Tvarohovo-kakaový strúhaný koláč
Autor receptu: mama3chlapov
Rozhodla som sa tento recept zverejniť z viacerých dôvodov, hoci je to stará známa klasika.
1.) U nás sa po ňom vždy len tak "zapráši";
2.) decká ho milujú;
3.) dá sa pekne naservírovať aj pre návštevu, hoci nie je zrovna "zákuskový";
4.) napriek tomu, že je na Vareche na neho už pár receptov, každý sa trochu líši v plnke aj surovinách v ceste;
5.) zvládne ho aj začiatočník, lebo je jednoduchý a rýchly.
Takže vám dnes ponúkam ten môj.
30 minút príprava |
35 minút na 160-180 °C |
Postup
- Pripravíme si cesto zmiešaním všetkých surovín v miske. Dobre ho vypracujeme a dáme zabalené do fólie aspoň na hodinku do chladničky. Ja som si urobila deň vopred a skrátila si tým prípravu v deň pečenia.
- Vymastíme a vysypeme múkou plech na pečenie (cca 30x40 cm). Rúru rozohrejeme na 180°C. Cesto rozdelíme približne na 2/3 a 1/3. Najprv vyvaľkáme 2/3 cesta na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesieme na plech. Ak sa roztrhne nevadí, cesto sa dá krásne nadlepiť a rukou poroztláčať tam, kde chýba.
- Ďalej si pripravíme plnku. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov. Šľahačom vymiešame všetky ostatné suroviny a zľahka zašľaháme nakoniec sneh.
- Tvarohovú plnku nalejeme na spodné cesto...
- ... a krásne uhladíme. Plnka vás poprosí o nejakú perinu, lebo ten sneh v nej, ju tak strašne chladí....
- ...tak jej tam šupneme perinu nastrúhanú zo zvyšnej 1/3 cesta. Pekne ju navrstvíme po celom plechu.
- Dáme piecť na 180°C na prvých 20 minút, dopečieme na 160°C ďalších 15-20 minút. Ja som piekla presne 35 minút. Ale ako vždy opakujem, každému pečie rúra inak, treba sledovať.
- Koláčik sa dá servírovať aj inak ako na kocky, vykrajovať kolieska, srdiečka, dozdobiť čerstvým ovocím a podobne.
- Deti bolo treba odháňať od plechu, treba si uchmatnúť jeden aj pre seba :o)