Foto: ancicka
Mne sa stáva pečenie chleba,akýmsi rituálom.Aspoň raz za týždeň musím nejaký upiecť.Vždy obmieňam a vychutnávame si chuť iného chleba. Tento chlieb som si opísala Zobraziť celý popisMne sa stáva pečenie chleba,akýmsi rituálom.Aspoň raz za týždeň musím nejaký upiecť.Vždy obmieňam a vychutnávame si chuť iného chleba. Tento chlieb som si opísala z českého časopisu.No chutil!
porcie
príprava
na 200,25 min, a 25 min °C
Suroviny
400 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
100 ml vlažné |
|
450 ml vlažná |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 čl |
|
1 PL |
|
1 hrsť |
|
1 hrsť |
|
1 hrsť |
|
1 hrsť |
|
1 hrsť |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na chleba,
-
2
v miske zamiešame všetký suroviny.
-
3
Ked je masa spojená,
-
4
tak vyložíme na dosku a dobré zahnetieme.
-
5
ked je vyhnetené,tak dáme naspäť do misky a necháme vykysnuť.Kysnúť môže aj 2 h.
-
6
Ked je vykysnuté vyvaľama na doske,
-
7
rozdelíme na poly a sformujeme bochníky.Bochniky potriem vodou a posypem semienkami.Môže sa piecť aj jeden v kuse , bude veľký.
-
8
Ja pečiem bochniky v hlinených miskach.Misky dám do rúry hned ako zapnem,aby sa dobré nahriali.Rúru zaplem na 200°C a ked je nahriatá tak bochniky dám do misiek.zatiaľ cesto odpočíva na doske.Misky vyberám aj roštom.ked dám chleba do rúry,tak teplotu stiahnem na 180.Pri tejto teplote sa pečú 20 min. a potom sa dopekáju ešte 20 min. pri 100°C.
-
9
Po upečeni chlebíky z rúry vyberiem a vyklopím na mriežku ,aby vychladli.Váha jedného bochníka je 700 g po upečení.
Skúsili sme aj 10 malých bochníčkov. Akože veľké bosniaky. Dobre to dopadlo.
rikinka33 aj mne sa tiež páčia tie hlinené misky, hneď som ich obdivovala...
@mariana 79,má pravdu z tými otrubami.Ked by si nemala,tak kľudne daj vločky.
tu kávu tam vôbec neni cítiť.Je to asi na zafarbenie cesta.
V úvode píšem,že je to z čekého časopisu.Pri pôvodnom rcp.bola fotka a tam bol chlieb vyfotený celkom tmavý.Poviem ti pravdu,že ešte taký tmavý som ani raz nemala.
zamiesila som si chlebík podľa Tvojho receptu, už kysne :-)), len to množstvo vody sa mi nezdá správne, priliala som naraz len 250 ml a cesto bolo dosť riedke, musela som dosypať ešte trochu múky. Na zhruba pol kila múky sa mi zdá 450 ml vody + 100 ml mlieka veľa. Je to správne, alebo som ja urobila niekde chybu?