Tvarohový koláč s ananásom a kúskami čokolády fotorecept
Foto: cesminaz
Výborná kombinácia plnky v kysnutom ceste :-)
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
800 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
1 dl |
|
1 dl |
|
2 ks |
|
cca 4,5 dl |
|
50 g |
|
1,5 KL |
|
Plnka: | |
500 g |
|
250 g |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
560 g |
|
100 g |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
kúsok |
|
Postup
-
1
V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme olej, dopolovice už spustené maslo, jogurt, bielky a napučaný kvások. Ten sme si pripravili z 3 dl mlieka + 1 kl cukru + 50 g droždia. Zvyšné cca 1,5 dl mlieka pridávame počas hnetenia postupne a zakaždým to mlieko poriadne vpracujeme do cesta. Vypracujeme jemné, mastnejšie, od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Pomocou trochy múky len krátko premiesime do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste 1 hodinu nakysnúť.
-
2
Kym cesto kysne, si pripravíme vsetko na plnku. Ananás dáme odkvapkať a čokoládu pokrájame na malé kocky/kúsky. Ja som dala 100 g, ale kto chce, môže dat aj viac. Ďalej na tvarohovú plnku si zmiešame 2 krémové a 1 obyčajný tvaroh s cukrom a dvomi PL pudingového prášku.
-
3
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a cesto najprv roztapkáme rukami do tvaru obdlžnika. Následne ho vyvaľkáme na hrúbku cca 6 mm. Čo sa týka veľkosti, ja som ho mala cca 75 x 35 cm, ale treba sa prispôsobiť svojmu plechu :-)
-
4
Vyvaľkané cesto natreme tvarohom, poukladáme naň rovnomerne ananás a porosýpame/rozdelíme aj čokoládu. Nakoniec cesto zvinieme zľahka do závinu, z ktorého potom nakoniec vytvoríme kruh/veniec. Taký, aby sa vam zmestil na plech. Ak by sa vám to ako veniec na plech nezmestilo, môžete to kľudne prekrojiť a upiecť vedľa seba ako 2 záviny.
-
5
Ešte predtým, než náš závin prenesieme na plech s papierom, odkrojíme obe konce. Na plechu ho znova upravíme do venca a natrieme ho žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Keď je koláč natretý, pozakrajujeme ho cca na 2 prsty hrubé kúsky. Najlepšie sa to krája ostrým nožom, ktorý si zakaždým treba vopchať do oleja :-) Nakoniec dáme koláč piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170 °C. Koláč pečieme prvých 20 minút klasicky a potom ho prikryjeme kúskom alobalu a pečieme takto ešte 15 minút. Čiže sa koláč pečie dokopy 35 minút. Alobalom sa zakrýva preto, lebo po tých 20-tich minútach je koláč už dostatočne hnedý, ale ešte nie je celkom dopečený.
-
6
Hneď po upečení ešte horúci koláč natrieme kúskom masla.
-
7
Koláč je naozaj fantastický. Cesto jemné, mäkké a plnka je chuťovo úžasná :-) Koláč je presne dobrý šťavnatý. A čo je tiež dôležité, že takýto výborný ostane aj na 2 - 3 deň :-) Prajem dobrú chuť!
Nie,uplne odkrojit ich netreba,strede su spojené.Asi tak do trištvrte stačí a nožíkom treba kazdy kusok az na spodok prekrojit.Ide to celkom lahko,len to treba krajat s naolejovaným ostrym nožom :-) Tuto to vidno lepšie...
Milá @Kristina ano je to ako vidno a aj som pisala len jeden velky koláč.Jeden kruh/veniec :-) Ako som uz hore v postupe pisala,vyvalkala som to na velkost cca.75x35 ,zvinula a dala na plech.Moj plech mal velkost 37x35,čize sa mi spravil taky pekny velky kruh. No pri pečení bol plný plech :-)) Ak niekto nema taky velky plech,tak moze kolac po zvinutí upiect ako 2,alebo 3 kratšie záviny.Podla moznosti ich aj takto pokrajat :-) Alebo skruteny zavin jednoducho pokrajat na mini zaviny a tak piect :-) Pekny den vsetkym.
Jééj...prečo som neprišla aj ja :(
Perfektne sa ti podarili.Šikulka.Ale môžeš poslať po Lucinke :DDD Aspoň jeden.
Milá @Monty koláce mas paradne a "viem" :-) že aj velmi chutné ;-P Velmi sa tesim,ze vam vsetkym chutili a ze si bola spokojná.Dakujem za tvoju odozvu s fotkou a aj tvoje milé slová.Prajem krasny vikend :-) @Jack :-)