Tvarohovo-kakaový strúhaný koláč

Autor receptu: mama3chlapov

Rozhodla som sa tento recept zverejniť z viacerých dôvodov, hoci je to stará známa klasika. 1.) U nás sa po ňom vždy len tak "zapráši"; 2.) decká ho milujú; 3.) dá sa pekne naservírovať aj pre návštevu, hoci nie je zrovna "zákuskový"; 4.) napriek tomu, že je na Vareche na neho už pár receptov, každý sa trochu líši v plnke aj surovinách v ceste; 5.) zvládne ho aj začiatočník, lebo je jednoduchý a rýchly. Takže vám dnes ponúkam ten môj.

30 minút
príprava
35 minút
na 160-180 °C

Postup

  1. Pripravíme si cesto zmiešaním všetkých surovín v miske. Dobre ho vypracujeme a dáme zabalené do fólie aspoň na hodinku do chladničky. Ja som si urobila deň vopred a skrátila si tým prípravu v deň pečenia.
  2. Vymastíme a vysypeme múkou plech na pečenie (cca 30x40 cm). Rúru rozohrejeme na 180°C. Cesto rozdelíme približne na 2/3 a 1/3. Najprv vyvaľkáme 2/3 cesta na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesieme na plech. Ak sa roztrhne nevadí, cesto sa dá krásne nadlepiť a rukou poroztláčať tam, kde chýba.
  3. Ďalej si pripravíme plnku. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov. Šľahačom vymiešame všetky ostatné suroviny a zľahka zašľaháme nakoniec sneh.
  4. Tvarohovú plnku nalejeme na spodné cesto...
  5. ... a krásne uhladíme. Plnka vás poprosí o nejakú perinu, lebo ten sneh v nej, ju tak strašne chladí....
  6. ...tak jej tam šupneme perinu nastrúhanú zo zvyšnej 1/3 cesta. Pekne ju navrstvíme po celom plechu.
  7. Dáme piecť na 180°C na prvých 20 minút, dopečieme na 160°C ďalších 15-20 minút. Ja som piekla presne 35 minút. Ale ako vždy opakujem, každému pečie rúra inak, treba sledovať.
  8. Koláčik sa dá servírovať aj inak ako na kocky, vykrajovať kolieska, srdiečka, dozdobiť čerstvým ovocím a podobne.
  9. Deti bolo treba odháňať od plechu, treba si uchmatnúť jeden aj pre seba :o)