Foto: kimlo
Kedysi, za bývalého režimu bola v obchodoch dostať papriková pochúťka Pikant, predávala sa v malých sklenených poharikoch. Už ako školák som si ju veľmi Zobraziť celý popisKedysi, za bývalého režimu bola v obchodoch dostať papriková pochúťka Pikant, predávala sa v malých sklenených poharikoch. Už ako školák som si ju veľmi obľúbil, a viem aj to, že nebola v obchodoch vždy.. bolo treba na ňu "natrafiť"... Nenapodobiteľná chuť mi navždy utkvela v pamäti, a preto po rokoch, keď sa začali predávať rôzne náhrady, ale s rovnakým názvom, hľadal som ktorá by sa tomu mala najviac podobať.. neúspešne. Až raz som dostal tento recept. JE TO ONO!
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
V prvom rade upozorňujem, že treba použiť ČERVENÚ PAPRIKU, nie kápiu! Kápia je príliš sladká a konečný rozdiel v chuti je dosť rozdielny. Treba si dať trocha námahy, a na tržnici sa v paprikách trocha prehrabať, a pohľadať medzi zelenými paprikami červené zrelé a dozrievajúce plody.
- 2
Všetku zeleninu pomelieme na mlynčeku na mäso, dáme do hrnca spolu s uvedenými prísadami a varíme na miernom plameni asi 1 hodinu, podľa hustoty, nezabudneme miešať.
- 3
Portom všetko naplníme do malých pohárikov, uzatvoríme, a sterilizujeme pri bode varu 10 minút. Pužívame ako prílohu k mäsu, údeninám, alebo len tak na maslový chlieb...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ukladám do KK, vlani som robil podľa teba udenú paprikovú pastu /fantastická- všetkým odporúčam/, bohužiaľ ju neviem nájsť v KK /určite som ukladal/, nenašiel som ten recept ani u teba- nevieš pomôcť? Vopred ďakujem.
Super recept :-))
Pridala som este 1 strucik cesnaku velký, ubrala som ocot, len asi 90 ml na polovicnu davku. Olej som dala 100 ml na polovicnu davku, bez vegety a deka. Ostatne nezmenené. Uvidíme, co povie rodina. :-)
Dakujem za recept, chute treba doladit podla seba. Aj trochu cesrstvo mletého cierneho korenia som pridala ku koncu varenia. :-)Polovičná dávka predstavuje asi 6 malých pohárikov. Pri varení som použila digestor, aby sa voda rychlejsie odparila. :-)
Ťažko povedať, to by som musel ochutnať a ovoňať, potom sa dá zistiť aspoň čeľaď.. :-)
Vasu fotku sme otocili:
paprikova natierka je naozaj vyborna, aj tento rok sme si spravili zasobu na zimu, jedna varka je uz ulozena a dalsia sa prave robi, v pomalom hrnci ☺
Vďaka že si mi to pripomenula, ja som včera zopár pohárikov spravil tiež... cez víkend idem robiť ajvar, ten sa mi už minul...