Tzatziky

majsterka - bez fotkymajsterka, 2. septembra 2010

Suroviny

200 g
250 g
2  strúčky
3  pol.lyžice
2-3  pol.lyžice
1  pol.lyžica, nasekaný
podľa chuti
podľa chuti
na ozdobu (tmavé,najlepšie sušené)




Postup

  1. 1

    Jogurt dáme do hustého sitka odkvapkať,šalátovú uhorku ošúpeme,postrúhame a vytlačíme z nej šťavu.Suroviny zbavené tekutiny zmiešame,pridáme roztlačený cesnak,posekaný kôpor,soľ,korenie,citronovú šťavu a olivový olej.Podávame dobre vychladené,ozdobené olivami.Podavame s bielym chlebíkom.

  2. 2

    Dobré Tzatziky je krémové a nie je vodavé.Ak nemáte k dispozícii Grécky jogurt môžete použiť náš Zvolenský alebo dobrú hustú smotanu.

Diskusia k receptu

ketty3811
Tzatziky som ešte neskúšala.Vyskúšam podľa tvojho receptu :-)
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
viac sa mi osvedčuje chuťovo kvalitná kyslá smotana ako jogurt, s cesnakom odporúčam opatrne ,ak sa to preženie vie preraziť celú chuť tzatzikov. Taktiež citrón opatrne zdá sa mi, že 3 pol. lyžice je priveľa, citrón silne zrieďuje a potom nebudú tzatziky pekne krémové. Je to výborné k čomukoľvek najmä k pečeným zemiakom :)
danila
na tzatziiiky sa dá kúpiť aj korenie v ktorom sú všetky bylinky namiešané,je výborné
1x cicjak
bozulka
Nedávam ani citron ani ocot,jogurt aj smotana sú dostatočne kyslé.Ja robím-postrúhané uhorky,trošku vymačkám alebo nechám v sítku odtiecť,soľ,kyslá smotana alebo keď je grécky jogurt,cesnak,olivový olej hodne kôpru.Robím často ku grilovaným jedlám,hlavne zelenine,cukíne,baklažánu a rybám.
majsterka
dochutenie nechávam na každeho chuti,ja som napísala recept podľa priateľky žijúcej v Grécku,niekedy pridám aj ja menej citronovej šťavy,ale výsledok stojí za to nie?
sebo
Je to výborný recept. Veľká pochvala. Mnoho ľudí zvádza dať namiesto jogurtu kyslú smotanu. Má to však vplyv na chuť. Pravé tzatziky sa však na celom Balkáne robia výlučne z jogurtu. Nie však z hocijakého - musí byť vysokotučný krémový gréckeho typu (Tzn. 10% tuku, to je obsah tuku, ktoré majú aj niektoré nižšie tučné kyslé smotany, zvyšný tuk sa doplní pomocou olivového oleja). Tento 10% ný jogurt sa dá napr. kúpiť na Slovensku v známej modro-žlto-červenej diskontnej nemeckej predajni (nechcem robiť priamo reklamu :)) Viac o tzatziky aj článku:  www.i-potraviny.sk/tzatziky-recept-na-extra-kremovu-omacku...
majsterka
v tomto smere máš moje sympatie,pretože robiť tzatziky z kyslej smotany to je dehonestácia národného jedla,ako keby bryndzové halušky boli pripravené z kukuričnej múky
1x cajca




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia