Tmavý halibut so šafranovou omáčkou
Autor receptu: martinis
Ak sa dostanete k nádherným filetom bielej ryby, treba si ich náležite vychutnať. Tmavý
halibut je veľkou lahôdkou a tak som k nemu pripravil šafranovú omáčku, fazuľky na masle
s mandľami a ryžu s kurkumou. Recept pre priateľov čerstvých rýb a jemnej chuti :)
1 porcia |
30 minút príprava |
8 minút tepelná úprava |
Postup- Nevyhnutnosťou tohto jedla je kvalitný, rozhodne čerstvý filet z bielej ryby - treska, či halibut sú výborné. Umyjeme ho pod vodou, osušíme, zľahka osolíme a okoreníme čiernym korením. Takéto ryby nepotrebujú veľa soli ani korenia, zbytočne by prebili výbornú chuť mäsa. Pokvapkáme či potrieme olejom, olivový môže byť, ale nie extra panenský.
- Medzičasom si dáme uvariť ryžu alebo si pripravíme predvarenú. Na paráčik dáme za hrsť zelenej fazuľky a paríme asi 10 minút, do zmäknutia, ale nie celkom. Na suchej panvici opečieme na strednom plameni mandle - plameň konkretizujem preto, lebo som nadobudol cennú skúsenosť, že mandle sú takto oveľa chutnejšie a aromatickejšie, než rýchlo opečené pri vysokej teplote, kedy hrozí, že sa spália.
- Mandle presypeme do misky, na na horúcu panvicu dáme lyžicu masla, ktoré sa na zbytkovom teple roztopí. Fazuľku vyberieme z pary a spolu s mandľami a štipkou soli chvíľu opekáme na masle, potom oheň zmiernime a udržiavame v teple.
- Rozohrejeme gril či grilovaciu panvicu a filet vcelku či prekrojený na dva kusy grilujeme z každej strany 3 až 4 minúty. Možno by stačilo kratšie, ale nie som až taký odborník na grilovanie a nechcel som riskovať surové mäso, to nemusím :) Kým je ryba na grile, do horúcej ryže vmiešame polovicu lyžičky kurkumy a lyžicu masla.
- Na malej panvičke ohrejeme tri lyžice bieleho jogurtu, do ktorého vmiešame štipku šafranu, soli a čierneho korenia. Šafran je mimoriadne drahá korenina, s hodnotou takmer ako zlato, ale štipka našťastie naozaj postačí - a koniec koncov, pripravujete si špeciálny obed či večeru, tak to euro za 0,12 g obetujte :)
- Horúcu ryžu naservírujeme na tanier, vedľa uložíme rybu z grilu a maslové fazuľky s mandľami. Prelejeme šafranovou omáčkou a ozdobíme stonkami tymiánu, tiež môžme posypať trochou čerstvo pomletého farebného korenia. Výnimočne drahšie jedlo, ktoré sa však aspoň raz za rok oplatí si dopriať :)
|