Tri štrúdle v jednom kabátiku /fotorecept/

izabella929 - fotkaizabella929, 2. mája 2012

Dnes som mala v pláne upiecť štrúdlu.Aby nebola vždy rovnaká, zmenila som jej image.Je vynikajúca a verím, že poteší aj vás.Chuťou mi to pripomína Zobraziť celý popisDnes som mala v pláne upiecť štrúdlu.Aby nebola vždy rovnaká, zmenila som jej image.Je vynikajúca a verím, že poteší aj vás.Chuťou mi to pripomína štedrák..

10
porcií
180 minút
príprava
20+15 minút
na 200 °C

Suroviny

700 g
400 g
2 lyžice
1 ks
1 lyžica
1 lyžica
 podľa chuti
2,5 dl
plnky:
tvarohová plnka:
250 g
50 g
1 citron
1 bal.
orechová náplň:
150 g
1 ks, strúhané
1 bal.
maková plnka:
100 g
2 ks, strúhané
1 lyžička
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Preto že som mala sadlo ešte od zimy, bolo už na čase s ním niečo urobiť, takže som všetko pomlela na mlynčeku a urobila som väčšiu dávku.Hladkú múku som preosiala. Z tohto množstva som odobrala 250g a pomiešala som ho so sadlom a odložila do chladu.Do zvyšnej múky som pridala vajce, soľ,ocot, práškový cukor, 2 lyžice sladkej smotany a s 2,5 dl vlažnou vodou som spracovala cesto.Cesto aj sadlo som nechala v chlade odpočívať 15.min.

    Tri štrúdle v jednom kabátiku /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Po uplynutí času som cesto rozvaľkala na veľkosť pracovnej dosky..

    Tri štrúdle v jednom kabátiku /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Začala som na cesto ukladať sadlo a to tak, že som ho uložila do jedného radu priečne cez celú plochu.

    Tri štrúdle v jednom kabátiku /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Na sadlo som uložila cesto z vrchnej strany smerom do stredu .

    Tri štrúdle v jednom kabátiku /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Potom som uložila aj z vonkajšej strany smedom do stredu..

    Tri štrúdle v jednom kabátiku /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Stredom som uložila zbytok sadla a preložila z pravej strany do stredu a potom aj ľavej strany do stredu a nechala som 2O min. odpočívať.Potom som to ešte opakovala 3x..

    Tri štrúdle v jednom kabátiku /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Hotové cesto...kým som prekladala cesto, pripravila som si 3 plnky...makovo-jablkovú, tvarohovo-hrozienkovú a jablkovo-orechovú..Z hotového cesta som odrezala necelú polovicu na tieto štrúdle a zbytok som odložila do mrazničky na ďalšie použitie...

    Tri štrúdle v jednom kabátiku /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Plnku som ukladala rovnako na každé cesto a to do radu, nie po celom ceste..všetky 3 cestá som naplnila plnkami .

    Tri štrúdle v jednom kabátiku /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Všetky 3 cestá som uložila na plech a potrela vrch olejom. Piekla som ich 2O min, pri teplote 2OO st.

    Tri štrúdle v jednom kabátiku /fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    Upečené štrúdle. Pripravila som si ešte jedno cesto, vyvaľkala tak, aby sa mi všetky 3 štrúdle zmestili do neho.

    Tri štrúdle v jednom kabátiku /fotorecept/ - obrázok 10
  11. 11

    Na spodok som dala tvarohovú a orechovú štrúdlu a na vrch do stredu som uložila makovú..teraz som potrela štrúdlu rozšľahaným vajíčkom a vrátila všetko späť do trúby na 15 min..

    Tri štrúdle v jednom kabátiku /fotorecept/ - obrázok 11
  12. 12

    Hotová upečená štrúdľa v kabátiku..

    Tri štrúdle v jednom kabátiku /fotorecept/ - obrázok 12
  13. 13

    Upečená, posypaná práškovým cukrom a prekrojená v reze..

    Tri štrúdle v jednom kabátiku /fotorecept/ - obrázok 13
  14. 14

    Taká porcia ku kávičke spoľahlivo postačí....prajem dobrú chuť..

    Tri štrúdle v jednom kabátiku /fotorecept/ - obrázok 14

Diskusia k receptu

helca103
Pripájam sa k @afataga si riadna výmyselníčka môže to byť veľmi dobrééé a navyše to aj dobre vyzerá
luclip
to si jedno cesto (receptu čo je uvedený) rozdelila na 4 ks?
izabella929
@ luclip, nie , ani necelú polovicu som použila na tento koláč, ostatné cesto je v mrazáku..hodí sa mi, budúci týždeň bude kapustová štrúdľa s klobáskou...)
lia66
Jééé, toto je nádhera!!!...díky za rcp-vyskúšam, ukladám!!!
lia66
Apropó, som zabola-nádherne sa Ti vydaril!!!...tá farba-hmmmmmm, dala bych si-až mi slinky tečú!!!
sneica
mas tu strudlu taku stedru a taku krasnu...:)
tatranocka
Ja neviem,ale na fotke to vyzerá,že to cesto je surové,veď keď sa to takto zabalí,tak sa to nelístkuje.Alebo sa to nemá lístkovať?
izabella929
@tatrano čka, surové nie je,boli všetky tri riadne upečené, ako vidno na obr.10..až potom boli zabalené opäť do cesta a znovu sa piekli skoro 2O min..už sme ich aj zjedli a boli fajnučké..)
mracik9
ja takto robím závin s palaciniek,ale aj toto je perfektné
hahaias
zaujímava štrúdla. V recepte je pomleté sádlo - máš na mysli normálne surové sádlo z ktorého keď chceš tak urobíš masť a oškvarky? Také si pomlela a natrela? Ešte som nerobila také cesto. A pre @mracik9 - nedáš postup na ten palacinkový závin - palacinky urobím a potom ako ďalej?
izabella929
@hahaias..ano je to surové sadlo, ktoré sa pridíva pred koncom k masti na praženie..niekto to pridáva, niekto nie,,,ja som si odložila do mrazáka sadlo...pomlela, pridala hl.múku a vymiesila spolu a natrela na cesto..je chuťovo výraznejšie, ako obyčajné lístkové cesto... a pokila chceš aj palacinkový recept, prebehni sa po mojich receptoch je tam recept kakaové a biele palacinky v jednom kabátiku ...bola to skotočná mňamka...
mia2404
:-) robila som to pred týždňom a je to fakt super , len ja som robila malé záviny , ale v tv dávali tak ako si to robila ty
tinca
zaujímavý nápad 3-chute v jednom:)
ola111
Táto štrúdlička musí byť neskutočne dobrá,aj ja ťa chcem za susedu:-)))
evanaaa
Aj mne sa slinky zbiehajú na tú, dúfam chrumkavú štrúdlu.
Mimochodom, pre @hahaias , ty máš na mysli asi slaninu na vytápanie - na masť a oškvarky, sadlo však nie je tá slanina, aspoň si myslím, je len niekde, neviem presne, ale kto sa v tom vyzná, by to mal vedieť.Je také akoby hrudkovité, mäkké, slanina je pevná, dá sa krájať na kocky.
izabella929
@evanaaa sadlo je vlastne črevová masť...je to také hrudkovité, ako píšeš...slanina je pevná a krája sa na kocky, potom sú z nej švarky..sadlo nie každý pridáva do masti pred koncom dopraženia..ja to robím tak, že polovicu si pridám k masti a zbytok pokrájam, odvážim na 25dkg. hrudky a zmrazím..pred spracovaním sa to musí odblaniť a pomleť,,malo by sa pomleť aj 2x..záleží od toho, ako sa podarí pekne odblaniť..ak zostane blana a použije sa do cesta, hotové cesto sa nedá pekne zozvaľkať, tvoria sa také akoby nite..u štrúdle to ani tak neprekáža, ale pokial sa cesto krája na kocky a plní sa napr. lekvárom, blany málinko vadia..ale iínak, je cesto veľmi chutné, lístkuje sa, je chrumkavé, ako píšeš Evka...ďakujem pekne za kometár...)
hahaias
ďakujem všetkým za vysvetlenie, už viem čo je sadlo. Doma pri zabíjačke sa to stápalo zvlášť. A čo si pamätám veľmi zle sa to krájalo, muselo to dobre stuhnúť. Nikdy som si nemyslela, že to môžem použiť do cesta. Určite to vyskúšam.
evanaaa
A zo sadla sú výborné koláče - sadelníky, iste poznáte, len už sa všade nerobia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia