Tvarohové koláčiky z pre mňa netypického cesta-fotopostup
Autor receptu: medovnicek
Veľmi rada pečiem z kysnutého cesta a rada skúšam nové postupy, ktoré nepoznám. Tak to bolo aj v tomto prípade. Recept som objavila na jednom ruskom webe. Postup prípravy je trocha zdĺhavejší, ale výsledok rozhodne stoji za to.
Postup
- Do misy nasypeme pre osiatu múku, pridáme sušené droždie a vidličkou droždie dobre v múke rozmiešame.
- Pridáme vlažnú vodu a všetko spolu dobre vypracujeme. Snažíme sa dôkladne vypracovať cesto - miesila som ho cca 10 minút, aby bolo dokonale hladké.
- Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť cca 4 -5 hodín odpočívať. Takto vyzeralo po 5 hodinách.
- V strede cesta vidličkou urobíme prázdny stred.
- Do jamky pridáme vlažnú vodu, v nej dobre rozmiešame soľ, cukor a tvaroh.
- Prisypeme múku
- A všetko spolu spracujeme do jedného kompaktného cesta, do ktorého postupne zapracujeme povolené maslo.
- Cesto dôkladne vypracujeme a opäť necháme 1,5 hodiny kysnúť na teplom mieste.
Po tejto dobe na doske cesto znovu dôkladne prehnetieme a rozdelíme na 12 rovnakých kúskov- jeden kúsok vychádza cca na 70 g. Z každého kusu vytvarujeme guľôčku, ktorú zakryjeme utierkou a necháme cca 10 minút ešte kysnúť.
- Potom postupne rozvaľkáme do kruhu. Keďže na vykrajovanie týchto koláčikov používame nejakú šálku, tak koliesko by malo byť o niečo väčšie ako šálka, ktorou budeme vykrajovať.
- Postupne povykrajujeme kolieska
- Tak, aby nám z cesta zostal jeden celistvý prázdny krúžok
- Prázdny krúžok v rukách dôkladne povyťahujeme, dávame pozor, aby sa krúžok nepretrhol. Ide to dobre.
- Preložíme ho na polovicu
- A spletieme. Na konci nám ostanú prázdne oká - tie prevlečieme cez seba, aby nám vznikol celistvý kruh.
- Okraje vy krojených koliesok potrieme vodou a priložíme spletený kruh, tým vytvoríme obvod koláčikov.
- Tvaroh, kyslú smotanu, cukor, vajíčko a solamyl dôkladne vymiešame. Touto plnkou naplníme koláče. Necháme ešte cca 10 minút kysnúť. Potom okraje potrieme vajíčkom a dáme piecť.
- Piekla som na 180 C.
- Detailnejší pohľad na koláčik