Foto: elekra
Veľkonočné sviatky sme s manželom trávili na chalupe, kde je neskutočne veľa roboty okolo domu a tak na nejaké extra vyváranie a vypekanie nebolo Zobraziť celý popisVeľkonočné sviatky sme s manželom trávili na chalupe, kde je neskutočne veľa roboty okolo domu a tak na nejaké extra vyváranie a vypekanie nebolo veľa času. Ináč mám šamróle veľmi rada.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Lístkové cesto rozdelím na polovicu a každú časť spracujem samostatne. Vyvaľkám obdĺžnik natenko cca 3-4 mm a pokrájam na pásiky široké cca 2 cm,
-
2
každý pásik natočím na kovovú trubičku od tenšej strany, poukladám na plech, potriem rozšľahaným žĺtkom a dám piecť do rozohriatej rúry na 200°C.
-
3
Upečené, ešte teplé, zosuniem pomocou riadovej utierky z formičky a nechám vychladnúť. Podarilo sa mi zohnať malé trubičky, z jedného cesta som mala upečených 28 kusov.
-
4
Do misky som dala tri bielka, vyšľahala som z nich sneh, pridala som 9 lyžíc kryštálového cukru a vo vodnom kúpeli som vyšľaha krásny lesklý tuhý sneh,
-
5
ktorým som naplnila upečené trubičky. Na chalupe som nenašla žiadne zdobítko, tak som ich plnila malou lyžičkou.
-
6
Pred podávaním jemne poprášim práškovým cukrom. Mňam.
na sladkých mám najradšej to, ako ostanú biele fúzy od plnky a biely nos od práškového cukru. to patrí k jedeniu šamrol ako spomienka na detstvo. :-)
slovo je z nemciny, udomacnilo sa a je z toho samrola
@rea1 : napis, ako robis tie slane plnky, prosim ta
@dogagador , slané plnky robím úplne jednoducho. keďže tam nie je šľahané bielko, nevytekajú. bryndzová: bryndza, karička (trojuholníková, nie črievko a bryndze trochu viac ako karičky) a maslo vyšľahám na takú kompaktnú, jemnú pomazánku, niekedy do nej pridám najemno posekanú cibuľku a vždy aj červenú papriku a ozdobným alebo hoci aj obyčajným mikroténovým sáčkom ju natlačím z jednej strany do trubičky tak, aby plnka na druhom konci vyliezla. mám na tanieri najemno nastrúhaný syr, do toho "namočím" obidva konce a šlus. nivová pomazánka - nastrúhanú nivu trochu rozriedim lyžičkou kyslej smotany, pridám karičku a vyšľahám s maslom. tu dávam nivu a karičku takmer 1:1 ale nivy predsa len trochu viac, maslo podľa potreby, aby nebol výsledný produkt príliš ťažký. syrová je najjednoduchšia: karička a maslo 1:1, soľ podľa chuti (to všade) a sušené provensálske bylinky. tiež podľa chuti ale radšej nie veľa. vyšľaháme, naplníme, konce omočíme v syre, kŕmime mlsné davy a necháme sa obdivovať.