Foto: ancicka
Koláče sú zaujímavé tým,že tvaroh je súčasťou plnky aj cesta.V dôsledku toho sa s cestom veľmi dobré pracuje.Cesto je mäkké a jemné.
porcií
na 180-200 °C
Suroviny
Cesto: | |
275 g |
|
1 čl |
|
160 ml |
|
Hlavné prísady do cesta: | |
225 g |
|
250 g |
|
75 g |
|
65 g |
|
1 čl |
|
50 ml |
|
Plnka: | |
325 g |
|
štípka |
|
podľa chutí |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Múku preosejem do misky,pridám droždie a zamiešam.pridám vodu a zahnetiem cesto.Miesím asi 2-3 minutky.zakryté nechám stáť 3-4 hodinky.Pripravenosť cesta zistíme tak,že cesto je vzdušné,bublinkové a vonia chlebom.
-
2
Potom v strede cesta urobím jamku,pridám vodu soľ a cukor.Zamiešam a pridám tvaroh.Tvaroh zmiešam s vodou,
-
3
a pridám múku.všetko spolu zmiešam 2-3 minutky.
-
4
Počas miešania postupne do cesta zamiesím zmäknuté maslo.
-
5
vyložím na dosku a dobré ho do hladka vypracujem.Cesto vložím do misky a nechám na teplom mieste postáť zakryté aspoň 1,5 hodiny.
-
6
Medzi tým si urobím z uvedených surovín plnku.
-
7
Cesto vyberiem na dosku,
-
8
rozdelím na 14-15 rovnakých častí,asi 65 g.Každé potom vytvarujem do guľky,zakryjem a nechám postať 1/2 hodinky.
-
9
Každú guľku potom vyvaľkam do kruhu,
-
10
tak,že ked položím hrnček na kruh,aby ostalo asi 1,5 cm na orezok.Hrnčekom vykrojím koliesko.
-
11
Krúžok jemne pomaly ponaťahujem,/neroztrhne sa,/tak aby sa mohlo otočiť 3x okolo prstov.
-
12
Ked otočím,jemne natiahnem a stočím do venčeka.
-
13
Kolieska poukladám na pomastený plech ,okolo kraju potriem vodou a položím venček.Ak je treba tak ho troška ponaťahujem,aby venček pasoval na koliesko,neroztrhne sa.Do každého venčeka dám plnku.
-
14
Venčeky ešte potriem rozšľahaným vajcom,nechám na plechu postáť 20-30 min.a pečiem 20 min.pri 180-200 °C. do zlatista.
-
15
Dobrú chuť!
@afataga ,@denyany ,@matamata ,,@anina6 ,@izka ,dakujem.
@brambora ,dalo by sa,ved iba otočiš okolo prstov a troška natiahneš.neboj neroztrhne sa.Vdaka!