Univerzálna korenená omáčka fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 7. júna 2013
Univerzálna korenená omáčka (fotorecept)
Foto: mariamka

Recept pochádza opäť z Medzinárodnej kuchárky autorky Juliana A. Fialová a kolektív. Varím ho už zopár rokov a je naozaj univerzálny. Kniha uvádza, že pochádza z Kanady, kto vie :) Možno osloví aj vás.

Suroviny

1/2 šálka
1 ČL
1 PL
1 PL
1 PL
1/4 - 1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 šálka (alebo domáci)
1/2 šálka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si a nakrájame suroviny. Dávam opäť do pozornosti túto šikovnú pomôcku na krájanie cibule.

    Univerzálna korenená omáčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko naládujeme na panvicu - cibuľka, soľ, ocot, cukor, worchester, chilli, MČK, kečup, voda. Alternatívne môžete použiť rajčiny, rajčinový pretlak, potom treba omáčku náležite dochutiť, ja som sa držala receptu :)

    Univerzálna korenená omáčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Varíme za občasného miešania hodnú chvíľu (15-20 min.), keď treba, ešte podlejte vodou, ale nech to má stále konzistenciu omáčky, neodporúčam chutnať, lebo je to neskutočne dobré už v tejto fáze.

    Univerzálna korenená omáčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uvarená je, keď zredukuje, cibuľka zmäkne a za varechou sa robí pekná cestička.

    Univerzálna korenená omáčka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Je doslova univerzálna, sladko-kyslá, korenistá, pikantná. Môžete podávať k varenému mäsku, grilovanej zelenine, trebárs aj na hrianky, alebo takto s cestovinami ako ja dnes. Uvarila som motýliky, po slovensky farfalle, preliala olivovým olejom.

    Univerzálna korenená omáčka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pálila trošku viac, než som chcela, ale za to môžu tieto kajenské.. takže s ohňom opatrne :)

    Univerzálna korenená omáčka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Servírujeme napríklad takto: Cestoviny, balkánsky syr, olivy, korenená omáčka. Dobrú chuť pekelníci :)

    Univerzálna korenená omáčka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
...keby tam boli este rajciny,tak mi to malinko pripomina salsu.Sikovny receptik,ukladam si,na cestoviny ako stvoreny...paradajkovy pretlak by asi tiez mohol byt,co povies?
to je tusim hovoriaci recept :) a este k tomu aj "pise" :) takze skusajte, vylepsujte, dokumentujte..
btw. u nas papricky pekne rastu, uz sa tesim na to peklo..

Pridaj komentár k receptu: