Foto: laurisia
Veľmi jednoduchý a celkom rýchly koláč.
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Lístkové cesto si rozvaľkáme na rozmer o málo väčší ako máme plech. Prenesieme na suchý plech tak, aby okraje trošku prečnievali. Cesto poprepichujeme vidličkou, aby nám pri pečení "neskopcovatelo".
-
2
Nachystáme si plnku. Žĺtka oddelíme od bielok a pridáme k tvarohu, rovnako práškový a vanilkový cukor. V druhej nádobe si odmeriame mlieko a pridáme 2 bal. Zlatého klasu (spolu 80 g). Bielka si odložíme bokom na neskôr.
-
3
Tvaroh, cukor a vajíčka spolu vymiešame. V druhej nádobe vymiešame v mlieku maizenu. Možno by sa to dalo aj spolu, ale takto mám istotu, že maizena neostane v hrudkách.
-
4
Mlieko vlejeme do tvarohovej plnky a poriadne spolu mixujeme ponorným mixérom do hladka.
-
5
Plnku vylejeme na lístkové cesto.
-
6
Dáme upiecť cca 30 minút na 170°C.
-
7
Vyšľaháme si tuhý sneh, do tuhého zašľaháme kryštálový cukor. Rovnomerne natrieme na upečený koláč, pripadne porobíme nejaké vlnovky po vrchu, alebo niečo podobné.
-
8
Dáme naspäť do horúcej rúry na cca 10 min., kým nám sneh mierne nezhnedne.
-
9
Necháme vychladnúť, pokrájame ....
-
10
... a podávame. Dobrú chuť!
Krémeš ozaj vyzerá fantasticky, ale u nás bez toho bielka. Krém určite vyskúšam.
cesto:
300 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
½ vrecka prášku do pečiva
1 celé vajce
150 g palmarinu
krém:
2 x 250 g tvarohu
120 g práškového cukru
½ l mlieka
1 dcl oleja
1 zlatý klas
1 vanilkový cukor
1 celé vajce
4 žĺtky
sneh:
6 vaječných bielkov
6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
štipka soli
Postup: rúru si vyhrejeme na 200 stupňov, vymastíme plech, vysypeme polohrubou múkou, vymiesené cesto rovnomerne rozložíme po plechu až po okraje (ruky namáčame do teplej vody aby sa nám cesto nelepilo na prsty), krém pripravíme tak, že všetky suroviny zmiešame v jednej nádobe tak aby sa všetky spojili, takto pripravenú krémovú zmes rovnomerne vylejeme na uložené cesto na plechu, vložíme do vyhriatej rúry, pečieme na 200 stupňoch cca 20 minút, potom teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ešte cca 5 minút, pokiaľ nezačnú jemne hnednúť kraje. Po upečení vyberieme z rúry, vyšľaháme sneh, ktorý rovnomerne rozotrieme po celom povrchu a vložíme späť do rúry ešte dopiecť na teplote 150 stupňov približne asi10 minút, dokiaľ nezačne sneh na povrchu jemne hnednúť. Hotový koláč môžeme ozdobiť mätovým lístkom a čokoládovým topingom.
Vyzera velmi chutne a rada by som ho vyskusala.
Krémeš ozaj vyzerá fantasticky, ale u nás bez toho bielka. Krém určite vyskúšam.
cesto:
300 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
½ vrecka prášku do pečiva
1 celé vajce
150 g palmarinu
krém:
2 x 250 g tvarohu
120 g práškového cukru
½ l mlieka
1 dcl oleja
1 zlatý klas
1 vanilkový cukor
1 celé vajce
4 žĺtky
sneh:
6 vaječných bielkov
6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
štipka soli
Postup: rúru si vyhrejeme na 200 stupňov, vymastíme plech, vysypeme polohrubou múkou, vymiesené cesto rovnomerne rozložíme po plechu až po okraje (ruky namáčame do teplej vody aby sa nám cesto nelepilo na prsty), krém pripravíme tak, že všetky suroviny zmiešame v jednej nádobe tak aby sa všetky spojili, takto pripravenú krémovú zmes rovnomerne vylejeme na uložené cesto na plechu, vložíme do vyhriatej rúry, pečieme na 200 stupňoch cca 20 minút, potom teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ešte cca 5 minút, pokiaľ nezačnú jemne hnednúť kraje. Po upečení vyberieme z rúry, vyšľaháme sneh, ktorý rovnomerne rozotrieme po celom povrchu a vložíme späť do rúry ešte dopiecť na teplote 150 stupňov približne asi10 minút, dokiaľ nezačne sneh na povrchu jemne hnednúť. Hotový koláč môžeme ozdobiť mätovým lístkom a čokoládovým topingom.
Vyzera velmi chutne a rada by som ho vyskusala.