Tmavý celozrný chlieb (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Mne sa stáva pečenie chleba,akýmsi rituálom.Aspoň raz za týždeň musím nejaký upiecť.Vždy obmieňam a vychutnávame si chuť iného chleba. Tento chlieb som si opísala z českého časopisu.No chutil!

2 ks
porcie
2 h. minút
príprava
40 minút
na 200,25 min, a 25 min °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na chleba,
  2. v miske zamiešame všetký suroviny.
  3. Ked je masa spojená,
  4. tak vyložíme na dosku a dobré zahnetieme.
  5. ked je vyhnetené,tak dáme naspäť do misky a necháme vykysnuť.Kysnúť môže aj 2 h.
  6. Ked je vykysnuté vyvaľama na doske,
  7. rozdelíme na poly a sformujeme bochníky.Bochniky potriem vodou a posypem semienkami.Môže sa piecť aj jeden v kuse , bude veľký.
  8. Ja pečiem bochniky v hlinených miskach.Misky dám do rúry hned ako zapnem,aby sa dobré nahriali.Rúru zaplem na 200°C a ked je nahriatá tak bochniky dám do misiek.zatiaľ cesto odpočíva na doske.Misky vyberám aj roštom.ked dám chleba do rúry,tak teplotu stiahnem na 180.Pri tejto teplote sa pečú 20 min. a potom sa dopekáju ešte 20 min. pri 100°C.
  9. Po upečeni chlebíky z rúry vyberiem a vyklopím na mriežku ,aby vychladli.Váha jedného bochníka je 700 g po upečení.