Vanilkové rožky
Vanilkové rožteky
Autor receptu: redakcia
Krehké, voňavé a priam neodmysliteľné – vanilkové
rožky patria k najväčším klasickým pokladom vianočného pečenia.* Jemná oriešková chuť lieskovcov,
pravá vanilka a maslové
cesto vytvárajú dokonale
harmonický súlad.
|
55 ks porcií |
40 (+ odležanie) minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Oriešky rozložíme na plech a v rúre vyhriatej na 160 °C ich pražíme asi 5 minút. Keď začnú praskať šupky, oriešky nasypeme do utierky a pošúchame ich, aby sa šupky odstránili. Oriešky necháme vychladnúť a nastrúhame ich.
- Vanilkový struk pozdĺžne narežeme
a dužinu vyškrabeme. Múku s cukrom preosejeme do misy, prisypeme nastrúhané
oriešky a pridáme polovicu dužiny z vanilkového struku. Všetko premiešame.
- Do zmesi pridáme maslo nakrájané na
kocky a žĺtky. Maslo používame
studené, nakrájané na kocky – cesto tak
zostane krehké a nebude sa lepiť. Vypracujeme cesto, ktoré
rozdelíme na 3 časti, zabalíme ich do potravinovej fólie a necháme v chlade odpočívať 1 hodinu.
- Postupne z každého dielu cesta vytvarujeme valček. Valčeky nakrájame na malé, rovnako veľké kúsky a z každého vyformujeme rožtek. Rožteky kladieme na plech
vystlaný papierom na pečenie a pečieme
v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút.
- Po upečení ich necháme krátko vychladnúť. Práškový cukor zmiešame so zvyšnou vanilkovou dužinou a ešte teplé
rožteky v ňom obalíme. Ak chcete rožteky menej sladké, pokojne ich nechajte do Vianoc odležať neobalené. Potom ich na tácke posypte cez sitko práškovým cukrom zmiešaným s mletou vanilkou.