Jednoduchá hrnčeková vianočka fotorecept

margaretka28 - fotkamargaretka28, 6. júna 2012

U nás sa vianočka pečie po celý rok a je lepšia ako tá z obchodu.

Suroviny

1 hrnček (250 ml)
2 hrnčeky
4 PL
1 ČL zarovnaná
1 ks
42 g
2 cm=50 g roztopené
1 hrnček vlažné
1 ks
hrsť
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Zo surovín vypracujeme hladké cesto.

    Jednoduchá hrnčeková vianočka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Necháme vykysnúť.

    Jednoduchá hrnčeková vianočka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozdelíme na 8 častí,budeme mať 2 vianočky.

    Jednoduchá hrnčeková vianočka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si 4 šúľky.

    Jednoduchá hrnčeková vianočka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pletieme prvý s tretím a druhý so štvrtým.

    Jednoduchá hrnčeková vianočka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto urobíme obidve vianočky,dáme na plech,potrieme vajíčkom a necháme ešte podkysnúť a upečieme na 180 stupňoch asi pol hodinu.

    Jednoduchá hrnčeková vianočka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečená!

    Jednoduchá hrnčeková vianočka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z tohto cesta sa dá upiecť napríklad aj takáto bábovka a makové uzle. Vykysnuté vianočkové cesto som rozdelila na na tri časti, do jednej som primiesila lyžicu kakaa zmiešanú s troškou vody. Ak máte veľkú formu, myslím, že by to šlo aj z celého cesta upiecť bábovku, moja forma je menšia, tak som cesto rozdelila a dobre som urobila, ked sa upiekla, bola akurát plná forma :-)

    Jednoduchá hrnčeková vianočka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Jedno bledé cesto a kakaové som uložila na seba a rozvaľkala.

    Jednoduchá hrnčeková vianočka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zatočila ako závin.

    Jednoduchá hrnčeková vianočka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Uložila do maslom potretej bábovkovej formy, nechala ešte asi 20 minút pokysnúť vo forme a piekla som na 180 , pokým sa neoddeľovali okraje od formy.

    Jednoduchá hrnčeková vianočka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tretiu časť cesta som rozdelila na 8 kúskov a urobila som uzlíky, potrela som ich rozšľahaným vajcom a posypala makom.

    Jednoduchá hrnčeková vianočka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tu už sú upečené.

    Jednoduchá hrnčeková vianočka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A takto vyzerala bábovka upečená.

    Jednoduchá hrnčeková vianočka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    a pokrájaná :-)

    Jednoduchá hrnčeková vianočka (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

afataga
krasne sa ti vydarili a este aj hrncekovy recept, super :-) mohli by sa dat aj brusnice
sovka62
Pekávam vianočku so žĺtkami a maslo, jedného aj druhého hodne. Táto tvoja mi pripadá taká diétnejšia a vyzerá naozaj dobre. Recept si ukladám a vyskúšam, vianočku máme radi, ďakujem.
klaura
nádherné sú ... júj, takú chuť si mi narobila ... zajtra urobím ... :)
marianne69
@margaretka uz vcera vecer som ju zamiesila,aby sme mali rano na ranajky,su kraaaasne aj chutovo vyborne,narastli do ohromnych rozmerov,ostanem zatial pri tomto recepte,len mi povedz ako to robis pri zapletani,lebo mne v prostridku pri tom zapletani prasknu,to je jedina chybicka,co sa mi tam vloudila....inak na 1*.
margaretka28
@marianne69 ,ty si teda šikovnica,som rada že vám chutí,k tomu zapletaniu,myslím,že ju musíš pliesť tuhšie,ja ju upletiem,kraj zakončím,zastrčím popod ňu,potom si ju otočím a od stredu ešte raz upletiem a ukončím,lebo aj mne sa stávalo,že mi praskla,alebo sa mi rozpadala,ked to spravíš takto,mala by byť dosť tuhá a držať pokope. ak by bolo ešte niečo opýtaj sa,mňa to takto naučila sestra,ona robila jeden čas v pekárni .
1x lejna
marianne69
vecer som zamiesila a rano o 6:00 mi skoro cesto utieklo z misy:-)) ale muz povedal,ze to bola najlepsia vianocka aku sme kedy mali a to je iny vianockovy odbornik:-)...cesto krasne nadychane,vonave,vyborne sa krajala,vobec nemelila,parada papat,ja vacsinou zjem jeden krajicek a smitec,ale teraz som sfukla 3 krajce...do vecera len zeleninu:-))) ale priznam sa ti nedala som do cesta mlieko,lebo som nemala, ale 1 hrncek sladkej smotany:-)))))
1x cibik
pacik
Vianočky máš krásne, tiež pletiem tak ako ty, vyskúšam tvoj recept :-)
sovka62
Už včera ma ten recept pokúšal, ale mala som málo času. A dnes som už neodolala, tak som po príchode z práce zamiesila. Cesto krásne vykyslo, rozdelila som ho na osem častí, ale piekla som len jednu vianočku. Spodná vrstva zo štyroch prameňov, natrieť bielkom, uložiť strednú vrstvu z troch prameňov, natrieť bielkom a posledný kúsok rozdeliť na dve časti, spraviť dva valčeky, stočiť a položiť na samý vrch. Natieram žĺtkom a a asi po 15-tich minútach pečenia ešte raz, lebo sa poriadne zdvihla, tak aby bola lesklá celá. Už stačila vychladnúť, tak sme ochutnali a je výborná presne taká akú máme radi. Takže to asi bude ako u vás, tak ako si napísala na začiatku receptu: U nás sa vianočka pečie po celý rok.......
Veľmi pekne ďakujem za recept.
margaretka28
@sovka ,to mám radosť !Teba to pokúšalo ako mňa tie tvoje záviny:-)) S om rada,že chutilo,aj ja som potierala vajcom dva krát,preto bola aj taká tmavá,ona sa vždy tak zdvihne.Niekedy skúsim zapletať ako ty.Mňa tento postup naučila sestra,ona robila istý čas v pekárni,preto som ju aj nazvala jednoduchá.
paveva
myslím, že aj ja vyskúšam, vyzerá jednoducho, že by som to aj ja zvládla.
jajaem
krááásna, čo tu ja na tejto Vareche nenájdem. Ukladám a vyskúšam :)
remcula
Bezvadné!!!! Recepty na hrnky jsou skvělé!!! Jen neumím ze 4 plést vánočku, ale nějak bych si poradila, v nejhorším zavolala souseda cukráře!:-))))
margaretka28
@remcula ,je to jednoduché,preložíš prvý s tretím a druhý so štvrtým,dôležité je stále si tie šúľky narovnávať,aby ti smerovali k sebe a tak sa nemôžeš pomýliť,ja viem že raz vidieť je lepšie ako 100 krát počuť,ale akokokoľvek ju upletieš,vždy bude vynikajúca!! :-)
stacy77777
Margaretka - vianočky upečené, vonia celá kuchyňa, chuťovo sú výborné, len mi trocha popraskali. Aj som sa pobavila pri tom zapletaní,ešte nikdy som vianočku nerobila a mám pocit, že to bolo všetko možné, len nie prvý šúľok s tretím a druhý so štvrtým.....:D. Ale ja tie "muchy vychytám"!!! Ďakujem za recept,papa.
stacy77777
no Margaretka, ja som to aj čítala pred tým, ale aj tak som sa na tom mojom pletení zasmiala, budem cvičiť, určite, lebo mojim 3 chlapom veľmi chutilo, ani ju nenechali poriadne vychládnuť a zmastili 1 a pol ešte večer....
majkahra
Práve sa chystám zamiesiť a ráno upiecť.Verím, že sa podarí, dám vedieť.
Dúfam, že ráno nebudem musieť cesto vymetať z kuchyne, ako v rozprávke "Hrnček var"
jerica
mne ju posunula @sovka62 včera som robila už tretiu, predtým deťom a včera pre nás , ale nedá mi veru že pošlem deckám , ked bude času , znovu upečiem , nič ľachšie ako tvoj recept , hlavne netrvalo to večnosť, ja som spravila ako sovka , na tri rady 4/3/2 , jednu PL lyžicu som pridala ,máme radšej sladšiu, jedna mi aj jemne praskla , nič na tom , hlavne bola (ešte je)vláčna .Určite pridám foto.
jerica
Juj či som rýchla , "jednu PL cukru " som pridala.
majkahra
Vianočka sa vydarila, cesto cez noc krásne vykyslo, čiže moje obavy boli zbytočné. Recept je veľmi dobrý, určite ju budem robiť častejšie.Ďakujem
margaretka28
@jerica ,ja som vyskúšala veľa receptov na vianočku,ale ani jeden nebol celkom podľa mojich predstáv,bud tam išli samé žltka,alebo veľa tuku,cesto bolo ťažké a podobne,tak som si všetky tie recepty prešla,čo som tam chcela to som ponechala,čo nie to som nedala,tu ubrala,tam pridala až vzniklo toto a som s tým veľmi spokojná.Jasné že cukor či soľ si každý môže dať ako mu chutí,ja si tiež upravujem recepty.Som veľmi rada,že aj u vás mala vianočka úspech,tak asi sa mi to fakt podarilo:-D
janikbj
vy-ni-ka-júúúúúú-ca vianočka. ďakujem krásne za recept. veľmi nám chutila, bola vláčna a krásne voňala, tak ako si pamätám, že voňala kupovaná vianočka, keď som bola malá. bude u nás určite často :-)
anina6
chcem sa opýtať, to cesto na vianočku musí kysnúť celú noc?
margaretka28
Ahoj @anina6 ,prepáč, že odpisujem až dnes, ale včera som si to nevšimla,takže nie, cesto stačí zamiesiť,nechať klasicky vykysnúť prikryté utierkou,alebo v miske kyske a môžeš piecť,je naozaj výborná, tak nech sa T i podarí.Prajem pekný deň.
anina6
super, díky za radu. určite vyskúšam a aj tebe prajem krásny deň.
labuska
objavila som ju práve teraz,ale už je uložená a vyskušam ju aj ja
renka73
Vyboroný recept,vyskúšam..vianočka krásna. :-)
jancurka
Skoro by som neverila,pokial som ju nevyskusala,cesto sa mi sice zdalo trochu riedke,tak som pridala trosku celozrnnej grahamovej muky a namieso hrozienok sekane orechy a vzniklo z toho nieco,comu by aj oblacik mohol zavidiet :-))) Dakujem za receptik :-)
misel20
zajtra ju idem robiť dufam že to pletenie budem vediet :)
anna123
Aj ja ďakujem za recept, chutila nám a výborne sa krája, no ale taká pekná akú máš ty sa mi síce na prvýkrát nevydarila ale hlavne, že doma chutila.
lucikusik
Výborný recept .... dnes som ju upiekla na odorúčanie @sovka62. Takú super vianočku sme ešte nejedli. Aj napriek tomu, že je tam len 1 vajce a 50g masla, tak je krásne vláčna, nie taká suchá ako z obchodu. Prvý krát som piekla vianočku a veru aj u nás bude odteraz po celý rok. Ďakujem za obohatenie mojej kuchárskej knihy.
korka82
prave mi kysne cesto, som nesmierne zvedava ako vyjde. Uz sa na nu tesim, aj moja rodinka :)
chreno
vianocna zozala obrovsky uspech. ja som jednu robila bez hrozienok, ale obe su vynikajuce.Dakujem
adulik29
prosim Vas tam treba urobit kvások? a ak ano ako sa robi :-) v peceni som zaciatocnik,dakujem
margaretka28
@adulik29 , áno, je treba urobiť aj kvások, môžeš ho urobiť tak, že do šálky dáš trošku cukru, rozdrobíš droždie, zaleješ vlažným mliekom a počkáš, kým "narastie", alebo ten istý postup, len zjednodušene, do preosiatej múky vyhlbiš jamku, dáš cukor, droždie, mlieko.....tak nech sa podarí.:-)
polovnicka
Akurát dnes som ju piekla..je fantastická.. :-D piekla som,že bude na ráno a jedna je už zjedená.. :-D
havino
najlepšia vianočka, akú som kedy piekla, inú už hádam ani nebudem, veľká vďaka za recept, má chuť mäkkúčkej, vatovej, akurátnej chuti vianočky


angast
@margaretka
máš pravdu, keď to pletieme jedno cez druhe , tretie cez šieste a piate cez deviate , tak sa to musí podariť. Super recept .
havino
@margaretka , dakujem, ale ona je taká ozajstná vianočková vianočka, takú radisť mám z vynikajäceho receptu, že až. Nič maslové, nič ťažké, driapka sa,ako vata. Recept genialny, ani gram,ani kvapku som nemusela ničím nastavovať. Priznám sa,ja som ani kvások nerobila, dala všetko do robota,dobre vymiesila, nechala som ju do hod kysnúť, potom ešte na plechu chvílu. V rúre rástla,ako divá, uchytila som ju predtým špajdlami, lebo som len jednu robila a plietla som, ako @sovka a @jerika 4/3/2. Vážne tak dobrú som ešte neupiekla chuťovo, hoc som skúšala kadejaké recepty. bud ťažké,alebo maslové moc. Tod jednoduchá a ešte hrnčeková , taká, akú som chcela mať. ozaj vdaka.
zitar
Musím sa pridať ku všetkým, ktorí chvália túto vianočku. Naozaj je prečo chváliť, s cestom sa dobre pracuje, je hrnčeková a má neopísateľnú chuť. Zožala u nás veľký úspech.
zuzkabluzka
@margaretka28 tento recept akoby mi z neba spadol, prave dnes mi moj muz hovoril, ze by si dal nasu slovensku vianocku... nikdy som ju nepiekla, ale tu citam same chvaly, zajtra skusim, dam vediet :)
@angast este ze si margaretke pochvalil hrncek, inak by som si tento recept nevsimla ;-)
angast
ona má hrnček var ! Ale to pletenie by mi nešlo . Vykĺbil by som si
ručičky. Druhé cez šieste , piate cez deviate a už ma berú na chirurgiu
francuzska1
angast,len si ju pekne upec aj tak, nemusis ju pliest ked vyklbia rucicky, chutit bude aj bez vrkocov, to ti garantujem;-)))!!!!!!
používateľ nemá avatar
vic
vic
ja sa na nu chystam zajtra tad dufam, že moje ruky to prežiju ;DD
havino
@margaretka , s takýmto vianočkovým venčekom Ti dakujem za výborný recept, pridala som kôru z dvoch citrónov, kandizovaný pomaranč, brusnice, hrozienka v rume, aj rumu trošku


stevca
@margaretka , ĎAKUJEM za tento krásny receptík, už dlho som hladala nejaký chutnučký na vianočku, skúsila som asi 3 recepty, ale nebola som spokojná. a kedže som dostala na vianoce formu na vianočku, aj ju aspon vyskúšam :)) nemusím zapletať.:))
polovnicka
no robila som ju v piatok večer znova..a včera večer už nič nebolo..môj dvojročný syn zjedol tri krajce na večeru v piatok,na sobotu ráno tiež tri a aj na večeru ďalšie tri..strašne nám chutí..je fantastická..mäkučká, voňavá..som musela v piatok večer odolávať.. :-D mňam..mňam..mňam.. ♥♥♥♥
kveronika
robila som pred tyzdnom, len som asi niekde spravila chybu. Chutovo bola uzasna, ale pocas miesenia som musela pridavat dalsiu muku, lebo sa mi cesto velmi lepilo. Takze nebola az taka makucka. Vies poradit?
margaretka28
@kveronika , ked budeš miesiť na budúce, tak mlieko prilievaj postupne podľa potreby, aby sa neurobilo riedke cesto a nemusela si potom pridávať múku, ono je to tak, že tekutiny do kysnutého cesta niekedy treba viac, niekedy menej, podľa múky, preto ja vždy s mliekom opatrne a radšej menej. Tak nech sa na budúce podarí, prajem krásny deň :-)
kveronika
@margaretka28 dakujem. Teraz som mala kvasok spraveny v celom mlieku, takze som to tam cele rovno supla. Asi nabuduce len v casti mlieka rozrobim. Ja mam z kysnuteho cesta stres, ci sa podari, takze nerobim casto. A musim rucne, co ma este viac odradza. Ale nevzdam, lebo ja vianocky lubim :)
margaretka28
@kveronika , nemusíš sa kysnutého báť, nieje to žiadna veda, ja miesim varechou, čo je vlastne tiež ručne :-) Treba to cesto len riadne "vytrepať" varechou o misku, uvidíš, ako bude pekne hádzať bubliny a určite sa podarí, všetko je len zvyk :-)
moncuskaa
dakujem krasne za receptik ,dnes som vyskusala .moja prva a hned sa vydarila :))) a hlavne je vyborna , dakujeeem :)
eviana
@margaretka28 , nádherná a pritom taká jednoduchá, až sa mi veriť nechce... ďakujem za tento skvelý recept, ukladám a určite vyskúšam, 5*
smejkad
uzasny recept, vyskusany u nas na x sposobov , tento vikend cast cesta s kakaom - dvojfarebny vrkoc a dvojfarebne rozteky, potieram zmesou masla a medu :-) no a z cisteho cesta nieco ako lupacky - len sa tak zaprasilo :-)
salinka
Som rada, že som natrafila na tento recept. Ďakujem vám, že ste ho znova oprášili a hlavne tebe @margaretka , že si nám ho predviedla:-)
elysa
@margaretka28 vianočka bola dnes na raňajky- je výborná, len netuším ako sa mi ju podarilo zapliesť :)), ale podarilo sa, nepraskla... foto pošlem cez redakciu...

salinka
Autor príslovia: v jednoduchosti je krása, prišiel na túto múdrosť určite vtedy, keď napiekol túto vianočku:-) Naozaj jednoducho a rýchlo pripravená a výsledok?.....perfektná, voňavá, vatová, chutná, voňajúca Vianocami. @margar étka, ďakujem za receptúru:-))))


margaretka28
No @salinka , krásne sa vydarili, veľmi ma teší, že si s receptom spokojná :-) Máš pravdu, je to naozaj jednodocho a rýchlo :-)
salinka
Som naozaj veľmi rada, že som natrafila na túto tvoju vianočku. Ešte by som chcela vedieť, ako dlho ostane taká mäkučká. Jednu som dala rodičom, druhú sme zjedli, takže u nás sa dlho nezdržala:-)))))
margaretka28
jaj @salinka , mrzí ma to, ale v tomto ti naozaj neporadím, lebo u nás aj ked sú dve, vydržia max. do druhého dňa, takže vôbec nemám odskúšané :-)
jerica
@tatrano čka , super linka, potešila som sa :-) @margaretka28 , ako je to super, že sa môže aj Tvoj recept pripomenúť, ja sa osobne teším :-)
tatranocka
@jerica no neviem,ak sa ti podarí upliesť z 5-tich,tak to sem pridaj,lebo podľa tohto vyzerá,že tam je chyba:
 www.oetker.sk/oetker_sk/html/default/debi-7xujhc.sk.h...

Na obr.č.3 je prameň č.1 označený č.2 a som v koncoch,chichi.
Asi skončím pri pletení vrkočov (z 3. prameňov) a na spodok uložím 2 vrkoče,navrch jeden a spichnem špajdľami.Tak či tak,budem robiť podľa tohto receptu,lebo má pozitívnu energiu,cítite ten rozdiel aj vy?
methi
Velmi pekna, mozno tento rok miesto smotanovej, ktoru robim vzdy skusim takuto maslovu. Aj davas poistit pred pecenim? :)



luss44
podľa podobnej rozprávky som sa aj ja naučila pliesť vianočku :) ďakujem @methi za milé video, veľmi pekná rozprávka :)))
radost
@methi
úplne mi srdce zmäklo
kým sa to v tom videjku miesilo..kyslo..plietlo..mašľovalo..pieklo...
milé..príjemné -s krásnym hlasom -chvíle..
vdaka..nech ťa krásna nedeľa čaká...:-)
evusik
krásna vianočka... a toľko chvály a toľko vianočiek upečených podľa tvojho receptu :-) tak to musí byť fakt dobrota... už sa teším, že aj ja upečiem lebo aj my sme na takéto sladké raňajkové s maslom a džemom :-)
margaretka28
Dievčence veľmi pekne vám všetkým dakujem za kladné komentáre :-) @methi , ani si nevieš predstaviť, akú dobrú náladu si mi urobila s tou rozprávkou :-))) A môj malý to teraz chce stále pozerať :-))
afataga
aj ja som ju uz piekla viac krat podla tohto super receptu, nema chybu, a co je hlavne, netreba nic vazit, davam do nej niekedy hrozienka alebo brusnice, vzdy ju zabudnem odfotit, tak nabuduce, slubujem :-)
methi
@margaretka to je nasa oblubena vianocna a este dvoch mrazikov lubime :) si pustite aj tych, nech vas vianocka neomrzi ;)




salinka
@methi , krásne rozprávočky. To nikdy neomrzí...., tak ako táto perfektná vianočka. Rada experimentujem a skúšam nové recepty, ale táto dobrota ostane u mňa NAJ medzi vianočkami:-)
katka78
@Margaretka28 Moje dve múmie sa už pečú a krásne rozvoniavajú. S dizajnom som sa netrápila, lebo nemám potrebnú trpezlivosť, tak som ich zaplietla len tak halabala a máme múmie. No čo, moja láska je historik, hádam to ocení :-) Teším sa raňajky!


katka78
Ďakujem @margaretka28 , pôvodne som sa chcela vrátiť aj s fotkou hotových vianočiek v reze, ale sa tak rýchlo zjedli, že som nestihla nafotiť.. tak aspoň takto



Ďakujem pekne za recept!
afataga
@katka78 ty si asi bola mumifikator v Egypte v minulom zivote :-), mne sa paci, ako si to domotala, ty si moj clovek, ja tiez na take piplacky nemam nervy, ja cesto svacnem do vianockovej formy, to je este jednoduchsie :-)
afataga
tak konecne aj ja pridavam foto, dala som do nej aj hrozienka a brusnice a piekla vo forme:

lubka1402
výborný recept - jednoduchý, rýchly, a čo sa týka ingrediencií aj lacný, už som ju robila asi 4x, a vždy sa po nej len tak zaprášilo, odkedy som ju robila prvý raz, sme vianočku v obchode nekupovali :) a pokiaľ možno ani nebudeme :D palec hore ;)
margaretka28
@lubka1412 , som rada, že si vyskúšala moju vianočku a ešte radšej, že sa k receptu aj vraciaš, čo znamená, že sa osvedčil, aj u nás býva pravidelne :-)
smejkad
dalsia variacia pre tych, co si na tuto skvelu vianocku vypestovali zavislost ako my :-)))
dnes som namiesto mlieka a vody do cesta dala jogurtove mlieko s prichutou lesného ovocia , potrela som pocas kysnutia , pred pecenim aj po nom ( spolu asi 6-7x ) osladenym mliekom,
no a mnamka je to nekonecna, , skutocne hodne vyskusania :-)
dakujeme, @margaretka28 :-)))
kibuk
práve sa pečie,hmm krásne vonia bude na ranajky :))
margaretka28
@smejkad , som rada, že sa ti recept páči, s tým jogurtovým mliekom to tiež môže byť dobré,s osladeným mliekom som ju ešte nepotierala, ale vyskúšam.
@kibuk , tak dúfam, že bude chutiť :-)
smejkad
dnes opat nova varianta :-)
cesto s jogurtovym mliekom, polka na vianocku, druha naplnit zmesou masla, medu a skorice , zatocila som podobne ako kringel ( pokusila som sa :-)))) ) a natrela mliekom s lyzicou medu
parada :-)
margaretka28
@smejkad , vidím, že rada inovuješ recept, ja z tohto cesta pečiem aj sladké rožky a uzlíky s makom a na Veľkú noc taký bochník, ako mazanec. Dakujem, že si napísala.
smejkad
ano, predvcerom som robila s orechovym mliekom a to je tiez balada :-)
natrela som slahackou s cukrom - my co sladke ritky sme si ju velmi rychlo podali :-))))))))))
ten bochnik ma zaujal
nejaku dobu mi totiz vrta v hlave panetone (omluvam sa za nepresnost v nazve ) , ale odradza ma dlzka pripravy a vlastne ani neviem, ako by mal chutit
tak som uvazovala spravit nieco ako krizenca tohto receptu a receptu na vychodniarsky biely kolac - aj moja starka taky robievala, ani nemusel byt nicim natrety, len tak s cerstvym mliekom to byvala neskutocna basta
ten bochnik mas niekde nafoteny, alebo ako ho robis?
aky vysoky ti narastie?
robis ho na plechu?
mna velmi laka upiest namiesto formy hodne vysoky kolac v hrnci, skusala si to uz?
som ta zavalila, prepac :-)))
margaretka28
@smejkad , nafotený ho nemám, ale najbližšie ked urobím, odfotím, vykysnuté cesto rozdelím na dve časti a z každej vyformujem bochník ako guľatý chlieb, nechám podkysnúť na plechu, narežem do kríža (to nemusí byť ) potriem rozšľahaným vajcom, posypem mandľami, každý uložím na jeden koniec plechu a upečiem ako aj vianočku, narastie pekný vysoký, v hrnci ani vo forme som neskúšala, mne sa práveže páči, ked je pečený voľne a pekne zo všetkých strán potretý vajíčkom a do červena upečený :-)
smejkad
ak vyskusas, daj vediet , ako to dopadlo
mam obavy, ci by neprekyslo ale ak nie, si bude uplne rozplyvave,hmmmmmm :-)
smejkad
tak som vyskusala aj v hrnci, ale neodhadla som mnozstvo cesta a len tak tak ze v rure nevycestoval :-)))
takze teraz na reze vyzera ako mlady dubacik :-)))))
teda na velku noc ho skusim mensi a s nejakym vrkocikom alebo podobnou srandickou nech je akoze sviatocny :-)
co uz s nami, ked lubime toto cesto? :-)))
zelam krasny den :-)
margaretka28
@smejkad , ty si teda riadna výmyselníčka, ale sa mi to páči, že dubáčik :-)) to cesto je ozaj dobré, ak niečo pekné stvoríš, pridaj foto, som zvedavá :-)), pekný večer prajem !
denyany
Vďačne sa pridávam k všetkým vianočkofilom:-) Poobede som hodila prísady do pekárne, cesto bolo ľahučké ako obláčik, , dobre sa s ním pracovalo, ohromne v rúre narástlo, voňal celý byt-muž už z chodby hadal, čo to tak rozvoniava. No a v závere- je to tá najlepšia vianočka, akú som kedy upiekla. Rodina jednohlasne súhlasí. Je skvelá, dúfam, že ostane zajtra na raňajky, čo bol pôvodný zámer. Vďaka za recept.:-)
havino
@margaretka moja zlatá, som tu zas, takýto mazanec bol ráno na raňajky, zo špaldovej múky, so zero cukrom, bez rozdielu, voňavé, driapkavé cesto, vatové, neviem ho inak nazvať, hrozienka v rume, citronovej kôry bohate, dala som na prvý krát do formy, bála som sa tej špaldovej, čo si zmyslí pri kysnutí a pečení, lebo nechcela som moc hutné cesto, nech je nadýchaný fešak mazancový, ako vianočka vždy býva, nabudúce nedám do formy, idem si aj poznámku k receptu urobiť, hoc by bol aj pľacatejší, na chuti neuberie, to bola skúška, pekné sviatky Ti želám ešte, bola si s nami v mojej mysli

a ozaj mandle sa mi akosi pripiekli, ale to zas bola bašta pre mňa, obrala som ich všetky pripečené, fotka nič moc, len jedna mobilová, nebolo veľkonočného času veru, pri ostatnom varení, pečení, vdaka za recept



margaretka28
@havino , tak to je nádhera ten tvoj mazanec, som veľmi rada, že sa podaril aj v zdravšej verzii a tie mandle, to by bolo niečo aj pre mňa, tiež by som ich obrala :-) prajem ti aj tvojej rodinke krásne, slnečné , jarné dni !
renulienka
@margaretka28 , vyskusane, pre nedostatok casu som neplietla vianocku ale urobila ,,buchticky,,.Supla som do nich brusnice. Chutili ;-)Dakujem ;-)
margaretka28
@renulienka , dakujem za vyskúšanie receptu, dobre si sa vynašla, ja som z tohto cesta robila aj makové uzle, aj sladké rožky s makom, skrátka nám chutí a robievam často :-)
lindarty
vyborny recept, vianocka sa mi podarila a naozaj je fantasticka ;-)
finczi
Už dlhšie som mala rc prepísaný, ale až dnes som vianočku upiekla. Je výborná, ďakujem! Z cesta plánujem spraviť nabudúce briošky Mňam!
smejkad
dnes som pridala mliecnu bielkovinu co ostala z ghee a potrela som mliekom so skoricovym cukrom :-)
iba par minut je v rure, a uz vsetci slintame :-)))
nika40
vďaka za naozaj veľmi chutný recept na vianočku, odteraz len túto budem robiť, už druhýkrát ju idem robiť, na rozkaz dcéry, na internáte chutila všetkým
trasko
Prave sa pecie...cesto vyzera byt perfektne,uplietla som jednu ale z 9tich :-) moja prva v zivote :-)
margaretka28
@nika40 , som velmi rada, že chutila, ja ju tiež robím často :-)
@trasko , raz treba začať, uvidíš, a ju vás bude oblúbená a budete ju piecť často :-)
gerby
Nasla som receptik a uz aj s chysta cesto..dala som trstinovy cukor a pomaham si pekarnickou,,som zvedava na mnamku :-)
smejkad
uz standardne robim bez vajca
vyskusane uz aj so srvatkou a pecenou tekvicou, aj ako ten taky zatoceny kolac kokos-cokolada
dnes med-maslo-orechy a briosky s kuskami cokolady, v ceste aj srvatka aj tekvica
nema chybu :-)))
margaretka28
@smejkad , som veľmi rada, že recept takto inovuješ a informuješ nás o výsledku, aspoň sa môžme inšpirovať aj ostatní vdaka :-)
anicka77
pridávam sa k pochvále aj za seba receptík je výborný dnes som ju piekla :) fantázia urobila som ju pol na pol vanilkovo-kakaovu a bez hrozienok tie deti nemusia :) proste výborný receptík
babkamt
no, čo som slepá, že som si nechala utiecť tento výborný recept? Dávam ti 5 *, určite ho vyskúšam. Recept si uložím a aj si ho hneď zapíšem do mojej písanky.
kukulienka71
už je recept uložený, určite príde na rad na Vianoce, už sa teším. Spokojné komentáre sú zárukou kvality, @margaretka28 , takéto recepty sú hodné zlata:-) Ďakujem
havino
kým som sa dole prerolovala, má teda riadny úspech tento recept a bodaj by aj nie, zasläžene, pri fotke s mazancom Ti píšem, že a som tu zas, tak dnes som tu tiež zas, pridám foto, čo len kde tu odfotím, moje výtvory. ale ako som v diskusii písala, každý týžden je z z tohto cesta na sladko niečo, niekedy krajší, niekedy horší, výsledok, ale hlavne chuť cesta ma nikdy nesklamala. Moja mama vždy miešala múky polohrubú a hladkú, skoro asi vždy a ja už tiež, myslím, že aj vtedy je chuť cesta eňo ňuňo.



afataga
ja tiez pouzivam toto cesto, len som si ho trosku upravila, miesto masla davam mast a 3 PL cukru, aj babovka aj motanice vyzeraju fajne a som aj myslela, ze napisem, ze isto by sa dal urobit zavin a ten dat do babovkovej formy no a @havino ma predbehla uz s hotovym dielom :-)
alex37
dakujem vam dievcata, keby ste neboli take vcielky usilovne, tento rcpt
by som nebola nasla, krasne diela sa vam podarili :-) KK
afataga
vcera som zas pouzila skoro toto cesto, urobila som makovy zavin, pokrajala som ho, boky potrela maslom a piekla vlastne ako buchty, je to lepsie ako buchty, lebo menej roboty a viac plnky :-):

radost
@afataga
tak toto ma vzalo..teda veľmi zaujalo:
na plech si dala záviny..??a potom pokrájala..??
to sú mi noviny..!!
a už mi závin nikdy nepraskne..!!
je to jasné..!!
ak je to tak-sa mi to moc ľúbi..
mimochodom:ja na kysnuté nikdy nevážim..vždy len hrnčekovo meriam..vajce nedávam..
a špecilakôtky-kde váženie na gramy priam je nutné..nepečiem..
margaretka28
no toto @afi , to je bomba, aj ja chcem také makúchy ! výborný nápad, také hned do ruky, no vyskúšam aj ja a dakujem za krásnu foto :-)
afataga
no ved ja mam len skvele napady :-)))
@radost som napisala, ze som ich pokrajala, boky potrela maslom a ukladala na plech, teda pokrajala som na doske, potrela maslom a potom po jednom davala na plech ako buchty, ale toto je rychlovka
jozka2
Zeny,vy ste sikovnice od vydumu sveta.Velmi sa mi pacia vase napady a ta rozpravocka od methi nema chybu.Konecne po case som pocula nezabudnutelny hlas zo starych rozpravok.No ta vianocka od margaretka 28 je super napad s tym meranim,skusim vyskusat aj ja.Myslim,ze z toho cesta by boli vynikajuce aj skoricove hniezda poliate cukrovou polevou.
katka78
@havino aj @afataga , pekne ste obe toto cesto využili. Mám s ním dobré skúsenosti, je naozaj chutné a v tých vašich úpravách určite tiež.
1x havino
jozka2
Mala som troche casu tak som presla komentare a tu vidim,ze v postupe je nechat vykysnut a hned robit a v diskusii,ze nechala som cez noc kysnut spomina marianne69,to znamena,ze si ju nechala potom kysnut v chladnicke,co je pomaly sposob kysnutia elmi ucinny,alebo si nechala volne cez noc kysnut v kuchyni.Prepacte ,ale nerozumiem.Vdaka.
havino
a kdeže ma to naša @katka spomína? v súhrne som zbadala, jaj no tu, no tu som ja doma v tomto recepte, každý týžden veru

@afataga , to si uplne super vymyslela, aj to veru ja určite takto upečiem, makové, či jako? makúchy? oddelovať, odtrhať si ako buchty, fak sa mi to veľmi páči.
eliska1128
Ahoj,milá varecháčka:) Tvoja vianočká je krásna.Určite aj vyníkajúco chutí:) Tvoj recept si ukladám do kk a rada ho aj vyskúšam:)
martina35
dnes som urobila prvýkrát. je výborná, určite ju budem robiť častejšie. ďakujem za recept :)
havino
@salinka , no kukám jak puk, takú ju máš krásnu, zajtra asi idem na ňu, aj ja s kakaom urobím, venčeky s makom som z tohto cesta, s orechami, so škoricou, s čokoládou, ale bábovka nemá chybu :-)
zuzanka1367
Ja som cesto využila na závin plnený orechmi a sušeným ovocím, ďakujem za recept, určite ho ešte budem využívať...


kukulienka71
@margaretka28 , dávam do pozornosti tento tvoj skvelý recept. Piekla som jednu múmiu, aj to som bola na pochybách, lebo droždie mi dnes končilo, takže je taká nie kyprých tvarov. Zapletanie sa doučím, sľubujem, robila som ho vylučovacou logickou metódou:-) Nedávno som ju vytiahla z rúry. Aj tak je to chuťovo vynikajúca vianočka, s prianím čarovných Vianoc ti ďakujem za recept:-)

margaretka28
@anicka77 , velmi pekné sa ti podarili, aj ja som už kombinovala s kakaom a mali úspech, dakujem velmi pekne za odozvu aj fotky :-)
@kukulienka71 aj tebe sa pekne vydarila, fotka je velmi pekná, dakujem a prajem veselého Silvestra a úspešný Nový rok, nech sa ti dobre darí a nech ti to dobre varí :-)
eviana
No tak @margaretka28 poslušne hlásim, že som sa konečne už aj ja dokopala k vianočkovaniu, dlho som sa na ňu chystala až som sa odhodlala na svoju prvú vianočku v živote a veru nebanujem, podarila sa mi takéto dve pletienky motovidlovité:



A že chutili famózne, tak hneď na druhý deň - bo zjedli sa rýchlosťou svetla - som musela vianočkovanie opakovať, tentokrát som ju skúsila z mixu klasickej a špaldovej múky... pridala som do nej citrónovú kôru, brusnice a hrozienka v rume - plietol môj chlap v štýle "4-3-2", takáto sa podarila:



Zabudla som ju zazichrovať špáradlami, tak sa jemne vykotila, ale na chuti jej to neubralo... vďaka Tebe a tomuto skvelému receptu už aj u nás rozvoniavajú a chutia domáce vianočky, za čo Ti veľmi ďakujeme ♥
ywett
tak tu sú samé krásne výtvory dievčatá, palec hore!
margaretka28
@eviana , máš ich krásne všetky tri, teším sa, že sa vám doma recept páči a hlavne chutí, prajem veselého Silvestra a do Nového roku vela zdravia, šťastia a lásky :-)
@ywett , dakujem aj tebe za pristavenie a prajem taktiež všetko dobré :-)
pacinka
@margaretka28 práve som vyklopila bábovku z tohto cesta, vyzerá že sa vydarila. Ďakujem za recept a čakám, kedy ochutnáme :-)
smejkad
uz davnejsie som s @margaretka28 pisala, ze zverejnim par z mojich pokusov s jej cestom, vsetky su z roku 2014, zvykla som si toto cesto robit bez vajca a obycajne namiesto mlieka pouzivam kysle alebo jogurtove mlieko ci jogurt
teraz to tu skusim popridavat :-)
smejkad
pokus o nieco na sposob panettone :-))))))))))))
za chyby v nazve sa omluvam :-))))
smejkad




kokosove slimaky

ja sa to naucim raz aj vkladat hadam :-)))
smejkad




skusila som ju zmotat z 9 pramenov, ale kym sa upiekla, lahla ako korhel :-)))))
treba dat spajdle ked robite vysoku, no, uz to viem :-)
smejkad




a toto som skusala podla videjka, ktore tu vlozila niektora zlata varechacka :-)
su trochu tmavsie, lebo som pouzila ckoladove jogurtove mlieko :-)
margaretka28
@smejkad , ty si teda šikovnica, žasnem, aké krásne výtvory si napiekla z tohto cesta, úžasné !! Fantázii sa ako vidím medze nekladú a dá sa vykúzliť všeličo, môžeš si otvoriť domácu pekáreň a predávať :-) Dakujem, veľmi si ma fotkami potešila:-)
afataga
vcera zas prislo na radu tvoje cesto, robila som z neho take zavinobuchty, cize zavin pred pecenim pokrajat a kazdy kus potriet maslom ako buchty, viac plnky ako v buchte a menej roboty :-), dala som struhankovu plnku:  varecha.pravda.sk/recepty/struhankova-plnka-do-zavinu-vra...
a pridala som este do nej mrazeny citron, skoricu, hrozienka a rum, takto nejako to dopadlo:

jirina
Jednoduchý recept-výborná chuť,s těstem se krásně pracuje,budu péct i příště.Jiřina
jankamade
Vianočky podľa tohto receptíku som robila ešte na Nový rok a sú výborné! Ak by som ich neskryla tak by nestihli ani vychladnúť... :D Ešte musím dotiahnuť pletenie a sú dokonalé!
zlaticka
ďakujem za krásny jednoduchý a vznikajúci recept pletenky som už ochutnala a sú fantastické mňam a vianočka sa dopeká a vyzerá výborne až na to moje pletenie :( neskoro som si pozrela rozprávočku o pletení :D nabudúce už budem vedieť :)
jankazj
TAK TENTO RECEPT JE NAOZAJ SUPER,ROBILA SOM TUTO VIANOCKU UZ NIEKOLKO KRAT,A STALE MA USPECH,DAKUJEM ZA RECEPTIK:)))
smejkad
Časť masla som nahradila masťou a časť cukru medom. Geniálna je :-D
livialiv
Úžasný receptík,jednoduchý a výborný,ďakujem,už robím len tento
finczi
...a znova upečená na raňajky...veľmi chutná a naozaj jednoduchá : )
atina47
Pred touto vanockou se klanim, pecu ji od doby co by tady uverejnena a posouvam dalsim kucharkam, ktere si ji nemohou vynachvalit, prave mi kyne dalsi testo, dekuji a preji klidne a pohodove svatky.
1x finczi
deisinka
@marianne69 (7.6.2012 08:21)

Dobrý deň, prosím vás o radu, keď ste si cesto zamiesili večer skladovali ste ho v chladničke alebo v miske pri izbovej teplote? Ďakujem krásne za odpoveď
smejkad
Dnes aj so sušeným mliekom a trošku viac cukrom, výborná záležitosť
1x haji
marianne
@deisinka (18.3.2020 15:34)

každé cesto fuknem do chladničky, keď potrebujem...aj toto, ono to nejako vždy dopadne
evako
Kraaasna. Dakujem za recept. Male uzlicky som posypala makom ale tie uz su v bruzku.


sovka62
@margaretka , s prekvapením som zistila koľké dlhé roky už pečiem vianočku podľa teba. Ktovie akú plochu by som potrebovala, keby som ich chcela všetky poukladať vedľa seba....
Na tú pôvodnú žĺtkovú, maslovú si už skoro nespomeniem.
Ešte raz ďakujem za výborný recept, pre mňa patrí do truhlice s podobnými pokladmi, ktoré nikdy nesklamú.