Tmavý celozrný chlieb (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Mne sa stáva pečenie chleba,akýmsi rituálom.Aspoň raz za týždeň musím nejaký upiecť.Vždy obmieňam a vychutnávame si chuť iného chleba. Tento chlieb som si opísala z českého časopisu.No chutil!
2 ks porcie |
2 h. minút príprava |
40 minút na 200,25 min, a 25 min °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na chleba,
- v miske zamiešame všetký suroviny.
- Ked je masa spojená,
- tak vyložíme na dosku a dobré zahnetieme.
- ked je vyhnetené,tak dáme naspäť do misky a necháme vykysnuť.Kysnúť môže aj 2 h.
- Ked je vykysnuté vyvaľama na doske,
- rozdelíme na poly a sformujeme bochníky.Bochniky potriem vodou a posypem semienkami.Môže sa piecť aj jeden v kuse , bude veľký.
- Ja pečiem bochniky v hlinených miskach.Misky dám do rúry hned ako zapnem,aby sa dobré nahriali.Rúru zaplem na 200°C a ked je nahriatá tak bochniky dám do misiek.zatiaľ cesto odpočíva na doske.Misky vyberám aj roštom.ked dám chleba do rúry,tak teplotu stiahnem na 180.Pri tejto teplote sa pečú 20 min. a potom sa dopekáju ešte 20 min. pri 100°C.
- Po upečeni chlebíky z rúry vyberiem a vyklopím na mriežku ,aby vychladli.Váha jedného bochníka je 700 g po upečení.