Foto: margaretka28
U nás sa vianočka pečie po celý rok a je lepšia ako tá z obchodu.
Suroviny
1 hrnček (250 ml) |
|
2 hrnčeky |
|
4 PL |
|
1 ČL zarovnaná |
|
1 ks |
|
42 g |
|
2 cm=50 g roztopené |
|
1 hrnček vlažné |
|
1 ks |
|
hrsť |
|
1 ks na potretie |
|
Postup
-
1
Zo surovín vypracujeme hladké cesto.
-
2
Necháme vykysnúť.
-
3
Rozdelíme na 8 častí,budeme mať 2 vianočky.
-
4
Pripravíme si 4 šúľky.
-
5
Pletieme prvý s tretím a druhý so štvrtým.
-
6
Takto urobíme obidve vianočky,dáme na plech,potrieme vajíčkom a necháme ešte podkysnúť a upečieme na 180 stupňoch asi pol hodinu.
-
7
Upečená!
-
8
Z tohto cesta sa dá upiecť napríklad aj takáto bábovka a makové uzle. Vykysnuté vianočkové cesto som rozdelila na na tri časti, do jednej som primiesila lyžicu kakaa zmiešanú s troškou vody. Ak máte veľkú formu, myslím, že by to šlo aj z celého cesta upiecť bábovku, moja forma je menšia, tak som cesto rozdelila a dobre som urobila, ked sa upiekla, bola akurát plná forma :-)
-
9
Jedno bledé cesto a kakaové som uložila na seba a rozvaľkala.
-
10
Zatočila ako závin.
-
11
Uložila do maslom potretej bábovkovej formy, nechala ešte asi 20 minút pokysnúť vo forme a piekla som na 180 , pokým sa neoddeľovali okraje od formy.
-
12
Tretiu časť cesta som rozdelila na 8 kúskov a urobila som uzlíky, potrela som ich rozšľahaným vajcom a posypala makom.
-
13
Tu už sú upečené.
-
14
A takto vyzerala bábovka upečená.
-
15
a pokrájaná :-)
Veľmi pekne ďakujem za recept.
Dúfam, že ráno nebudem musieť cesto vymetať z kuchyne, ako v rozprávke "Hrnček var"
máš pravdu, keď to pletieme jedno cez druhe , tretie cez šieste a piate cez deviate , tak sa to musí podariť. Super recept .
ktory som spravila na zaklade tejto tvojej vianocky u nas tak oblubenej:-) DAKUJEM!!!
asi máš dobrý hrnček , keď sa ti to tak podarilo.
@angast este ze si margaretke pochvalil hrncek, inak by som si tento recept nevsimla ;-)
ručičky. Druhé cez šieste , piate cez deviate a už ma berú na chirurgiu
@eviana vyskúšaj, je to naozaj jednoduché :-)
@salinka potešila si ma dakujem:-)
www.oetker.sk/oetker_sk/html/default/debi-7wcjpj.sk.h...
www.oetker.sk/oetker_sk/html/default/debi-7xujhc.sk.h...
Na obr.č.3 je prameň č.1 označený č.2 a som v koncoch,chichi.
Asi skončím pri pletení vrkočov (z 3. prameňov) a na spodok uložím 2 vrkoče,navrch jeden a spichnem špajdľami.Tak či tak,budem robiť podľa tohto receptu,lebo má pozitívnu energiu,cítite ten rozdiel aj vy?
úplne mi srdce zmäklo
kým sa to v tom videjku miesilo..kyslo..plietlo..mašľovalo..pieklo...
milé..príjemné -s krásnym hlasom -chvíle..
vdaka..nech ťa krásna nedeľa čaká...:-)
Ďakujem pekne za recept!
dnes som namiesto mlieka a vody do cesta dala jogurtove mlieko s prichutou lesného ovocia , potrela som pocas kysnutia , pred pecenim aj po nom ( spolu asi 6-7x ) osladenym mliekom,
no a mnamka je to nekonecna, , skutocne hodne vyskusania :-)
dakujeme, @margaretka28 :-)))
@kibuk , tak dúfam, že bude chutiť :-)
cesto s jogurtovym mliekom, polka na vianocku, druha naplnit zmesou masla, medu a skorice , zatocila som podobne ako kringel ( pokusila som sa :-)))) ) a natrela mliekom s lyzicou medu
parada :-)
natrela som slahackou s cukrom - my co sladke ritky sme si ju velmi rychlo podali :-))))))))))
ten bochnik ma zaujal
nejaku dobu mi totiz vrta v hlave panetone (omluvam sa za nepresnost v nazve ) , ale odradza ma dlzka pripravy a vlastne ani neviem, ako by mal chutit
tak som uvazovala spravit nieco ako krizenca tohto receptu a receptu na vychodniarsky biely kolac - aj moja starka taky robievala, ani nemusel byt nicim natrety, len tak s cerstvym mliekom to byvala neskutocna basta
ten bochnik mas niekde nafoteny, alebo ako ho robis?
aky vysoky ti narastie?
robis ho na plechu?
mna velmi laka upiest namiesto formy hodne vysoky kolac v hrnci, skusala si to uz?
som ta zavalila, prepac :-)))
@margaretka28 len dotaz, to cesto môže kysnúť aj cez noc v chladničke?
mam obavy, ci by neprekyslo ale ak nie, si bude uplne rozplyvave,hmmmmmm :-)
takze teraz na reze vyzera ako mlady dubacik :-)))))
teda na velku noc ho skusim mensi a s nejakym vrkocikom alebo podobnou srandickou nech je akoze sviatocny :-)
co uz s nami, ked lubime toto cesto? :-)))
zelam krasny den :-)
a ozaj mandle sa mi akosi pripiekli, ale to zas bola bašta pre mňa, obrala som ich všetky pripečené, fotka nič moc, len jedna mobilová, nebolo veľkonočného času veru, pri ostatnom varení, pečení, vdaka za recept
iba par minut je v rure, a uz vsetci slintame :-)))
@trasko , raz treba začať, uvidíš, a ju vás bude oblúbená a budete ju piecť často :-)
vyskusane uz aj so srvatkou a pecenou tekvicou, aj ako ten taky zatoceny kolac kokos-cokolada
dnes med-maslo-orechy a briosky s kuskami cokolady, v ceste aj srvatka aj tekvica
nema chybu :-)))
@havino , no krásne výtvory si upiekla, som velmi rada, že si s cestom spokojná :-)
@afataga , dakujem za komentár :-)
by som nebola nasla, krasne diela sa vam podarili :-) KK
tak toto ma vzalo..teda veľmi zaujalo:
na plech si dala záviny..??a potom pokrájala..??
to sú mi noviny..!!
a už mi závin nikdy nepraskne..!!
je to jasné..!!
ak je to tak-sa mi to moc ľúbi..
mimochodom:ja na kysnuté nikdy nevážim..vždy len hrnčekovo meriam..vajce nedávam..
a špecilakôtky-kde váženie na gramy priam je nutné..nepečiem..
@radost som napisala, ze som ich pokrajala, boky potrela maslom a ukladala na plech, teda pokrajala som na doske, potrela maslom a potom po jednom davala na plech ako buchty, ale toto je rychlovka
@afataga , to si uplne super vymyslela, aj to veru ja určite takto upečiem, makové, či jako? makúchy? oddelovať, odtrhať si ako buchty, fak sa mi to veľmi páči.
varecha.pravda.sk/diskusie/ako-da-pridat-foto-ku-komentar...
Alebo mozete poslat foto na redakcia@varecha.sk + napisat, ku ktoremu Vasmu komentaru ho chcete pripojit.
pečiem ju pravidelne kazdý druhy týžden je to najlepšia vianočka aku sme kedy jedli tak som si upravila v takom prevedeni deti lubia kakao tak farebne trošku a velke ĎAKUJEM za receptík:)
@kukulienka71 aj tebe sa pekne vydarila, fotka je velmi pekná, dakujem a prajem veselého Silvestra a úspešný Nový rok, nech sa ti dobre darí a nech ti to dobre varí :-)
A že chutili famózne, tak hneď na druhý deň - bo zjedli sa rýchlosťou svetla - som musela vianočkovanie opakovať, tentokrát som ju skúsila z mixu klasickej a špaldovej múky... pridala som do nej citrónovú kôru, brusnice a hrozienka v rume - plietol môj chlap v štýle "4-3-2", takáto sa podarila:
Zabudla som ju zazichrovať špáradlami, tak sa jemne vykotila, ale na chuti jej to neubralo... vďaka Tebe a tomuto skvelému receptu už aj u nás rozvoniavajú a chutia domáce vianočky, za čo Ti veľmi ďakujeme ♥
@ywett , dakujem aj tebe za pristavenie a prajem taktiež všetko dobré :-)
teraz to tu skusim popridavat :-)
za chyby v nazve sa omluvam :-))))
kokosove slimaky
ja sa to naucim raz aj vkladat hadam :-)))
orechove :-)
skoricovy zavin :-)
skusila som ju zmotat z 9 pramenov, ale kym sa upiekla, lahla ako korhel :-)))))
treba dat spajdle ked robite vysoku, no, uz to viem :-)
a toto som skusala podla videjka, ktore tu vlozila niektora zlata varechacka :-)
su trochu tmavsie, lebo som pouzila ckoladove jogurtove mlieko :-)
ty si šikovná dievka..ja viem-blízko teba bývať chcem..:-)
a pridala som este do nej mrazeny citron, skoricu, hrozienka a rum, takto nejako to dopadlo:
Dobrý deň, prosím vás o radu, keď ste si cesto zamiesili večer skladovali ste ho v chladničke alebo v miske pri izbovej teplote? Ďakujem krásne za odpoveď
každé cesto fuknem do chladničky, keď potrebujem...aj toto, ono to nejako vždy dopadne
Na tú pôvodnú žĺtkovú, maslovú si už skoro nespomeniem.
Ešte raz ďakujem za výborný recept, pre mňa patrí do truhlice s podobnými pokladmi, ktoré nikdy nesklamú.