Univerzálne kysnuté cesto

marienka44 - fotkamarienka44, 6. mája 2010

Je to televízny recept od p. Novotného a nazval ho Hanácke tróč.

15
porcií
100 minút
príprava
25 minút
na 200-180 °C

Suroviny

300 g
50 g
50 g
50 g
1 kus
1,5 dcl
1/4-1/2 kávová lyžička
Náplň:
slivky, marhule,čerešne,čučoriedky ap.
Posýpka:
50 g
50 g
50 g
Postup:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások z droždia a teplého mlieka obvyklým spôsobom s prídavkom KL cukru a 1PL múky. Po vykysnutí ho pridáme do preosiatej múky.

  2. 2

    Soľ a 50 g krys. cukru môžeme rozpustiť vo zvyšnom mlieku. Niekedy rozšprúdlujem v mlieku aj žľtok.. Vypracujeme cesto primeranej konzistencie a nakoniec pridáme tekutý tuk. S olejom je cesto mäkké.

  3. 3

    Vymiesené cesto necháme nakysnút na dvojnásobok, znovu premiesime a nakoniec vylejeme na pomucený a vymastený plech /prípadne na pečiaci papier v plechu/.

  4. 4

    Poukladáme ovocie, ak je kyslé, pocukrujeme. Okraje cesta tiež zvyknem potrieť olejom.

  5. 5

    Nakoniec rovnomerne posypeme posýpkou. Ja dávam do posýpky podľa Burdy aj pomleté / na kávomlynku/ ovsené vločky. Posýpka je výživnejšia /obsahuju zinok/ a chrumkavejšia.

  6. 6

    Tento recept je možno zdvojnásobiť, strojnásobiť, podľa potreby. Cesto je vhodné na záviny /300 g múky je na 1 závin/, moravské koláče /z 300 g múky je 9 veľkých mor. koláčov/, buchty, rožky / slané-vtedy nepridávame 50 g cukru/ ap.

  7. 7

    Na záver platná zásada: Kysnuté cesto dávame do horúcej rúry /min.200 st./, aby sa zastavil proces kysnutia /cesto dlho kyslo v nádobe a na plechu predtým/. Po 5-7 min. stíšime teplotu na 170-180 st. a dopečieme. Ja dávam do rúry s plechom aj hrnček s vodou, aby bolo v rúre vlhko. Záviny sa takto nepopraskajú a nepreliačia po upečení.

Diskusia k receptu

kuchticka
Ano, taketo cesto sa hodi na akekolvek kolacky, ale tiez na REBARBORU, ktora je prave dorastena a budu ju mat tiez vsade v obchodoch
Prave min. tyzden sa niekto pytal ako vhedne zuzitkovat rebaboru. Ocistenu a suchu rebarboru pokrajame na kratke kusky, posypeme nou cesto a doplnime navrch posypkou-drobenkou.
hefi
správne kuchtička, aj ja to tak robievam, občas...keď som u rodičov a dostanem sa do záhrady k rebarbore. výborný nakyslastý koláčik.
huck
marienka , si zlata! Odhalila si mi niektore male tajomstva veleho majstra :) Hlavne tie z bodu 7, a potom aj posypka s mletymi ovsennymi vločkami je čosi nove zdrave a určite chutne! Vdaka!
enge149
tie koláčky sú vynikajúce už aj u nás je v záhrade rebarbora tak"na Ňu"aj u sesedky sa dá natrhať kto nemá,do posýpky sa dajú pridať aj domáce orechy/kto má/je to zdravšie a doplníme si vitamíny...a nezabudnite na tú škoricu je veľmi zdravá a hodí sa tam na chuť
1x zuzu63
orchidea
Tiež ďakujem za recept a za tú radu v bode 7. veľakrát sa mi totiž stalo pri pečení kysnutého cesta, že po upečení nemalo taký vzhľad ako by som si predstavovala a vždy som to dávala za vinu nesprávnej teplote pečenia, určite túto dobrú radu nezabudnem a využijem.
evanaaa
Kúpila som 2 poháre dia sliviek, chystám sa upiecť koláč a mám tú múku na kysnuté cestá a tiež aj "rýchle" kvasnice, pri ktorých ušetrím čas , ktorý by som na nakysnutie potrebovala. Je to výhoda,takto piecť,ešte som to neskúšala,uvidím.Ale tá posýpka - to je dobrozdravý nápad!
marienka44
Ja som minule tiez robila so slivkami a s morusami /stromove jahody sa to aj volá/ a pod ovocie som cesto posypala trochu zomletymi orechami a navrch ta posypka. Cesto som si dala vypracovat na programe č.8 v domácej pekárni. Piekla som na plechu s papierom peciacim. Moja 92-ročná svokra povedala, ze ona by tak dobre cesto neurobila /pochvala/, aj vnucatám velmi koláč chutil, veľmi. Je to pre mňa odmena, keď chutí všetkým.
marienka44
Ja som tiez robila so slivkami /zavarala som ich rozpolene/ a 1 pohar bol málo, tak som medzi slivky pridala kompot zo stromovych jahod /morusa/. Pod ovocie som cesto posypala trochu zomletymi orechami. Ovocie som trochu posukrovala kryst. jemnym cukrom a poprasila z vysky skoricou. Na to potom posypka s pridavkom ovsenych vlociek. Cesto som si dala zamiesit a nakysnut do pekarne na chlieb. Tiez som pouzila susene kvasnice prvykrat /nemecke z Kauflandu/. Moja 92-rocne svokra povedala, ze ona by take cesto nespravila /pochvala/ a kolac velmi, velmi chutil vnucatam.
hviezdickaz
ja sa s kysnutym cestom moc nekamaratim,toto vyskusam,raz sa to predsa musi podarit ! :)

teresalaura
Marienka, vdaka za super recept! Robila som dnes 1x v zivote kysnute cesto (doma to piekla stale mama, ja som bola od pecenia zakuskov:) Klasicky bez pekarnicky slanu variantu plnenu spenatom a syrom. Vydarilo sa velmi dobre. Skusim niekedy aj sladku variantu.
astheart
Marienko, moc se mi ten recept líbí. Já nemám s kynutým těstem problém, ale na každý moučník používám jiné těsto. Takže ukládám a určitě zkusím! Děkuji.
mojack
42 g- je jedna kocka droždia a to ešte + 8g na 300g muky?? Nie je to veľa?
marienka44
@Mojak ,Je to original recept Novotneho, mozete si ho prisposobit podla svojich zvyklosti a skusenosti. :-)
mojack
... Novotneho nemusim a to nie len jeho ale aj recepty :-)), a cesto od sovky62 beriem všetkymi rukami :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia