Údené mäso s hrachovou kašou - fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 28. decembra 2010
Údené mäso s hrachovou kašou - fotorecept
Foto: tatranka

Keďže v hrncoch doznievajú vianočné dobroty,z kapustnice vyberám údené mäso.Klobásky sa pojedli a teraz prišlo na rad toto mäsko. Robievam tento obed Zobraziť celý popisKeďže v hrncoch doznievajú vianočné dobroty,z kapustnice vyberám údené mäso.Klobásky sa pojedli a teraz prišlo na rad toto mäsko. Robievam tento obed medzi sviatkami a ešte tak ráz v roku.Jednoduché,obyčajné rýchle.

15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g ,varené
300 g žltý lúpaný
trochu
1 ks
3 strúčiky
na zasmaženie
pod cibuľku a mäso,na zásmažku
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Ingrediencie.

    Údené mäso s hrachovou kašou - fotorecept - obrázok 1
  2. 2

    Aspoň 1 hodinu namočíme,premytý a očistený hrach.Potom vodu zlejeme.a napustíme čistú vodu,ktorú osolíme.Hrach by mal byť prekrytý vodou.

    Údené mäso s hrachovou kašou - fotorecept - obrázok 2
  3. 3

    Na masti,slaninke opražíme cibuľku.

    Údené mäso s hrachovou kašou - fotorecept - obrázok 3
  4. 4

    Do hrachovej kaše počas varenia občas prilejeme vodu,aby nám kaša neprihorela.Premiešame.

    Údené mäso s hrachovou kašou - fotorecept - obrázok 4
  5. 5

    Do cibuľky dáme pokrájané údené mäso na plátky.Podlejeme horúcou vodou a necháme prevrieť.odstavíme.

    Údené mäso s hrachovou kašou - fotorecept - obrázok 5
  6. 6

    Tri strúčiky cesnaku,postrúhame a pridáme do hrachovej kaše.

    Údené mäso s hrachovou kašou - fotorecept - obrázok 6
  7. 7

    Keď je hrach mäkký,rozmyxujeme.Položíme opätovne na plyn.

    Údené mäso s hrachovou kašou - fotorecept - obrázok 7
  8. 8

    Usmažíme si rúžovú zásmažku, z trochu masti,alebo oleja a troch lyžíc hladkej múky.Pridáme do kaši.

    Údené mäso s hrachovou kašou - fotorecept - obrázok 8
  9. 9

    Kašu stále miešame,aby sa nám nevytvorili hrudky.

    Údené mäso s hrachovou kašou - fotorecept - obrázok 9
  10. 10

    Hotová porcia.

    Údené mäso s hrachovou kašou - fotorecept - obrázok 10
  11. 11

    Spoločne aj s manželom.

    Údené mäso s hrachovou kašou - fotorecept - obrázok 11

Diskusia k receptu

violetacamorova
výborné jedlo tiež robím pár krát do roka nie často! Tá kaša mi chutí aj suidená neviem sa jej dojesť.
zdezda
aj my také máme, mňaaaam :-), krásne si to nafotila
evanaaa
Aj my to máme radi. Robím tiež tak, len ochutím troškou vegety a štipkou korenia a nakoniec posypem troškou majoránky. Údené len popražím na masti, alebo ak nemám, dobré sú aj špekáčky. Je to také zimné jedlo.
alzbetka2
aj u nás toto jedlo "ide", robím ho ako evanaaa s pridaním trocha korenia, vegety a majoránky, dík za pripomenutie.
tothka
@Tatranka tiež toto pár krát do roka varím s pridaním mletého čierneho korenia pri varení hrachu. Keď som uvidela foto tak som spozornela a hneď pozerala na autora receptu, pretože takúto sadu tanierov som zo svojich zásob darovala synovi keď sa osamostatnil a on má toto jedlo rád a tiež rád varí, tak ma na chvíľu napadlo, či sa nepridal aj on medzi Varecháčov a nič mi nepovedal.
tatranka
@tothka už mi niektorá varecháčka ráz spomenula,že má takéto taniere.Ja ich mám zdedené po mojej nebohej maminke.Taniere majú cez 53 rokov.Strašne ich mám rada,práve preto,že mi veľa pripomínajú z mojej mladosti.Chýba mi do sády jeden hlboký,ale tak som ich už podedila.
dorisa
Takéto jedlo tiež milujem, robievam ho,ked mi zostane údené masko. Ďakujem za pripomenutie.
jerica
@tatranka Martulík mám rada hrachový prívarok aj bez mäska , manžel s mäskom , tiež varievam do roka dva razy , pekne nafotené , popísané ako vždy:-))
palokuchki
@tatranka aj my mame takuto kasu velmi radi. Ja som ju doteraz robievala iba zo zeleneho hrachu. Neviem preco som si myslela, ze nemozem pouzit zlty hrach. Dakujem za inspiraciu.
zitar
Tiež som uvažovala ako Ty @tatranka , že uvarím hrachovú kašu, keď ostane údené mäsko, ale......neostalo. Tá Tvoja vyzerá výborne, asi uvarím so špekáčikmi.
babav
@tatranka , krasne nafoteny postup,len na tej poslednej fotke nevidno manzela;-). Hrachovu kasu varievala moja mama,ale udene maso varila s hrachom ,uvarene pokrajala na kocky a pomiesala s kasou.Uprazenou cibulkou poliala hotove jedlo na tanieri.Iny kraj ,
iny zvyk .Tvoj recept je vyborny!
evanaaa
Babav, ten tvoj nápad nie je na zahodenie - variť spolu údené a hrach, aspoň bude chutnejší, druhýkrát to tak skúsim aj ja.
ocek
je to dobrota už sa mi zbiehajú slinky.
tatranka
@evanaaa ,neviem či som zle opísala recept,ale mäsko sa varilo v kapustnici
.Hrachová kaša samostatne a mäso uvarené,už bolo na cibuľke a slaninke doupravované a tak pridané na kašu.Hrach a údené mäso nevarím spolu.Potrebovala som chutne spracovať mäso.Preto ten hrach zvlášť varený.
evia
dobrý nápad, zajtra varím k obedu
miromi
Krásne fotografie.Dlho som to jedlo nerobil no asi je čas na jeho prípravu.Ďakujem za inšpiráciu,doma varím ja.
coldbery
Ja to tiež robím tak ako ty Martuška...pripomenula si mi to ...najbližšie to urobím....:-)))
marianna76
Tak toto, Marti, spravím zajtra na obed. Máme domáce dobre vyúdené mäsko - orech, a je mi ľúto ho dať do mrazničky - potom to už nebude ono. Dík za tento recept, dúfam, že sa mi podarí.
tatranka
Marianka,ja málo varím s údeným mäsom.No vždy na Vianoce mám okrem klobásky a bravčového mäsa do kapustnice aj kúsok údeného mäsa.Mäso odkladám a neskôr robím práve túto hrachovú kašu.
njdevil
tak po takom to jedle odpadava umyvanie riadu:-), parada!
kimlo
@njdevil ked som bol na vojne, tak hrachova kasa bola POSTRACH zmenarov, to boli ti chudaci co sa im usla zmena v kuchyni ked bolo toto jedlo. Hrachovu kasu sme vtedy volali "betón" a taku mala aj konzistenciu a malokto to cele zjedol. Ak niekto odnasal zmenarovi viacej tanierov naraz, naschval ich poskladal na seba a este pritlacil, cim ta dokonala hmota zlepila taniere takmer napevno, chudak zmenar sa vtedy narobil jak to hovädo..samozrejme tento recept je o inom, @tatrankine recepty mam velmi rad a viem ze s tym povestnym "betonom" nema tento nic spolocne...len som si tak spomenul co nam varili na vojne a ake bolo umyvanie riadu...ale hrachovu kasu s udenym mam velmi rad... :-)
kecemis
@kimlo a nebol si nahodou na vojne v prachaticiach? Recept nema chybu a urcite by ziaden zmenar nemal problem.
tatranka
Ďakujem vám.Aj za pochvalu aj za @kimlovu vtipnú spomienku z vojenčiny.No myslím si,že keď aj tá najchutnejšia hrachová kaša zostane v tanieri,stuhne možno nie ako betón,ale veru na druhý deň v hrnci ju zrieďujem aj ja a to sa priznám bez mučenia.Je to asi údel hrachovej kaše.Hoci chutí naďalej veľmi dobre.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia