Vaječný puding s karamelovou polevou (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

4
porcie
15 minút
príprava
45-60 minút
na 160-170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do nádoby dáme cukor a vodu. Necháme na malom plameni rozpustiť. Medzitým vymastíme malé zapekacie formičky maslom.
  2. Voda sa odparí a cukor začne hnednúť.
  3. Hotový karamel ihneď rozdelíme do 4 formičiek. Necháme karamel zatuhnúť a ideme na puding. Dáme rúru vyhrievať na 160-170°C.
  4. Vanilkový struk rozrežeme, semiačka vyškrabneme. Struk aj semiačka dáme do hrnca. Prilejeme mlieko a kokosové mlieko. Zahrejeme takmer k bodu varu.
  5. Do misky dáme cukor a vajcia. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Nešľaháme, nechceme bublinkový puding.
  6. Mlieko môžeme precediť, ale nemusíme. Vanilkový struk odstránime. Horúce mlieko tenkým pramienkom prilejeme k vajciam. Stále miešame.
  7. Vaječnú zmes rozdelíme do misiek. Dáme do plechu a okolo misiek nalejeme horúcu vodu. Voda má siahať asi do polovice misiek.
  8. Vložíme do rúry a pečieme 45-60 minút. Podľa výšky a priemeru misiek. Najlepšia kontrola je zatlačenie prstom do stredu hmoty, bude mäkká, ale nie príliš pružná a nelepí.
  9. Necháme asi hodinu chladnúť. Úzkym nožom uvoľníme okraje pudingu. Spodok misky nahrejeme v horúcej vode, puding sa ľahšie vyklopí (vyklopí sa aj bez nahrievania). Preklopíme hore dnom do servírovacej misky alebo na dezertný tanierik. Ak nechce vypadnúť, stačí trošku potriasť. Ozdobíme kokosovými čipsami, ktoré sme nasucho opiekli, kým sa puding chladil. Dá sa konzumovať teplý aj vychladený. Dá sa pripraviť aj vo vodnom kúpeli na sporáku, netreba použiť rúru. Vtedy je dobré prekryť misky zhora alobalom.