Vaječný puding s karamelovou polevou fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 21. apríla 2013
Vaječný puding s karamelovou polevou (fotorecept)
Foto: irenaw
4
porcie
15 minút
príprava
45-60 minút
na 160-170 °C

Suroviny

Na karamelovú polevu:
1/2 šálky
1/4 šálky
Na puding:
1 šálka
1 šálka
1 ks
4 ks
4 PL
Na vymastenie formičiek:
 kúsok
Na dekoráciu:
1 šálka




Postup

  1. 1

    Do nádoby dáme cukor a vodu. Necháme na malom plameni rozpustiť. Medzitým vymastíme malé zapekacie formičky maslom.

    Vaječný puding s karamelovou polevou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Voda sa odparí a cukor začne hnednúť.

    Vaječný puding s karamelovou polevou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hotový karamel ihneď rozdelíme do 4 formičiek. Necháme karamel zatuhnúť a ideme na puding. Dáme rúru vyhrievať na 160-170°C.

    Vaječný puding s karamelovou polevou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vanilkový struk rozrežeme, semiačka vyškrabneme. Struk aj semiačka dáme do hrnca. Prilejeme mlieko a kokosové mlieko. Zahrejeme takmer k bodu varu.

    Vaječný puding s karamelovou polevou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do misky dáme cukor a vajcia. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Nešľaháme, nechceme bublinkový puding.

    Vaječný puding s karamelovou polevou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mlieko môžeme precediť, ale nemusíme. Vanilkový struk odstránime. Horúce mlieko tenkým pramienkom prilejeme k vajciam. Stále miešame.

    Vaječný puding s karamelovou polevou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vaječnú zmes rozdelíme do misiek. Dáme do plechu a okolo misiek nalejeme horúcu vodu. Voda má siahať asi do polovice misiek.

    Vaječný puding s karamelovou polevou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vložíme do rúry a pečieme 45-60 minút. Podľa výšky a priemeru misiek. Najlepšia kontrola je zatlačenie prstom do stredu hmoty, bude mäkká, ale nie príliš pružná a nelepí.

    Vaječný puding s karamelovou polevou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme asi hodinu chladnúť. Úzkym nožom uvoľníme okraje pudingu. Spodok misky nahrejeme v horúcej vode, puding sa ľahšie vyklopí (vyklopí sa aj bez nahrievania). Preklopíme hore dnom do servírovacej misky alebo na dezertný tanierik. Ak nechce vypadnúť, stačí trošku potriasť. Ozdobíme kokosovými čipsami, ktoré sme nasucho opiekli, kým sa puding chladil. Dá sa konzumovať teplý aj vychladený. Dá sa pripraviť aj vo vodnom kúpeli na sporáku, netreba použiť rúru. Vtedy je dobré prekryť misky zhora alobalom.

Diskusia k receptu

elixir
Tak toto by som zhltla v celom kuse a zjedla este aj porcie prisediacich, mnam! :)
samanka
tak tento receptík ukladám, karamel môôôôžem hocikedy...
sovka62
Týmto som sa objedala dva razy denne na dovolenke na Malorke. Bolo to také dobré, že mi na obed či na večeru stačila polievka, štvrtinová porcia hlavného jedla a tento puding. Mal iný tvar, robili ho v podlhovastých chlebíčkových formách, takže som mala do čoho zakrojiť :))))))))))))))).
irenaw
ďakujem vám všetkým za milé komentáre. @elix ír pri tej predstave som sa rozosmiala :-) @sovka62 to k dovolenke patrí, dovoliť si dobroty :-) @mesiar50 na mňa tak pôsobí tvoja šunka, pečeňový syr... ;-)
janger
Lahodka :-). Nedavno som robila nieco podobne, ale zo sacku ;-), hanba mi ;-)...Niekedy bude podla teba.
pupava
mňam! vyzerá to skvelo!! zbožňujem karamelové záležitosti!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia