Trvanlivé slané makové paličky fotorecept
Foto: cesminaz
Drobného slaného pečiva nikdy nie je dosť a preto je dobre mať v rezerve hneď niekoľko receptov. Pečivko sa hodí naozaj na každú Zobraziť celý popisDrobného slaného pečiva nikdy nie je dosť a preto je dobre mať v rezerve hneď niekoľko receptov. Pečivko sa hodí naozaj na každú príležitosť, nech je to už na nejakú oslavu, sviatok alebo len tak pod
zub k telke.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2019/12/trvanlive-slane-makove-palicky.html?m=1
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
150 g celý |
|
200 g |
|
1 dl |
|
cca 1 dl |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
4 PL čerstvá |
|
1 PL (alebo hroznový) |
|
2,5 KL |
|
1 bal. (15 g) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Ako prvé si zmiešame v jednej miske všetky sypké suroviny, čiže múku, celý mak, práškový cukor, soľ a preosiaty prášok do pečiva. Všetko lyžicou dobre premiešame a až potom pridáme žĺtok, dopoly spustené maslo, olej, citrónovú šťavu a ocot. Všetko dobre zapracujeme a až potom pridáme od oka toľko mlieka, aby sa nám to spojilo a aby sme dostali polomäkké, jemné, mastnejšie cesto. To, že koľko mlieka presne budete potrebovať, závisí od múky. Ja som dala cca 1 dl.
-
2
Následne s cestom hneď pracujeme ďalej. Vyvaľkáme ho na trochu pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika na hrúbku cca 7 mm a krájatkom na pizzu si ho pokrájame na malé, krátke pásiky ľubovoľnej veľkosti. Ja robievam cca 6-7 x 1,5 cm. Ale to je už na vás, kľudne si môžete urobiť aj štvorčeky alebo trojuholníčky. Nakoniec si nakrájané paličky poukladáme na plech s papierom a vrch potrieme vaječným bielkom. Plech dáme ihneď do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 15minút, ale to záleží aj od vašej rúry, treba si to radšej sledovať.
-
3
Toto pečivko je veľmi chutné a presne dobré slané :-) Je krehké, jemne chrumkavé a zostane také hoci aj 2 mesiace. Ja ho zvyknem skladovať v papierovej krabici. Naozaj toto pečivko odporúčam, je fantastické a veľa ľudí si po ochutnaní pýtalo naň recept :-)
-
4
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube.
Nový, zatiaľ som taký nepiekla a makové ľúbime. Že sú výborné - nepochybujem. Ako všetky tvoje recepty. Ešte ma ani jeden nesklamal. Naopak, vždy je to super. Máš zlaté ruky aj srdce. Ešte raz vďaka za knihu. Došla mi 07.12., takže ako Mikuláš. Mala som / aj mám / z nej radosť. Buď zdravá, aj celá rodina. Vďaka......
Dakujem krásne za tvoje milé slová aj dôveru :-) Budem rada ak paličky vyskúšaš, sú naozaj velmi chutné. Som rada, že máš z knihy radosť :-) nech ti je na osoh. Všetko dobré aj vám a pekný deň!
:-)) to je také maslo, že ked ho ohrievaš na sporáku, tak sa od tepla už polovica spustila :-) a druhá pólka je len mäkká :-) Ono to maslo čo použiješ, nemá byť len celkom mäkké, ale už aj trocha do tekuta.
Ďakujem veľmi pekne. Budem ich piecť k Vianociam. Tešíme sa na ne!
Verím, že neolutuješ :-) sú výborné.
Som rada, že chutia :-) Vdaka za odozvu.
Super, to ma velmi teší :-) Ano najlepšie sú odležané a preto je ich dobre upiecť už vopred. Vôbec sa netreba báť, vydržia aj 2 mesiace bez problémov :-) Je to super pohostenie aj ked niekto príde. Pekný deň.