Foto: mama3chlapov
Rozhodla som sa tento recept zverejniť z viacerých dôvodov, hoci je to stará známa klasika. 1.) U nás sa po ňom vždy len tak Zobraziť celý popisRozhodla som sa tento recept zverejniť z viacerých dôvodov, hoci je to stará známa klasika. 1.) U nás sa po ňom vždy len tak "zapráši"; 2.) decká ho milujú; 3.) dá sa pekne naservírovať aj pre návštevu, hoci nie je zrovna "zákuskový"; 4.) napriek tomu, že je na Vareche na neho už pár receptov, každý sa trochu líši v plnke aj surovinách v ceste; 5.) zvládne ho aj začiatočník, lebo je jednoduchý a rýchly. Takže vám dnes ponúkam ten môj.
príprava
na 160-180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si cesto zmiešaním všetkých surovín v miske. Dobre ho vypracujeme a dáme zabalené do fólie aspoň na hodinku do chladničky. Ja som si urobila deň vopred a skrátila si tým prípravu v deň pečenia.
-
2
Vymastíme a vysypeme múkou plech na pečenie (cca 30x40 cm). Rúru rozohrejeme na 180°C. Cesto rozdelíme približne na 2/3 a 1/3. Najprv vyvaľkáme 2/3 cesta na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesieme na plech. Ak sa roztrhne nevadí, cesto sa dá krásne nadlepiť a rukou poroztláčať tam, kde chýba.
-
3
Ďalej si pripravíme plnku. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov. Šľahačom vymiešame všetky ostatné suroviny a zľahka zašľaháme nakoniec sneh.
-
4
Tvarohovú plnku nalejeme na spodné cesto...
-
5
... a krásne uhladíme. Plnka vás poprosí o nejakú perinu, lebo ten sneh v nej, ju tak strašne chladí....
-
6
...tak jej tam šupneme perinu nastrúhanú zo zvyšnej 1/3 cesta. Pekne ju navrstvíme po celom plechu.
-
7
Dáme piecť na 180°C na prvých 20 minút, dopečieme na 160°C ďalších 15-20 minút. Ja som piekla presne 35 minút. Ale ako vždy opakujem, každému pečie rúra inak, treba sledovať.
-
8
Koláčik sa dá servírovať aj inak ako na kocky, vykrajovať kolieska, srdiečka, dozdobiť čerstvým ovocím a podobne.
-
9
Deti bolo treba odháňať od plechu, treba si uchmatnúť jeden aj pre seba :o)
Diskusia k receptu