Tmavý celozrný chlieb fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 9. novembra 2011
Tmavý celozrný chlieb (fotorecept)
Foto: ancicka

Mne sa stáva pečenie chleba,akýmsi rituálom.Aspoň raz za týždeň musím nejaký upiecť.Vždy obmieňam a vychutnávame si chuť iného chleba. Tento chlieb som si opísala z českého časopisu.No chutil!

2 ks
porcie
2 h. minút
príprava
40 minút
na 200,25 min, a 25 min °C

Suroviny

400 g
150 g
1 ks
100 ml vlažné
450 ml vlažná
2 PL
1 PL
1 čl
1 PL
1 hrsť
1 hrsť
1 hrsť
1 hrsť
1 hrsť
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na chleba,

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    v miske zamiešame všetký suroviny.

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked je masa spojená,

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    tak vyložíme na dosku a dobré zahnetieme.

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ked je vyhnetené,tak dáme naspäť do misky a necháme vykysnuť.Kysnúť môže aj 2 h.

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ked je vykysnuté vyvaľama na doske,

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    rozdelíme na poly a sformujeme bochníky.Bochniky potriem vodou a posypem semienkami.Môže sa piecť aj jeden v kuse , bude veľký.

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja pečiem bochniky v hlinených miskach.Misky dám do rúry hned ako zapnem,aby sa dobré nahriali.Rúru zaplem na 200°C a ked je nahriatá tak bochniky dám do misiek.zatiaľ cesto odpočíva na doske.Misky vyberám aj roštom.ked dám chleba do rúry,tak teplotu stiahnem na 180.Pri tejto teplote sa pečú 20 min. a potom sa dopekáju ešte 20 min. pri 100°C.

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po upečeni chlebíky z rúry vyberiem a vyklopím na mriežku ,aby vychladli.Váha jedného bochníka je 700 g po upečení.

    Tmavý celozrný chlieb (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Fajn!
Skúsili sme aj 10 malých bochníčkov. Akože veľké bosniaky. Dobre to dopadlo.
Velmi pekny chlebik @ancicka. Ja tiez peciem chlieb skoro kazdy tyzden a mam rada taketo tmavsie, celozrnne. Tvoj sa podaril.
ancicka ako vždy nádhera, keďže frčím na celornnom pečivku, len som nenašla nejaký dobrý recept vždy sa mi zdali tie chlebíky ťažké a nie moc hutné. Zaujalo ma zloženie tvojho chlebíka, obsahuje veľa zdravých semienok a asi pre lepšiu farbu tá intantná káva-to by ma nenapadlo. Keďže mám doma všetky suroviny najbližšie vyskúšam a napíšem ti:-) zatiaľ ďakujem hneď ukladám