Foto: martinis
Ak sa dostanete k nádherným filetom bielej ryby, treba si ich náležite vychutnať. Tmavý halibut je veľkou lahôdkou a tak som k nemu pripravil Zobraziť celý popisAk sa dostanete k nádherným filetom bielej ryby, treba si ich náležite vychutnať. Tmavý halibut je veľkou lahôdkou a tak som k nemu pripravil šafranovú omáčku, fazuľky na masle s mandľami a ryžu s kurkumou. Recept pre priateľov čerstvých rýb a jemnej chuti :)
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,5 šálky (180 g) |
|
hrsť |
|
|
|
|
|
(halibut, treska, ap.) zhruba 200 g |
|
na potretie |
|
PL |
|
3 PL |
|
štipka |
|
2 PL |
|
1/2 ČL |
|
Postup
-
1
Nevyhnutnosťou tohto jedla je kvalitný, rozhodne čerstvý filet z bielej ryby - treska, či halibut sú výborné. Umyjeme ho pod vodou, osušíme, zľahka osolíme a okoreníme čiernym korením. Takéto ryby nepotrebujú veľa soli ani korenia, zbytočne by prebili výbornú chuť mäsa. Pokvapkáme či potrieme olejom, olivový môže byť, ale nie extra panenský.
- 2
Medzičasom si dáme uvariť ryžu alebo si pripravíme predvarenú. Na paráčik dáme za hrsť zelenej fazuľky a paríme asi 10 minút, do zmäknutia, ale nie celkom. Na suchej panvici opečieme na strednom plameni mandle - plameň konkretizujem preto, lebo som nadobudol cennú skúsenosť, že mandle sú takto oveľa chutnejšie a aromatickejšie, než rýchlo opečené pri vysokej teplote, kedy hrozí, že sa spália.
- 3
Mandle presypeme do misky, na na horúcu panvicu dáme lyžicu masla, ktoré sa na zbytkovom teple roztopí. Fazuľku vyberieme z pary a spolu s mandľami a štipkou soli chvíľu opekáme na masle, potom oheň zmiernime a udržiavame v teple.
- 4
Rozohrejeme gril či grilovaciu panvicu a filet vcelku či prekrojený na dva kusy grilujeme z každej strany 3 až 4 minúty. Možno by stačilo kratšie, ale nie som až taký odborník na grilovanie a nechcel som riskovať surové mäso, to nemusím :) Kým je ryba na grile, do horúcej ryže vmiešame polovicu lyžičky kurkumy a lyžicu masla.
- 5
Na malej panvičke ohrejeme tri lyžice bieleho jogurtu, do ktorého vmiešame štipku šafranu, soli a čierneho korenia. Šafran je mimoriadne drahá korenina, s hodnotou takmer ako zlato, ale štipka našťastie naozaj postačí - a koniec koncov, pripravujete si špeciálny obed či večeru, tak to euro za 0,12 g obetujte :)
- 6
Horúcu ryžu naservírujeme na tanier, vedľa uložíme rybu z grilu a maslové fazuľky s mandľami. Prelejeme šafranovou omáčkou a ozdobíme stonkami tymiánu, tiež môžme posypať trochou čerstvo pomletého farebného korenia. Výnimočne drahšie jedlo, ktoré sa však aspoň raz za rok oplatí si dopriať :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@lyali : taká, povedal by som - fajnovejšia verzia, je super, že som sa trafil aj do tvojho gusta :) na mandle pozor, koľkokrát som ich ja spálil do čierna ... ale ako píšem, konečne mám spôsob, ktorým sa vždy podaria výborne, pravda, ak neodbehneš do inej miestnosti a nevrátiš sa o desať minút neskôr, ale to je o inom ;)