Tmavý celozrný chlieb fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 9. novembra 2011
Tmavý celozrný chlieb (fotorecept)
Foto: ancicka

Mne sa stáva pečenie chleba,akýmsi rituálom.Aspoň raz za týždeň musím nejaký upiecť.Vždy obmieňam a vychutnávame si chuť iného chleba. Tento chlieb som si opísala z českého časopisu.No chutil!

2 ks
porcie
2 h. minút
príprava
40 minút
na 200,25 min, a 25 min °C

Suroviny

400 g
150 g
1 ks
100 ml vlažné
450 ml vlažná
2 PL
1 PL
1 čl
1 PL
1 hrsť
1 hrsť
1 hrsť
1 hrsť
1 hrsť
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na chleba,

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    v miske zamiešame všetký suroviny.

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked je masa spojená,

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    tak vyložíme na dosku a dobré zahnetieme.

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ked je vyhnetené,tak dáme naspäť do misky a necháme vykysnuť.Kysnúť môže aj 2 h.

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ked je vykysnuté vyvaľama na doske,

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    rozdelíme na poly a sformujeme bochníky.Bochniky potriem vodou a posypem semienkami.Môže sa piecť aj jeden v kuse , bude veľký.

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja pečiem bochniky v hlinených miskach.Misky dám do rúry hned ako zapnem,aby sa dobré nahriali.Rúru zaplem na 200°C a ked je nahriatá tak bochniky dám do misiek.zatiaľ cesto odpočíva na doske.Misky vyberám aj roštom.ked dám chleba do rúry,tak teplotu stiahnem na 180.Pri tejto teplote sa pečú 20 min. a potom sa dopekáju ešte 20 min. pri 100°C.

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po upečeni chlebíky z rúry vyberiem a vyklopím na mriežku ,aby vychladli.Váha jedného bochníka je 700 g po upečení.

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
ancicka ako vždy nádhera, keďže frčím na celornnom pečivku, len som nenašla nejaký dobrý recept vždy sa mi zdali tie chlebíky ťažké a nie moc hutné. Zaujalo ma zloženie tvojho chlebíka, obsahuje veľa zdravých semienok a asi pre lepšiu farbu tá intantná káva-to by ma nenapadlo. Keďže mám doma všetky suroviny najbližšie vyskúšam a napíšem ti:-) zatiaľ ďakujem hneď ukladám
diabambulka - otruby môžeš prihodiť skoro všade, do každého pečenia i do polievky, aspoň ja tak robím občas, aj do šalátu mrkvového som už aj pridávala, nie sú tam vidieť....
Varešky práve mám v piecke chlebíka za chvílku bude vôňa v celom dome. Tú vôňu chlebíka milujem.Ukladám do KK aj tento. Mám rada tmavé chlebíky.
Je krásny a viem si predstaviť tú vôňu, aj ja pekávam chlebík každý týždeň, milujem v ňom rozne zrniečka a semiačka a rascu, ale do tvojho ide aj káva, to som ešte nenašla v žiadnom recepte. Ako to ovplyvnilo chuť? Recept si beriem a určite vyskúšam.
také hlinené misky aj ja veľmi chcem :-). Chlebík vyzerá úžasne, ja tiež pečiem chlieb doma, stále iný a iný a furt čosi skúšam...takže tento si tiež ukladám do KK :-)
marianna76 ďakujem za odpoveď :-) rada používam vločky kvôli vláknine a tak možno súčasťou môjho varenia sa stanú aj otruby :-)
rikinka33 aj mne sa tiež páčia tie hlinené misky, hneď som ich obdivovala...
@diabambulka ,Ja mám tiež radšej celozrné chleby.To sa ti nezdá,že sútažké.Celozrné chleby sú hustejšie a preto sú aj ťažšie ako ked upečieš z čisto hladkej bielej múky ,ale sú zdravšie.
@mariana 79,má pravdu z tými otrubami.Ked by si nemala,tak kľudne daj vločky.
@Ancicka , tvoj chlebik je ukazkovy, krasny, urcite dobry a s celozrnnou mukou, ja robievam podobny/samozrejme v pekarnicke/ a miesto instantnej kavy davam 1 polievkovu lyzicu kvalitneho kakaa, vobec ho nie je citit, tak ako ty pises o kave, tvoj recept si ukladam a vyskusam upiect aj tvoj chlebik, pekny den ti zelam :-)
@Ancicka
zamiesila som si chlebík podľa Tvojho receptu, už kysne :-)), len to množstvo vody sa mi nezdá správne, priliala som naraz len 250 ml a cesto bolo dosť riedke, musela som dosypať ešte trochu múky. Na zhruba pol kila múky sa mi zdá 450 ml vody + 100 ml mlieka veľa. Je to správne, alebo som ja urobila niekde chybu?
práve som sa chcela opýtať na množstvo tekutín, zdá sa mi to dosť veľa , kto ste už piekli chleba prosím dajte vedieť
Chlebík som ešte neskúšala piecť, ale tento receptík ma inšpiroval, aby som vyskúšala, máš tuná ancicka vynikajúce recepty.

Pridaj komentár k receptu: