Je to televízny recept od p. Novotného a nazval ho Hanácke tróč.
porcií
príprava
na 200-180 °C
Suroviny
300 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
1 kus |
|
1,5 dcl |
|
1/4-1/2 kávová lyžička |
|
Náplň: | |
slivky, marhule,čerešne,čučoriedky ap. |
|
Posýpka: | |
50 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
Postup: |
Postup
-
1
Pripravíme si kvások z droždia a teplého mlieka obvyklým spôsobom s prídavkom KL cukru a 1PL múky. Po vykysnutí ho pridáme do preosiatej múky.
- 2
Soľ a 50 g krys. cukru môžeme rozpustiť vo zvyšnom mlieku. Niekedy rozšprúdlujem v mlieku aj žľtok.. Vypracujeme cesto primeranej konzistencie a nakoniec pridáme tekutý tuk. S olejom je cesto mäkké.
- 3
Vymiesené cesto necháme nakysnút na dvojnásobok, znovu premiesime a nakoniec vylejeme na pomucený a vymastený plech /prípadne na pečiaci papier v plechu/.
- 4
Poukladáme ovocie, ak je kyslé, pocukrujeme. Okraje cesta tiež zvyknem potrieť olejom.
- 5
Nakoniec rovnomerne posypeme posýpkou. Ja dávam do posýpky podľa Burdy aj pomleté / na kávomlynku/ ovsené vločky. Posýpka je výživnejšia /obsahuju zinok/ a chrumkavejšia.
- 6
Tento recept je možno zdvojnásobiť, strojnásobiť, podľa potreby. Cesto je vhodné na záviny /300 g múky je na 1 závin/, moravské koláče /z 300 g múky je 9 veľkých mor. koláčov/, buchty, rožky / slané-vtedy nepridávame 50 g cukru/ ap.
- 7
Na záver platná zásada: Kysnuté cesto dávame do horúcej rúry /min.200 st./, aby sa zastavil proces kysnutia /cesto dlho kyslo v nádobe a na plechu predtým/. Po 5-7 min. stíšime teplotu na 170-180 st. a dopečieme. Ja dávam do rúry s plechom aj hrnček s vodou, aby bolo v rúre vlhko. Záviny sa takto nepopraskajú a nepreliačia po upečení.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Prave min. tyzden sa niekto pytal ako vhedne zuzitkovat rebaboru. Ocistenu a suchu rebarboru pokrajame na kratke kusky, posypeme nou cesto a doplnime navrch posypkou-drobenkou.
varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-...