Makové slané pečivo

Trvanlivé slané makové paličky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Drobného slaného pečiva nikdy nie je dosť a preto je dobre mať v rezerve hneď niekoľko receptov.* Pečivko sa hodí naozaj na každú príležitosť, nech je to už na nejakú oslavu, sviatok alebo len tak pod zub k telke.

15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si zmiešame v jednej miske všetky sypké suroviny, čiže múku, celý mak, práškový cukor, soľ a preosiaty prášok do pečiva. Všetko lyžicou dobre premiešame a až potom pridáme žĺtok, dopoly spustené maslo, olej, citrónovú šťavu a ocot. Všetko dobre zapracujeme a až potom pridáme od oka toľko mlieka, aby sa nám to spojilo a aby sme dostali polomäkké, jemné, mastnejšie cesto. To, že koľko mlieka presne budete potrebovať, závisí od múky. Ja som dala cca 1 dl.
  2. Následne s cestom hneď pracujeme ďalej. Vyvaľkáme ho na trochu pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika na hrúbku cca 7 mm a krájatkom na pizzu si ho pokrájame na malé, krátke pásiky ľubovoľnej veľkosti. Ja robievam cca 6-7 x 1,5 cm. Ale to je už na vás, kľudne si môžete urobiť aj štvorčeky alebo trojuholníčky. Nakoniec si nakrájané paličky poukladáme na plech s papierom a vrch potrieme vaječným bielkom. Plech dáme ihneď do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 15minút, ale to záleží aj od vašej rúry, treba si to radšej sledovať.
  3. Toto pečivko je veľmi chutné a presne dobré slané :-) Je krehké, jemne chrumkavé a zostane také hoci aj 2 mesiace. Ja ho zvyknem skladovať v papierovej krabici. Naozaj toto pečivko odporúčam, je fantastické a veľa ľudí si po ochutnaní pýtalo naň recept :-)
  4. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube.