Foto: marienka44
Tortu som piekla teraz v máji pri príležitosti vzácnych 95. narodenín mojej svatky. Pôvodný recept na korpus je z Burdy, ako biskvitová ovocná torta. Tá Zobraziť celý popisTortu som piekla teraz v máji pri príležitosti vzácnych 95. narodenín mojej svatky. Pôvodný recept na korpus je z Burdy, ako biskvitová ovocná torta. Tá sa len raz prekrojila, naplnila krémom, navrch sa uložilo ovocie a zalialo želatínou alebo tortovým želé. Ja som upiekla podľa tohto receptu 2 korpusy, aby torta bola vysoká. Cesto je nadýchané ako pavučinka.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Cesto 2x: | |
6 ks |
|
4 ks |
|
100 + 50 g |
|
1 balenie |
|
75 g |
|
25 g (Maizena) |
|
1 čl |
|
Plnka: | |
250 ml |
|
1 ks |
|
130 g |
|
100 g |
|
250 g |
|
30 g |
|
Poleva: | |
100 g |
|
100 ml |
|
Postup
-
1
Príprava cesta: 4 vychladené bielky vyšľaháme s prídavkom 50 g kryš. cukru na tuhý sneh. Nemusím zdôrazňovať, že do bielkov sa pridáva trochu soli a pár kvapiek citrónovej šťavy. Elektrickým šľahačom vyšľaháme min. 5 minút 6 žĺtkov s 100 g cukru a s 1 vanilkovým cukrom na hustú penu. Potom obe masy opatrne spojíme. Preosiatu múku zmiešame so škrobom a kypriacim práškom do pečiva. Pridáme ju postupne do vajíčkovej masy. Dno tortovej formy treba vyložiť pečiacim papierom. Piecť pri 175 °C asi 35 minút. Treba so špajľou vyskúšať. Po vychladnutí korpus vyberieme z formy a rozrežeme zúbkatým nožom na polovicu. Naplníme oba korpusy (pečieme 2 x) a spojíme spolu, čím sa vytvoria 3 krémové vrstvy. Každú vrstvu cesta som výdatne pokvapkala zmesou bieleho rumu a vody. Kto chce tortu obyčajnú, stačí upiecť len 1 korpus a ten 1- alebo dvakrát prerezať, naplniť.
- 2
Príprava orechového krému: 30 g polohrubej múky rozmiešame s trochou odmeraného mlieka na kašičku. Zvyšné mlieko zmiešame s 30 g cukru, so žĺtkom a múčnou kašičkou. Vo vodnom kúpeli za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Po vychladnutí (postavíme hrnček do studenej vody) ho pridávame postupne do vymiešaného masla so 100 g cukru. Nakoniec primiešame pomleté orechy. Môžeme ochutiť umom.
- 3
Polevu a zdobenie som robila až na druhý deň, keď torta bola vychladená v chladničke. Čokoládu (môže byť aj várová) polámať na kocky a zaliať pod bod varu zohriatou šľahačkou. Vymiešať do hladka. Táto poleva sa pri krájaní neláme.
- 4
Bielu masu na zdobenie z 3 bielkov som prevzala zo stránky: https://kousekdortu.cz/maslovy-krem-nastaveny-bilkovym-snehem/ Link bol spomenutý v diskusii pri torte od @Ancicka. Mala som doma ukážkové svieže maliny, tak som ich použila na dozdobenie. Tiež ružičky od Dr. Oetkera. Boky torty som obsypala praženými, sekanými lieskovcami, kúpila som v krabičke v Lidli.
Tiež torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Bojužiaľ, nebude, dcérka nefotila. Vraj bola najlepšia zo všetkých troch tort, čo na oslave boli.
Ďakujem za pochvalu. Ja neviem zdobiť ako profesioníl. Ale vďaka novému krému na zdobenie sa mi to čiastočne podarilo. Zdobenie som robila s takým cukrárskym kornútom, z vnútra pogumovaným, takže sa to dobre umýva.
Babka nie je najlepšie so zdravím, nedávno si zlomila ruku.
Želám babinke skoré uzdravenie! Aj ja mám co dělat, abych tortu nazdobila, nejsem na souměrnost, haha Přeji hezký den, milá Marienka!
Ďakujem. Zabudla som napísať, že tortu som robila s nedoliečenou ľavou rukou, ktorú som si zlomila 1.12.17.
V zápästí, musela byť aj operovaná a pobudla som aj v nemocnici 1 týždeň, nakoľko sa pridružila komplikácia, tzv. Sudeckov syndróm. Ešte stále nemám cit v končekoch prstov tejto ľavej ruky.
Nemusíš sa ospravedlňovať,torta je excelentná ako od profesionála:-) prajem Ti,nech sa ruka čo najskôr dá do poriadku.
To ma mrzí, prajem veľa zdravia!