Torta s parížskym krémom a čučoriedkami fotorecept
Foto: mesiar50
Ľahký pracovný postup, ktorý zvládne hocikto z vás.
na 160 °C
Suroviny
Na kakaový korpus: | |
6 ks (veľkosť L) |
|
180 g |
|
180 g (prípadne polohrubá) |
|
2 PL |
|
6 PL |
|
10 g |
|
Na parížsky krém: | |
600 g |
|
1200 g |
|
4 bal. |
|
Ostatné suroviny: | |
400 g čerstvé |
|
Postup
-
1
Ahojte. Tortu budeme robiť na dva ,,ťahy". Keďže sa jedná o parížsky krém, tak si ho musíme pripraviť večer, aby sa nám do rána zmes čokolády a smotany dostatočne schladila. Za stáleho miešania si rozpustíme čokoládu (600 g) v smotane (1200 g). Následne zmes krátko povarìme cca 1 minútu. Dielo po celkovom vychladnutí umiestnime cez noc do chladničky.
-
2
Ako vidíte ráno je zmes čoko-smotana v tekutom stave, takže počas šľahania musíme pridať stužovač Smeta-fix, aby sme predišli fiasku. Myslím tým samozrejme nestabilnosť krému.
-
3
Vychladnutú zmes šľaháme na vysokej rýchlosti až pokiaľ nezačne mierne hustnúť. Potom do nej zašľaháme NA POMALEJ RÝCHLOSTI 4 ks Smeta-fix.
-
4
Krém je ok keď sa nám v ņom robia akože väčšie hrče. Ak nechceme mať z diela maslo tak ho nemiešame pridlho!
-
5
Zo 10 PL krému si odložíme na výzdobu torty. Pokiaľ budeme tortu skladať, tak ten biely tanier dáme do chladničky.
-
6
Z uvedených surovín upečieme tortový korpus, ktorý po vychladnutí pozdĺžne rozrežeme na tri pláty. Ďalej pokračujeme nanesením krému na prízemie tortového korpusu. Následne doň na husto natlačíme čučoriedky. Ja som ich kúpil v Lidl 2 x 250 g no nerátal som, že koľko som z nich pojedol. Kľudne si ich tam nastrkajte aj hustejšie ako ja.
-
7
Krémom natrieme aj prvé poschodie torty a tiež do krému povtláčame čučoriedky.
-
8
Na vrch torty pôjde druhé poschodie, čiže tretí plát kakaového korpusu. Tortu si natrieme krémom ktorý nám zatiaľ odpočíval v chladničke a tortu si potom ozdobte prosím podľa vašej fantázii.
-
9
Nech sa Vám páči rez torty. PS: Dáš si tam o niečo viac čučoriedok ,tak bude rez o niečo krajší.
-
10
Kakaový korpus som piekol na 160 °C spodný aj vrchný ohrev el. rúry po dobu 60 minút.
Máš vlastne pravdu.Pravý parížsky krém sa robí z tmavej čokolády a smotany,alebo sa ešte k nemu môže primiešať aj maslo.
Tento je biely parížsky krém.Ďakujem ti za pristavenie sa pri recepte.
varecha.pravda.sk/diskusie/biely-parizsky-krem/2628-forum...
Torta je naozaj chutná.Ďakujem ti milá Torticka.
@45678
Ďakujem ti veľmi pekne.
Ďakujem ti pekne.
@luss44
Torta bola naozaj velikánska a chuťovo dobrá.Samozrejme suroviny si každý môže upraviť podľa svojho uváženia.Spravíš z dvoch plátov tak automaticky stačí polovica krému.Nás je tu sedem tak podľa toho musím aj vypekať.Srdečná vďaka luss44.
Vážim si tvoju pochvalu a zo srdca ti ďakujem.
;-)
@Haji
Veľmi krásne ti ďakujem.
We hebben geen rundvlees..nemáme hovädzinu priateľ môj z ďalekej USA .Som potešený tým,že môj recept je pre teba ako inšpirácia.Dovolím si podotknúť,že do krému môžeš pridať jahody,maliny a nemusia to byť práve čučoriedky.
Torta sa páčila a chutila každému tu v nl.
Budem poctený keď sa bude páčiť a chutiť aj tvojej najmilšej polovičke.Taký šikovný kuchár ako ty to musí spraviť,,ľavou rukou".
Srdečne pozdravujem teba a tvoju celú ctenú rodinku.Priateľu,ďakujem ti srdečne.
Utčite neobanuješ,keď plnku použiješ v niektorých tvojich receptoch.Je lahodná a chutí skvelo.
Veľmi pekne ti ďakujem.
Ďakujem ti veļmi pekne.
@Frezia
Srdečná vďaka.
Potešenie je na mojej strane,že sa ti torta páči.
Ďakujem ti zo srdca.
bez diskusií 5* letí :-)
Srdečne ti ďakujem milá terinka55 a tiež pekne pozdravujem z nizozemska.
@Veronikkka
Nebude to odo mňa skromný citát,ale torta je lahodná mňamka.Veľmi pekne ti ďakujem. :-)
@Bambulkaaa
Ďakujem ti veľmi pekne. :-)
@Manek380
Ďakujem ti pekne. :-)
Srdečná vďaka Zuzanka1367.
@Babkamt
Veľmi krásne ti ďakujem milá Babkamt.
Ivetka, ty si tiež milá a jednoznačne šikovná žienka,
ktorá sa vyzná v kulinárstve ako málo kto.A okrem toho máš dobrý postreh.Tortu som porcoval po piatich hodinách a v reze sa krém neroztekal.Samozrejme,že takéto diela je najlepśie robiť večer a do rána sa chute prepoja a krém sa dostatočne vychladí aj v jadre torty.Potešilo ma,že sa ti moje torty páčia.Veľmi pekne ti ďakujem a srdečne pozdravujem teba a tiež aj tvoju rodinku.
Elitná kuchárka ako ty zlatá Izabella929 spraví takúto tortu,,ľavou zadnou".No ty radšej robíš rôzne krásne a lahodné rezy ktoré na vareche nemajú páru.Zlaté ruky máš ty a nie ja.
Ale aj tak si milá,že máš pozitívnu mienku o mojej práci a mojej osobe.Zo srdca ti ďakujem a srdečne ťa pozdravujem z NL.
Ahoj junior.Trochu som sa hral.Ďakujem ti veľmi pekne a želám ti všetko dobré.
Veľmi pekne ti ďakujem. :-)
Torta chutila aj susedom.Krém bol ako ,,nebíčko v papuľke".Zapáčili sa mi torty kombinované parížskym krémom a ovocím.
Srdečne ti ďakujem.
Samozrejme,že bude taká ako moja a dokonca bude aj krajšia.Jasnačka,že budem držať všetky palce.Som potešený tým,že si si vybrala práve moju tortu.Čauko @3sandra3 .
Ahoj. Tak piekla som podľa Tvojho receptu, ale nie tortu, ale zákusok na celý plech. Samozrejme, torta je krajšia, ale aj rezy nám chutili. Ten krém je úžasný. A teším sa, že chutil aj ostatným..... Budem ho robievať častejšie. Ale ešte podotýkam, že som nedala také množstvo, ako uvádzaš v recepte. Dakujem za inšpiráciu. :-)
Prepáč, za toľko rovnakých fotiek, ale neviem ako sa to vymaže.
Dobry vecer,
fotku vo Vasom komentari sme otocili :) Tie s nevydarenou fotkou vymazali :)
Nemám ti čo prepáčiť milá 3sandra3...stať sa to môže hocikomu a keby tu bolo aj 38 fotiek aj tak by mi to nevadilo.Apropo,keď si mi písala tak som bol už v ríši snou.Rezy vyzerajú veľmi chutne..mňamky..Šikulka si jednoznačne.Samozrejme,že každý recept je variabilný a suroviny si v ňom môžeme
meniť podľa svojej chute resp.možností.Ďakujem ti srdečne za odskúšanie krému a teším sa veľmi,že každému chutilo. ;-)
Ahoj. Prosím, dáš mi radu? Do tohto bieleho parížskeho krému môžem nakoniec primiešať napr. aj čučoriedkový jogurt? Nepokazím tým konzistenciu?
Ahoj.Primiešaj ten jogurt smelo.Ja som raz do parížskeho krému namiešal aj čučoriedkový džem.
Čauko. ;-)
Vďaka Ti.
toto sa mi s parizskym kremom stalo prvy raz, viete mi niekto poradit, co asi som urobila zle?
dakujem :-)