Univerzálne kysnuté cesto

Autor receptu: marienka44

Je to televízny recept od p. Novotného a nazval ho Hanácke tróč.

15
porcií
100 minút
príprava
25 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások z droždia a teplého mlieka obvyklým spôsobom s prídavkom KL cukru a 1PL múky. Po vykysnutí ho pridáme do preosiatej múky.
  2. Soľ a 50 g krys. cukru môžeme rozpustiť vo zvyšnom mlieku. Niekedy rozšprúdlujem v mlieku aj žľtok.. Vypracujeme cesto primeranej konzistencie a nakoniec pridáme tekutý tuk. S olejom je cesto mäkké.
  3. Vymiesené cesto necháme nakysnút na dvojnásobok, znovu premiesime a nakoniec vylejeme na pomucený a vymastený plech /prípadne na pečiaci papier v plechu/.
  4. Poukladáme ovocie, ak je kyslé, pocukrujeme. Okraje cesta tiež zvyknem potrieť olejom.
  5. Nakoniec rovnomerne posypeme posýpkou. Ja dávam do posýpky podľa Burdy aj pomleté / na kávomlynku/ ovsené vločky. Posýpka je výživnejšia /obsahuju zinok/ a chrumkavejšia.
  6. Tento recept je možno zdvojnásobiť, strojnásobiť, podľa potreby. Cesto je vhodné na záviny /300 g múky je na 1 závin/, moravské koláče /z 300 g múky je 9 veľkých mor. koláčov/, buchty, rožky / slané-vtedy nepridávame 50 g cukru/ ap.
  7. Na záver platná zásada: Kysnuté cesto dávame do horúcej rúry /min.200 st./, aby sa zastavil proces kysnutia /cesto dlho kyslo v nádobe a na plechu predtým/. Po 5-7 min. stíšime teplotu na 170-180 st. a dopečieme. Ja dávam do rúry s plechom aj hrnček s vodou, aby bolo v rúre vlhko. Záviny sa takto nepopraskajú a nepreliačia po upečení.