Kakaové koláče
Točené kakaové slimáky
Autor receptu: theflyingbaker
Dve dávky zmizli za 10 minút :-D
30 minút príprava |
15-20 minút na 180 °C |
Postup
- Kvások: Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie s kryštálovým cukrom a miešame do hladka, potom necháme postáť (asi 10 minút).
- Cesto: V preosiatej múke rozmiešame vanilkový cukor a soľ, potom pridáme maslo, vajce, citrónovú šťavu a kvások a vypracujeme cesto. Cesto by malo byť mäkké, ale nie lepkavé! Prikryjeme ho a necháme kysnúť, kým sa nezdvojnásobí (cca 1 hodinu).
- Plnka: Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a kakaom. Premiešame tak, aby kryštálový cukor zostal mierne zrnitý.
- Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na obdĺžnik a rozdelíme na dva. Jednu polovicu rovnomerne potrieme kakaovou plnkou a preklopíme na ňu druhú polovicu cesta. Po dlhšej časti nakrájame cesto na 2 cm široké pásy, každý pás niekoľkokrát špirálovito stočíme (voľne a opatrne) a zrolujeme do slimáka.
- Slimáky uložíme na plech (trochu od seba, pretože ešte budú kysnúť) a necháme 10 minút odpočívať. Medzitým zmiešame žĺtok s mliekom, rumom a cukrom, zmesou potrieme slimáky a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 15-20 minút (kým nie sú pekne zlato-hnedé).