na povrchu netvorila koža.Medzi prsty soli. Keď masa vychladne primiešame rumovú príchuť a maslo.Venčeky naplním plnkou cez ozdobné vrecko.Zakryjem vrchnou časťou.Nakoniec posypem práškovým cukrom. Takto pečiem vanilkové venčeky. Nech vás nemýly tmavý krem pri venčekoch.Zostal mi z pečenia predchádzajúceho koláčika,tak som ho pridala.Bolo to veľmi chutné a zase niečo nové.Bola to čokoládová plnka.

    Vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové vanilkové venčeky.Veru sme si pochutili.

    Vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

elisticka
Martuska noooooooooo krasa posli aspon jeden!!! uz zajtra mozem:-)))) krasen spracovane obrazky:-)) ukladam...
akeber
krááásne....moje naj.....oblúbenejšie....aj ja ich občas robievam sú veľmi dobré.....krásne fotky :D
ancicka
Na venčeky sa chystám už dlhšie.Manžel bude mať narodeniny,tak asi budú.On má rád sladkosti ,a venčekmi mu isto urobím radosť.
kucharronald
Mňam, venčeky milujem, naučil som sa ich robiť na brigáde v cukrárni, kde som za deň spravil 105 venčekov :) Príprava je pomerne jednoduchá, ja ich robím väčšie, pomalšie pečiem a nechám odpočinúť do 2. dňa. Potom ich plním a pred podávaním posypem práškovým cukrom.
vavan
náááááááádherne sa ti vydarili krásne vysoké nadýchané ,mňam.
babi
Pravé domáce venčeky, mňam. Martuška krása . Práve popíjam kávu a keby som si ešte z tej misy mohla k nej dať venček .............
alexdidi
Krásne venčeky, tiež ich mám rada a robievam hlavne pre vnuka, ktorý ich zbožňuje (aj veterníky karamelové). Zaujímalo by ma, prečo dávaš zlatý klas aj vanilkový puding do plnky. Asi máš s tým dobrú skúsenosť?
dorisa
Ja som nikdy odpaľované cesto nepiekla. Mala by som skúsiť. Martuška, krásne venčeky si napiekla. Chválim.
alexdidi
Ešte som zabudla dodať, že to vloženie mikroténového sáčka do plátenného je teda super nápad. Stále ma hnevalo to čistenie-pranie vrecúška....teraz len rozmýšľam, prečo to mňa už dávno nenapadlo?!
1x 5a5
anina43
milá tatranka, zse jeden z tvojich úžasných receptov, naplniť cesto do mikrot.sáčku a tak vložiť do cukr. vrecka, no to je nápad za milion, len preto venčeky nepekávam, lebo čistiť sáčok po takom mazľavom ceste sa mi naozaj nechcelo, pritom venčeky sú v našej rodine veľmi obľúbený zákusok. ešte ťa prosím daj vedieť, či nastriekaš koliesko a naň ešte jedno, alebo robiš iba jednu vrstvu ? potešila si ma, lebo som tento tvoj recept nevedela nájsť. ďakujem za odpoveď
renama
aj ja nemám rada čistiť sáčok, tak sa teším na tento nový spôsob, ktorý určite vyskúšam. Krásne nafotený receptík, mám trošku inší recept, tak skúsim aj tieto, venčeky by som jedla denne :)) Ukladám do KK, ďakujem za recept
ketty3811
nádherné venčeky.Ja som ich niekedy dávno robila,ale veľmi sa mi nedarilo,tak som to viac neskúšala a pritom u nás doma ich máme veľmi radi.Asi ich zase skúsim.A ten sáčok,to je super nápad(ty máš tých super nápadov ozaj veľa).:-)
tatranka
@anina43 pre teba.Striekam jednu vrstvu na nakreslené koliesko.A potom druhu,smerom do vnútra kruhu.Tak nie je cesto na sebe a diera v prostriedku nie je veľká.Skús tak.Keď je viac vrstiev,tak vo vnútri ostanú mazlavé a to naozaj nie je chutné.
S tým mikroténovým sáčkom je to príma.Ono zostane trochu vrecko zašpinené,ale len na spodu.
Cesto som skúšala aj s mliekom,ale to sa mi neosvedčilo.Tak len kľudne použite vodu.
@babi ako rada by som ťa ponúkla,ale už nie sú ani u nás.
@dorisa ty si veľmi zručná a šikovná skús.Určite sa ti vydaria.
@jerica od teba je toľko pochvál,že ma to až ľaká.
@kucharronald klobúk dole.Ono vytlačiť105 venčekov ,nie je vôbec jednoduché.Urobila som ich dvadsať a veru dá mi to zabrať.
@elisticka ty moja ešte trošičku vydrž a doma si už dobrôt napečieš kopec.Drž sa.
@kata50 ďakujem za pochvalu aj ja.
tatranka
@alexdidi prepáč,tebe som zabudla odpovedať.Áno takto sa mi to osvedčilo.Dať tam jeden puding a jeden zlatý klas.Je akýsi jemnejší.Moji konzumenti ma v tom presvedčili.A teraz to už automaticky tak robím.Ty si môžeš dať svoju vanilkovú plnku aj len z pudingu,alebo zlatého klasu.Myslím,že to je hádam aj jedno.
vierik
Véééľmi,veľmi pekne sa Ti vydarili,,aj ja sa ich bojím piecť...už aj sú uložené v KK,díky.
luliatko
doteraz som robila venčeky len z polotovaru...ale tieto vyzerajú skvelo...okrem tej vanilkovej plnky dávam aj šľahačku...určite vyskúšam
katkub
ja mam taky isty recept ale dávam miesto masla olej .No musím vyskúšať,že čo je lepšie.
3sandra3
super...tieto venčeky mám veeeľmi rada.... sú parádne a krásne
tatranka
@luliatko tá šľahačka je už bonus na viac.Je to ešte chutnejší venček,ale s viacej kalóriami. !!!! Ja už predsa len sem tam aj na to dbám.No tiež aj so šľahačkou milujem.A pridám ešte čosi....Na vrch koláčika namiesto práškového cukru poliať karamelovou polevou...mňam.Čo ty na to?
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Nápad s mikroténovým vrecúškom je taký jednoduchý a pritom geniálny. Tiež nerada čistím plátené vrecko od cesta. Venčeky robievam podobne, ale používam hrubú múku, plech len vymastím a pohárikom namočeným v múke si naznačím kolieska. Keď nie som lenivá, tak na vrch urobím punčovú polevu. Jóój a tie Tvoje sú krásne, až tak volajú "zjedz ma"!
babav
Krasne venceky,profesionalny recept....
jamarlen
@tatranka , raz sme podobné skúšali, cesto sme však nastriekali vo veľkosti hotových venčekov, a keď sa upiekli, bola zábava - miesto venčekov vence, takže sme nimi na dľľľľľľľho, ak nie navždy, pochovali nádeje na naše cukrárčenie... ale dobre sme sa nasmiali:)
luliatko
@tatranka , nerobím takéto kalorické bomby často, ale keď už, tak poriadne..veď občas treba aj zhrešiť, no nie? :))))no a tá karamelová poleva..hmm...môôže byť..mňamka....a ozaj ..občas polievam na vrch čokoládou..ale to už sa aj kalorické počítadlá obracajú..
oblizprst
Nádherne podaný recept, vidno, že skúsenosti si treba ceniť! Skláňam sa a ďakujem za recept.
sovka62
Skúsila som ich raz, vajcia som do cesta vmiešavala ručne, cesto sa rozpadlo na glocky a vajcia medzi nimi boli tekuté. Kým so to spojila, narobila som sa ako pes. Fintu s predznačením tvaru som nepoznala, tak som ich mala jeden ako vlas, jeden ako klas. Vyskočili pekne, zjesť sa dali, ale vyzerali, no .... tak na zjedenie doma, nedajbože ukázať návšteve. Ale fakt ich podľa tvojho receptu ešte raz skúsim, ak budú len spolovice tak dobre vyzerať, budem spokojná.
tatranka
Ani neviete dievčatá,ako veľmi sa teším,že som možno niektoré z vás posilnila na opätovné vyskúšanie receptu.
S odpaľovaným cestom som aj ja mala niekedy problémy.No keďže sa nerada vzdávam,bol by v tom čert,aby sa mi nakoniec nepodarili.
Tento recept je ozaj dobrý.Pokiaľ dodržíte gramáž a návod.@sovka62 ty len vyskúšaj a uvidíš,že sa ti vydaria.
Držím vám palec.
hefa
nepiekla som venčeky aspoň 8 rokov, asi je načase, aby som sa dala do toho, skvelá inšpirácia....mňam...
vieraa
tatranka, sú krásne, aj ja podla tohto receptu robím venčeky.Ibaže, je to dobrý nápad krúžok spravím iba jeden a nie dva. Vyskúšam to , tak isto s tým mikrotenovým vrecúškom, netrhá sa? Tieto venčeky sú velmi oblúbené aj v našej rodine, na sviatočnom stole na Vianoce nesmú chýbať.
vieraa
tatranka aj ja sa pridávam k Tvojím slovám, chce to iba skúšať a nie je to tažké.
marcy
nóóó,tie finty sú geniálne....´:)) mám rešpekt pred odpaľovaným cestom,ale s Tvojou navigáciou skúsim,vďaka
narciska
Veľmi pekne vyzerajú aj podľa chute budú určite dobré. Ukladám do kk.
helca103
ja robím venčeky presne tak isto ako @tatranka akurát ma nikdy nenapadlo dať cesto najprv do mikroténového sáčku. Najbližšie určite vyskúšam dakujem za velmi zaujímavý nápad.
tatranka
@vieraa ak je tenúčke vrecko,vlož do seba radšej dve.Zatiaľ sa mi neroztrhlo vrecko.Môžeš použiť aj silnejší gumový.Ja mám pre potrebu v kuchynke tieto sáčky,tak som použila ten.
3sandra3
dnes som robila Tvoje venčeky,,, aj som sa bála toho cesta, ale povedala som si, že to skúsim... nuž , ale mala som veru obavy , či sa mi cesto spojí s vajíčkami, najprv to bolo trocha divné, som si myslela, že to nepôjde, lebo cesto mi utekalo do jednej strany, resp. sa rozpadalo, vajcia boli dlho tekuté, ale čo, tak som teda na tým stála s metličkami a nedala som sa odradiť, metličky pracovali, a pracovali ... a nakoniec k môjmu podivu sa cesto pekne scelilo a bolo to... tak som mohla začať s tvorbou na plech... a venčeky boli skvelé, niesla som zaniesť aj sestre,,,, čo vám poviem, chutili jej... takže super
orchidea
Ja robím rada z odpaľovaného cesta a robievam aj venčeky, mám trochu iný recept a som s ním spokojná, postup je presne taký istý ako tvoj. Ale nedá mi, aby som nevyskúšala aj tento tvoj recept. Venčeky sú krásne a oceňujem aj tú radu s vreckom. Super.
tatranka
@3sandra3 veľmi sa teším,že si s venčekmi spokojná.Veď to je cieľ tejto stránky,aby sme si vzájomne radili.
marienka44
@Tatranka ,aj ja velmi ocenujem fintu s tym sackom do vrecka. To by ma nikdy nenapadlo. Netreba potom silnejsie stlacat vrecko, aby cesto vyslo na plech? Nasa teta Zofka z Levoce /uz nie je medzi nami/ mi v zaciatkoch mojej kucharskej "kariery" radila nanasat 2 vrstvy koliesok na seba , vraj aby bol co prerezat. Posluchnem Teba a druhykrat na seba urobim kolecko s mensim priemerom ako prve. Spravne to myslim?
tatranka
@marienka44 veľmi dobre si to pochopila.Dávno pred tým,ako som sa pokúšala robiť prvé odpalované cestá,som dávala aj ja dve až tri vrstvy na seba.To je zle !!! Chcela som mať venčeky pekné,vysoké.No ono sa mi to vypomstilo.Cesto s nenafúklo.Vo vnútri neprepieklo ostalo mazlavé.Nebolo to chutné a tiež som pochopila,že tadeto cesta nevedie.
Urob tak,že nastriekaš na vyznačený okruh a potom ešte ráz smerom do vnútra.Cesto sa môže krajíkom dotýkať.
No veď uvidíš.
Písala už 3sandra3 že ich robila Je rada,lebo sa jej vydarili.Je to tu na stránke.Som rada,že o svojom úspechu informovala.
tothka
Ja som sa už viac krát pokúšala upiecť dobré venčeky, ale akosi sa mi to nedarí, neviem kde robím chybu, pretože postupujem presne ako ty a moje nie sú také perne zdvihnuté, resp. sa zdvihnú a potom splasknú.
Musím teda ešte raz vyskúšať, verím že mi to už konečne vyjde. Ten tvoj spôsob s vreckom vo vrecku je skutočne super, vyskúšam, ukladám.
tatranka
@tothka jedinou chybou pokiaľ ich robíš tak ako ja,bude že si nedočkavá a skoro otvoríš rúru.Oni narastú,no pokiaľ nie sú prepečené,tak po vpustení studeného vzduchu klesnú a to je po dobrých venčekoch.Hovorí sa tomu,že sa zahrdúsia.
Takže vydrž!
cica2
tie sú nádherné!!! Krásne spracovaný a nafotený receptík, tak to by som mohla zvládnuť, dáko nemám odvahu na tieto venčeky, lebo raz sa mi nepodarili a skončili v koši:(.....ale keď vidím tvoj krásny recept a hlavne ten výsledok, tak ma to zase láka a mám nutkanie to zase skúsiť:))....už mám uložený receptík čo dávala @orchidea na karamelové veterníky, sú rovnako krásne, tak si ukladám aj tento tvoj, teda keď kúpime farbu do tlačiarne, hneď si receptík vytlačím a ešte raz ich vyskúšam....a vďaka aj za dobré rady, dúfam že tiež vydržím a rúru nebudem otvárať aspoň tých 10 minút :)
tatranka
Želám ti,aby sa ti vydarili.Len tak ako píšeš,musíš vydržať minimálne tých desať minút rúru neotvárať.Uvidíš,aké ich budeš mať pekné.
cica2
@tatranka , ďakujem:)) Však potom určite ti dám vedieť, len si musím ešte kúpiť to tvarovacie vrecko
ajuschka
teda Tatranka, musím ti povedať, že ťa obdivujem... ja som sa dnes pustila do výroby tvojich venčekov a som unavená ako pes, ruky mám vyťahané ako opica pomaly nevládzem písať. Prisahám, že som postupovala podľa receptu, ale cesto z daného množstva múky a 4 vajec vyšlo strašne tekuté, viac ako piškótové, tak neviem neviem....
Zo zúfalstva som doodpaľovala ešte asi polovičné množstvo a pridala ho k tomu pôvodnému, tak to má snáď správnu hustotu. Poto som to začala striekať na plech, a to je príčina mojich rúk zrelých na amputáciu :D. Veď to skoro vôbec neeejde :(. Teraz sú tie potvory potvorské v rúre, tak som zvedavá, čo z toho bude.... drž palce
ajuschka
no... :( tak výsledok ako som predpokladala. venčeky nenapuchli, i keď bublinky vnútri majú. budem musieť jeden a jeden spojiť krémom :(
tatranka
@ajuschka neviem,kde si urobila chybu. Čítam tvoje odpovede aj s manželom a on mi tu krúti hlavou.Pokiaľ by si dodržala presne prísady na cesto,cesto by si mala mať ako hustú zemiakovú kašu.Keď si ho odpaľovala nelepilo sa ti na hrniec? Ono má pekne odchádzať,vychladnúť,až tak prídu na poradie tie štyri vajíčka.V žiadnom prípade to nie je riedke cesto a už vôbec nie ako piškótové..Tým,že si si popridávala po svojom,a cesto zahusťovala,vlastne si ho už pokazila.
Iba že prídeš ku mne za kuchtíčku a venčeky urobíme spolu.
ajuschka
@tatranka no občas sa zadarí, to vieš :) asi som nemala dobrý deň. na hrniec sa mi už nelepilo, čiže by malo byť dobré. dnes mám chuť na niečo čerstvo upečené na raňajky, tak idem posondovať že čo tu nájdem :)
ďakujem za ponuku kuchtičkovania, je lákavá, ale momentálne ma čaká betónovanie chodníčku na záhrade, tak to túto dovolenku nestihnem.
tatranka
@ajuschka želám ti,aby sa ti naozaj zadarilo.Chodník nech sa podarí vybetónovať.Je to pomerne náročná práca.Tak veľa zdaru.
tunde1977
tie venčeky vyzerajú ako maľované, tento výkend ho nevyskúšam, lebo máme oberačky, ale na budúci týždeň určite :)
tatranka
@tunde1977 len sa pridŕžaj receptu a rád,určite sa ti venčeky vydaria.Za žiadnych okolností neotváraj prvých 10-15 minút trúbu.Venčeky by klesli a bola by z nich mazľavá nechutná hmota.
Nech sa ti vydaria.
hubarka35
venčeky som už robila-všetko podla receptu a mala som ich nejaké splasnuté-no chuné boli...a dnes som sa dočítala v mudrej knihe,že venčeky treba hned po vybratí z rury prerezat,aby vzduch vysiel von a nechat prerezané chladnút.lebo ak to urobíme po vychladnutí ten vzduch sice unikne z nich,ale splasnú....čo vraví šikovná @tatranka na to?
tatranka
@hubarka35 nekrájam ich hneď p upečení,preto že to by som nezvládla.Koláčiky sú veľmi horúce.No ako náhle ich udržím v ruke,zúbkovaným nožom ich prerežem.No krájala som ich už len letné.Ešte mi veru nesplasli,pokiať sú dobre vypečené aj vo vnútri.Neviem,kde sa u teba stala chyba.
ninkanin
Ja som ich skusala minuleho tyzdna a vydarili sa super..... Dakujem za taky dobry receptik cmuk
P.S: Musela som ich pred manzelom skryt, lebo by nasteve nic nenechal.........
ninkanin
Musim este dodat, ze som odpalovane cesto robila prvy raz a celkom dobre sme to zvladli :D
tatranka
@ninkanin teším sa,že sa ti venčeky podarili.Sú skúsené gazdinky,ktoré sa tohoto odpaľovaného cesta boja.O to viac ma teší,že sa ti to podarilo na prvý krát.Budeš šikovná gazdiňka.
havino
@tatranka , vrátim sa k tvojím venečekom, chcem ti povedať,že takto som začala s venčekmi aj ja, dlhe roky som len venčeky robila, kym som neupiekla veterníky, ale čo chcem povedať,aj recepty na cesto máme takmer rovnaké, ty maš ale maslo, ja olej,múka 10g hore dole,nikdy presne neodvaážim, určite skusim aj ja s maslom, chcem vedieť rozdiel či bude v napuchnutí,alebo v čom, to už uvidím a napíšem, máš ich krásne peknučké
tatranka
@havino keď som videla tie tvoje krásne veterníky,samu seba som začala presviečať,že to musím dokázať.Som rada,že sa ti páčia aj moje venčeky.Daj vedieť,ako si pochodila s mojim cestom.
chapona
tak som ich včera robila, vynikajúci krém, pripomína venčeky z detstva za 1,10 Kčs:))
dubravka133
Tak tenti istý "osvedčený recept" mam aj ja..pečiem dost často,naposledy včera dcere do školy v prírode,len sa tak zaprášilo.Ja dávam bananový puding-su super..teraz najbližšie budem piect susede na stužkovú asi 1OO venčekov,tak držte palce,je to moja prvá "objdenávka"--držte palčeky
tatranka
@dubravka133 naozaj ti treba držať päste,ak si si zaumienila upiecť vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta.To už musí byť ozaj skúsenosť na tento zákusok.Nie je to náročný koláčik,ale treba to vedieť.Viem,koľko receptov som vyskúšala,kým som upiekla chutné odpaľované cesto.Tak ti želám veľa zdaru!
stacy77777
@tatranka-lov ím v receptoch,hľadala som veterníky a venčeky,obľúbené zákusky môjho manžela, na ktoré som si do teraz netrúfla, tvoje venčeky sú prekráááásne
tatranka
@stacy77777 myslím,že ak dodržíš receptúru,budeš s venčekmi spokojná. @iva63 ďakujem za doporučenie môjho receptu.Teším sa,že si bola spokojná.
blumitasz
Dakujem, boli úžasné, napiekli sme na Vianoce , ale už nie sú :D . Dobre sme sa zasmiali, pretože dcéra chcela vyskúšať a vajcia pridala spolu s múkou............ vznikla praženica :D
tatranka
@blumitasz teším sa,že vám venčeky chutili. A že ste sa pobavili.Dobrá nálada aj pri nehode je veľmi vzácna.
mmirka33
Vyskúšala som a som fakt sklamaná. Cesto bolo riedke po vmiešaní vajíčok, pri pečení samozrejme nenapuchli a roztiekli sa. Takže putovali rovno do koša a mohla som začať piecť odznovu - ale už niečo iné. Niekoľko hodín pečenia a nič z toho.
tatranka
@mmirka33 nie je jednoduché sa naučiť vyšľahať a uvariť odpaľované cesto.Trvalo mi dosť dlho,kým som ho dokonale spracovala a upiekla.Nevzdávaj sa!
mesiar50
.@tatranka
Dnes som robil venceky podla tvojho receptu mila @tatranka .S cestom sa mi pracovalo velmi dobre.Zmenu som spravil iba v tom,ze moje su dvojvrstvove a plnene su karamelovym kremom.Dakujem za skvely recept a prajem ti vsetko dobre.


tatranka
Lacko,tvoje venčeky sú veľmi pekné.Ale veď ty už dávno robíš krásne odpaľované cesto.
Pre mňa je ešte vždy odpalované cesto lotéria.No darí sa mi,no vždy je tu obava o výsledok pri tomto pečení,čo v iných receptov tento hendikep nepoznám.
Som rada,že si s receptom spokojný.Aj ja som konečne pri tejto gramáži dospela k dobrému výsledku.
mesiar50
@tatranka
Odpaľoané cesto som doposiaľ robil len aplikovaním oleja.Bol som zvedavý či to zvládnem aj pozmenením surovýn.Nebol žiadny problém.Tvoj recept nemá chybu.
marika21
Sú veľmi pekné, chutné,nádherné. V receptoch ako je tento sa musia dodržiavať cukrárske pravidlá,grífy. Tu sa nepozornosť len maličká môže nevyplatiť. Nie vždy recept dopadne dobre. Stáva sa , že päťkrát to dopadne dobre a šiestykrát sa to nepodarí.
anina6
dnes som sa odhodlala s malou dušičkou upiecť svoje prvé venčeky z odpaľovaného cesta. riadila som sa do bodky podľa tvojho receptu @tatranka a výsledok ma veľmi príjemne prekvapil. venčeky mi krásne narástli a po prerezaní boli tiež poriadku. veľká vďaka milá @tatranka . aj by som pridala fotku, len neviem či sa mi to podarí.
tatranka
@anina6 teším sa z tvojho úspechu.Ver,že upiecť dobré odpaľované cesto,je kus cukrárskeho úmenia.Ak sa ti to podarilo ako píšeš,veľmi ma to teší.Škoda,že sa ti nepodarilo pridať fotografiu.Možno inokedy.
tatranka
@anina6 mrzí ma,ale asi si odfotografovala venčeky.No ja som sa na stránku nedostala.Mrzí ma to,no nič sa nedeje.
anina6
milá @tatranka mám ich odfotené v diskusii moje prvé venčeky z odpaľovaného cesta, ak chceš môžeš pozrieť. prajem ti pekný deň a ešte raz vďaka.
smejkad
tak som sa dnes odhodlala, moj prvy pokus o odpalovane cesto, ako darcek k narodeninam :-)
este ze som necitala komenty a spolahla sa na autorku :-)))
ja som musela pridat jedno vajce navyse, inak by to moj dedusko nerozmiesal a sranda bola aj s mukou, pretoze ked som ju supla do hrnca, hned sa mi spravila jedna hrca a nie a nie ju rozbit, proste to drzalo vsetko spolu v kope od prvych sekund a bodka :-)
ale upiekli sa uplne nadherne, uz mi chladne aj puding, no vytesujem sa prenaramne :-)
takze mila @tatranka , za dnesny den mas nie jeden, ale hned niekolko dobrych bodikov a velmi pekne ti dakujem aj za mna, aj za mojich mnamkacov :-)


tatranka
@smejkad dobre odpaľované cesto nie je jednoduché upiecť.Je na to potrebná aspoň malinka skúsenosť.No teším sa,že si si poradila a že si spokojná.Nech sa ti darí aj naďalej.
smuuk043
No:) Ja som skúsila venčeky po prvý raz,trošinka iný recept než je tento :) Vyšli mi na prvý raz:) Je to úplne jednoduché:) (aspoň podľa mňa) Len mám ich piecť aj jednej známej na Vianoce, a neviem, kedy ich urobiť...a či vydržia....
1x mikat
tatranka
@smuuk43 nemyslím si,že sú to tie správne zákusky na Vianoce,pokiaľ ich máš piecť vopred pre priateľku.Odpaľované cesto je najchutnejšie čerstvé.Ono neskôr zatvrdne,zvlhne a rýchlo starne.
zkois
Dakujem vám pekne za super recept, práve so ich dopiekla po tom, co som vyhodila nepodarky, ktoré som piekla podľa iného receptu. Tento je skvelý, perfektný postup aj s komentarmi. Este raz veľká vďaka. Zuzana
tatranka
@zkois to je dobré,ak si s receptom spokojná a venčeky sú vydarené.Už som pár krát napísala,že odpaľované cesto urobiť aj upiecť nie je na prvý krát jednoduché.Teším sa,že si spokojná a že si po iných receptoch našla ten,ktorý ti vyhovuje.Maj sa pekne a keďže sú sviatky predo dvermi,želám ti pekné Vianoce.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
urobené, odskúšané, vynikajúce ako všetky recepty, ktoré som od Teba robila. S istotou robím Tvoje recepty, viem že sa podaria a budú chutné.
Zostalo na nedeľu 6 ks aj to som ich odložila. Úspech nie? Ďakujem, ďakujem.
tatranka
@esi , tak sme mali tento týždeň rovnakú sladkosť.Aj ja som robila venčeky z odpaľovaného cesta. Teším sa,že sa ti vydarili a že si s receptom spokojná.
No neuveríš,ale aj mne na nedeľu ostalo 6 kúskov.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@tatranka , asi sme na jednej vlnovej dĺžke aj chuťami, varením, pečením a vekom.
zuzanka1367
Na niektoré veci asi treba dozrieť, venčeky som skúšala 2 x a vždy to bola katastrofa, či už to bolo zlým receptom, alebo nešikovnou cukrárkou neviem :) tak som pokusy vzdala. Dnes som opäť ,podotýkam po rokoch začala hľadať spoľahlivý zdroj, Vaše recepty také sú, tak som sa odhodlala a tu je výsledok. Ďakujem za kvalitný recept, ktorým spravím radosť mojej mamine k narodeninám. Do plnky som nezamiešala maslo, ale jemný tvaroch, aby si pochutnal celý dôchodcovský klub bez výčitiek :) povrch trochu hriešnejšie poliaty karamelom. Som rada, že som dozrela pri Vašom recepte...


smejkad
mozem aj ja na chvilu do toho klubu dochodcov? staci mi jeden - dva uchmatnut a uz dam pokoj :-)))
krasne ich mas zuzanka :-)
cesminaz
Aj ja si prosiiiim! :-) Nadherne ich mas mila @zuzanka mnam,strasne davno som ich nejedla.Mamke a celemu klubu zelam prijemnu zabavu ;-P
radost
@zuzanka
tak toto ma veľmi omína:že nie som tvoja mamina...
ale jedno kritérium plním-tiež som dôchodkyňa..
kebys bola solidárna..duša prajná..
mohli by byť v našom klube..
kedyže to bude..??
takto iba ochkám..slintám..chválim..
ja byť mladá-takú ako ty si dcéru spravím..:-)
zuzanka1367
Tak sa teším, že som tento dobrý recept vytiahla na zaslúžené svetlo, šlo by to veru dievčatá Vás ponúknuť, trochu som aj na nás doma myslela :) @rados ť :)))
tatranka
@zuzanka1367 žasnem nad tvojím krásnymi venčekmi a teším sa s tebou,po 1. že si s receptom spokojná
2. že si ich robila pre maminku a jej priateľov,si dobrá dcéra a aj dobrá duša.
A ešte to,že mne sa takéto krásne venčeky a toľko nepodarilo ešte upiecť. Veľmi chválim.
Teším sa,že ťa moje recepty zatiaľ nesklamali.
kikisasa
Minule som robila veterniky z odpalovaneho cesta, boli krasne, nadychane, tesila som sa... az do momentu, kedy som ich vytiahla z rury a rozkrojila :) nuz, prvy raz, vnutri mazlave. Snad sa podla tohto receptu podaria, v minulom recepte bolo o 100 g viac tuku a hladka muka. Len mam otazku: ak peciem v teplovzdusnej rure, treba teplotu upravit o 20 stupnov menej, teda zo zaciatku ju nastavit na 180 a potom na 140? Nikdy som kolace nepiekla pri upravenej teplote v teplovzdusnej rure a minule citam, ze je to rozdiel oproti klasickemu spodnemu a vrchnemu ohrevu. Dakujem
tatranka
@kikisasa nemám skúsenosť s teplovzdušnou trúbou.Ja mám kombinovaný sporák s elektrickou trúbou.
O to to máš zložitejšie,lebo toto cesto priebežne otvorením trúby nemôžeš kontrolovať.Kleslo by ti. Skús sa poradiť v diskusii s varecháčkami,ktoré majú teplo-vzdušnú trúbu.Určite ti niektorá doporučí,ako toto odpaľované cesto pečie.
andreadca
...práve som ich dopiekla...trochu som mala obavy, ale vydarili sa a sú ako vymaľované a nie je to taká "drina" ako som si myslela...možno aj preto, že cesto miešal drahý :)...ukladám do KK... :)
gabi3

Len mam otazku: ak pecieme v teplovzdusnej rure, zapnuty termoobeh , ?alebo ventilator aj hovni dolni ohrievanie ? treba teplotu upravit ... ako ...
nastavit na ?
.... poradiť zložitejšie,ako piec piskotove cesto ? alebo
ako sa toto odpaľované cesto pečie ... ?
ako sa pecu zapusky postup pecenia teploty program ? cim je rura viac fukcna tym je pecenie zlozitejsie ...
ak peciem v teplovzdusnej rure ?. je to rozdiel oproti klasickemu spodnemu a vrchnemu ohrevu.
Skombinovala som viacej techník pečenia , lebo každý vraví niečo ine, ale táto kombinácia je vhodná. ? na ake cesto ... prosim poradte ...
piskotove cesto po vybratí z rúry spľasli, a vzdrutra sa zdaju bit surove ... aj ked sa to pecie dllho ... ako piect tvarohovu babovku ... ? ked to peciem aj 80 minut je to zle zvonka pekne upecene a znutra velmi mokre nedopecene :(

Postupovať podľa zaužívaného / 40 rocneho uspesneho/ postupu a teploty oproti klasickemu . plynn spodnemu a vrchnemu ohrevu. rúry ako inokedy.. sa neda ...
viem každá rúra pečie inak. Prosim poradte ako mam piect v novej rure amica ? dakujem Gabi_3@centrum.sk
tatranka
@Gabi3 máš na mňa toľko zaujímavých otázok.No ja ťa sklamem.Ty máš dotaz na pečenie v teplovzdušnej trúbe.No to ti neporadím.Ja mám elektrickú trúbu a som len príležitostná cukrárka-domáca gazdinka,nie vyučená cukrárka.Neviem ti poradiť.Viem len toľko,že pri pečení týchto venčekov a iných tvarov z odpaľovaného cesta,musíš dodržať pravidlo,že počas pečenia,asi tých 15 minút nesmieš otvoriť trúbu.Chladný vzduch by cestu uškodil a to by spľaslo.
Mala by sa poradiť s vareškármi,ktorí majú skúsenosť s teplovzdušnou trúbou.
Myslím,že sa dopátraš pomoci.
dobrusik
@Tatranka (1.8.2011 16:54)
Dobrý deň. Chcem sa opýtať načo ten zlatý klas? Nieje spomenutý v recepte. Ďakujem

bubaya
Tento rok budú u nás venčeky, tak som si vybrala Tvoj recept, Tatranka, to je vždy záruka kvality. Dám vedieť, ako sme dopadli.
tatranka
@Bubaya (7.12.2016 23:41)

Držím palec.Verím,že to bude v poriadku a že budeš spokojná.ja som robila minule po dlhšom čase venčeky a boli naozaj výborné.
zuzanka1367
@tatranka , opäť Tvoje výborné venčeky na želanie, tentokrát bez zmeny aj s plnkou, ešte nie je na nich poleva, ale to je už iba detail, výborný recept, vďaka...


2x haji a jack
tatranka
@Zuzanka1367 (13.4.2017 14:04)

Zuzanka,máš ich krásne a mňa len teší,že si spokojná.Ono nie je jednoduché a ľahké upiecť dobré odpaľované cesto.Stačí len v zlom okamihu otvoriť trúbu a je po námahe... Nech chutia!
toty987
Dobry den. Cesto som robil prvykrat v zivote presne podla popisu a je z toho tekutina.
Musel som spravit nove cesto podla  youtu.be/KQUMNLy6-7g...

ine zlozenie, popis pre ludi co robia prvy krat.
A v popise vobec nemate zlaty klas hoci v zozname surovin je. Ani ci ho tam nasypat alebo uvarit podla popisu na klase.
Kedysi som robil veterniky podla ineho receptu z novin ale recept som stratil. Tie sa podarili.
andulicek
Zaujimalo by ma, co robim zle, ked po pridani vajec mam cesto strasne riedke a nedrzi tvar. Musim prisypat muku, aby som ho zahustila... chyba nejaka surovina?
luwinka
@Andulicek (11.8.2019 18:32)

Skúsim ja poradiť : Cesto a vajcia musia mať rovnakú teplotu . A musíš len po jednom vajci pridávať . Múkou ako ty píšeš to nenapravíš . Robila som ich už niekoľkokrát , takže mám s tým skúsenosti .
iveta414
Cesto úplne super, pečiem v rúre sú krásne nadýchané, viď foto, no keď som stiahla po 20 minutach teplotu na 170 tak mi spľasli.
Rúru som neotvárala. Kde robím chybu.


kucharka
Zase sme si pochutili na týchto venčekoch, sú výborné....
A ja ich rada robím, lebo recept je dobrý, pomer surovín akurát, ja som iba piekla o trochu kratšie.
Ešte raz ďakujem za recept a pozdravujem.


1x haji
sylvi
Čo robím zle keď mne sa cesto rozlievalo a nedrzalo tvar venčeka
zabka123
Dobrý deň. Čo som urobila zle keď sa mi cesto rozlievalo? Išla som presne podľa postupu.
lula40
Ja som ich piekla vcera a su vynikajuce a ludovo povedane nebicko v paulke?


zuzanka1367
Milá @tatranka opäť som pri Tvojich výborných venčekoch, minule veterníky podľa @havino , teraz znovu na istotu tu u Teba, som vďačná za takéto recepty, ktoré sa vždy podaria a chutia, ďakujem pekne.


jack
Dnes na druhý pokus vyšli krásne.Dala som len 3 vajíčka,a cesto bolo hustejšie ako má byť.pretože zo 4 bolo riedke.Vajíčka boli M.
Ale nakoniec veľká spokojnosť.
Recept sa udomácni určite;-)


katka9111
Vôbec nevyšli. Aši po otvorenie po asi o 15 min mi splasli po otvorení a piekla som ich vyše 35 min a z vnútra sú mokré. Neviem ci to tak ma byt a z tej dávky vyšlo 10 väčších
ajuschka
Eh, ja to odpalovane cesto hadam nikdy neurobim. Mam ho tekute, zbytocne ho budem pchat do vrecka :(
katus33
Dobrý večer, prosím vás kde som urobila chybu ked mi po zašľahaní vajíčok cesto totálne zredlo? :/




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia