Tvarohové koláčiky z pre mňa netypického cesta-fotopostup
Foto: medovnicek
Veľmi rada pečiem z kysnutého cesta a rada skúšam nové postupy, ktoré nepoznám. Tak to bolo aj v tomto prípade. Recept som objavila na Zobraziť celý popisVeľmi rada pečiem z kysnutého cesta a rada skúšam nové postupy, ktoré nepoznám. Tak to bolo aj v tomto prípade. Recept som objavila na jednom ruskom webe. Postup prípravy je trocha zdĺhavejší, ale výsledok rozhodne stoji za to.
porcií
Suroviny
Rozpis je na 12 koláčikov: | |
I.cesto kváskové: | |
275 g (hladká) |
|
1 ČL |
|
170 g |
|
II. cesto: | |
225 g (hladká) |
|
75 g |
|
8 g |
|
65 g |
|
50 g |
|
21 g povolené |
|
Náplň: | |
325 g |
|
2-3 PL |
|
štipka |
|
3 PL |
|
1 ks |
|
1 ČL na zahustenie |
|
Okrem toho: | |
na potieranie |
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme pre osiatu múku, pridáme sušené droždie a vidličkou droždie dobre v múke rozmiešame.
-
2
Pridáme vlažnú vodu a všetko spolu dobre vypracujeme. Snažíme sa dôkladne vypracovať cesto - miesila som ho cca 10 minút, aby bolo dokonale hladké.
-
3
Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť cca 4 -5 hodín odpočívať. Takto vyzeralo po 5 hodinách.
-
4
V strede cesta vidličkou urobíme prázdny stred.
-
5
Do jamky pridáme vlažnú vodu, v nej dobre rozmiešame soľ, cukor a tvaroh.
-
6
Prisypeme múku
-
7
A všetko spolu spracujeme do jedného kompaktného cesta, do ktorého postupne zapracujeme povolené maslo.
-
8
Cesto dôkladne vypracujeme a opäť necháme 1,5 hodiny kysnúť na teplom mieste. Po tejto dobe na doske cesto znovu dôkladne prehnetieme a rozdelíme na 12 rovnakých kúskov- jeden kúsok vychádza cca na 70 g. Z každého kusu vytvarujeme guľôčku, ktorú zakryjeme utierkou a necháme cca 10 minút ešte kysnúť.
-
9
Potom postupne rozvaľkáme do kruhu. Keďže na vykrajovanie týchto koláčikov používame nejakú šálku, tak koliesko by malo byť o niečo väčšie ako šálka, ktorou budeme vykrajovať.
-
10
Postupne povykrajujeme kolieska
-
11
Tak, aby nám z cesta zostal jeden celistvý prázdny krúžok
-
12
Prázdny krúžok v rukách dôkladne povyťahujeme, dávame pozor, aby sa krúžok nepretrhol. Ide to dobre.
-
13
Preložíme ho na polovicu
-
14
A spletieme. Na konci nám ostanú prázdne oká - tie prevlečieme cez seba, aby nám vznikol celistvý kruh.
-
15
Okraje vy krojených koliesok potrieme vodou a priložíme spletený kruh, tým vytvoríme obvod koláčikov.
-
16
Tvaroh, kyslú smotanu, cukor, vajíčko a solamyl dôkladne vymiešame. Touto plnkou naplníme koláče. Necháme ešte cca 10 minút kysnúť. Potom okraje potrieme vajíčkom a dáme piecť.
-
17
Piekla som na 180 C.
-
18
Detailnejší pohľad na koláčik
- ja som ju zatiaľ videla len v Coop Jednota, je to veľmi kvalitná múka, ešte kupujem takúto polohrubú a aj štrúdľovú, ale ak ju nemáš úplne v pohode môžeš použiť hladkú múku špeciál
@salinka veľmi pekne ďakujem, síce som piekla, ale mala som nejaké zdravotné problémy, tak som tu teraz chvíľu "absentovala"
@afataga aj mne sa ten mantinel páčil a myslím si, že sa to dá použiť aj na klasické kysnuté cesto, ktoré nie je tak časovo náročné:)
@jozka2 @tetrisss @jujoska @luss44 @babav veľmi pekne ďakujem za vaše milé slová
skláňam dsa pred tebou - recept za 5*****
@heliana @mariamka @danielas @anina6 @alena45 @paploska @irenaw @pusta @slnecnicovka @ancicka @eviana veľmi pekne vám všetkým ďakujem za milé komentáre
@havino , keď som to zvládla ja, tak to určite zvládne každý -myslím tú obruč, ja som totižto veľmi nepraktický človek:)