Torta na päťdesiatku

sonulienka - fotkasonulienka, 27. februára 2017

Čo poviete na takúto tortu? Piekla som na oslavu.

60 minút
príprava
25x5 minút
na 220 °C

Suroviny

Korpus:
16 ks
8 PL
5 PL
5 PL
5 ČL
5 PL
Plnka:
300 ml
7 PL
1 ks
1 ks
625 g
500 g
500 ml
3 ks
3 PL




Postup

  1. 1

    Upečieme si korpus. Ja pekávam na priemer formy, tento bol 28 cm a menší 13 cm. Pečiem tak, že som upiekla 3 x 28 cm a 2 x 13 cm. Postup tu už mám tak sa nebudem opakovať (napr. tu https://varecha.pravda.sk/recepty/torta-pre-vnucku/51748-recept.html). Plnku robíme nasledovne: V menšom hrnci si roztopíme cukor na hnedkastý karamel. Prilejeme 2/3 mlieka a necháme karamel roztopiť. Vo zvyšnom mlieku si rozmiešame dobre puding, vlejeme ho do hrnca a uvaríme puding. Necháme ho vychladnúť. Maslo vymiešame v miske pridávame vychladnutý puding a dobre šľaháme mixérom. Primiešame uvarené alebo hotové Salko. Ja som varila lebo je hustejšie ako kúpené karamelové. Plnku necháme v chladničke stuhnúť a až potom plníme tortu.

  2. 2

    Necháme do druhého dňa v chladničke alebo aspoň pokiaľ dobre plnka nestuhne a okolo torty dáme rozmiešané mascarpone so šľahačkou, vanilkovým cukrom a práškovým cukrom. Dobre uhladíme a znovu dáme do chladničky, aby nám aj mascarpone stuhlo a na koniec dáme dookola ovocie.

    Torta na päťdesiatku - obrázok 2
  3. 3

    Pohľad z hora.

    Torta na päťdesiatku - obrázok 3
  4. 4

    No a posledný. Páčila sa a aj chutila čo ma potešilo.

    Torta na päťdesiatku - obrázok 4
  5. 5

    A tu je oslávenec ale žiaľ len takto....

    Torta na päťdesiatku - obrázok 5

Diskusia k receptu

denyany
Krásna torta! Verím, že chutila. Aj ja mám karamelové rada. Len so Salkom sa nekamarátim, dačo mi na ňom vadí.
jack
Tortička sa ti vydarila.Je peknučká.
1x haji
martamm
@Sonulienka , ale si sa vyhrala s nou, naozaj je hodna krasneho jubilea, paci sa mi zdobenie, aj pouzite ingrediencie, ktore davaju torte urcite uzasnu chut, ukladam do KK :))))))))))))
sonulienka
Srdečná vďaka za pekné komentáre. Potešili ma. No a torta naozaj chutila čo ma tiež veľmi tešilo.
sonulienka
Veľmi pekne ďakujem potešili ste ma. Bola to moja prvá ovocná a nevedela som sama ako dopadne. Ale páčila sa a hlavne aj chutila.
kukulienka71
krásna, bohatá torta. Takéto sa mi veľmi páčia. Oslávencovi všetko najlepšie:-)
danielas
No nadherna torta, podla mojej chuti. @Sonulienka elegantne a aj smrncovne vyzdobena :-)
To ovocie si namocila do nejakej " zelatiny?" ci inak? Ako vydrzi svieze, kym sa torta doruci a poje?
marienka44
Mozem zamenit muku bezlepkovu za normalnu psenicnú? Oslavenec je celiatik? Krasne, uchvatné...
Ukladam do KK.
venusa
Zaslúžiš si pochvalu, Sonulienka. Robím torty mojim najbližším k narodeninám, je jedno kto ma aký vek. Torta je nieco sviatočne a výnimočné. Na slahackove je drobne ovocie priam stvorené, na poslednej sme mali žlté maliny. Ta tvoja je ukážkovo ovocná, bez chyby.
maximamaximova
Pekne ozdobená tým ovocím !!! Mne tam trochu vadí tá 50-siatka...z čoho je urobená, myslím, že nie je jedlá
sonulienka
@danielas srdečná vďaka- ovocie som dávala asi päť hodín pred tým ako sme šli na oslavu a vyložila sa tiež asi len o 3 hodiny a ovocie bolo OK - nebolo do ničoho namáčané. Ale ak by si potrebovala na ďalej tak som videla na nete, že ovocie poprášili práškovým cukrom.
@marienka44 pravdaže môžeš použiť múku normálnu ja som preto bezlepkovú lebo dcéra má bezlepkovú diétu a aby mohla aj ona koštovať.
@venusa srdečná vďaka.
@maximamaximova áno máš pravdu nie je jedlá. Ja som ju tam nechcela ale prehovorili ma, že keď je na okrúhle aby som ju tam dala. A ďakujem Ti.
francuzska1
Wau Sonulienka!!! Vas by som chcela mat v rodine, vy ste velmi sikovna a zrucna kucharka i pekarka!!! Je vidiet, ze ste tu tortu piekli s laskou
sonulienka
@francuzska1 srdečná vďaka ale mám jednu poznámočku - tu na vareche.sk si všetci tykáme tak to platí aj pre Teba. A čo sa týka toho pečenia no to naozaj robím len pre moju rodinu a ja som tiež robila aj poťahované torty ale máš pravdu, že som sa s tým narobila lebo som len taký samouk a nakoniec sa to vyhodilo. Ani u nás v rodine to skoro nik neje.
Ale ešte raz Ti srdečná vďaka potešilo ma to.
22265_1443639739 - profilový obrázok
jzv
jzv
Krásna torta a bohato zdobená ovocím no teda wau,
veľmi chválim 5*