musím reagovať na recept "domáca tlačenka", kde autor varí maso so zeleninou, bobkovým listom ... Moj recept je odpozorovavý od mojho starého otca a inných Zobraziť celý popismusím reagovať na recept "domáca tlačenka", kde autor varí maso so zeleninou, bobkovým listom ... Moj recept je odpozorovavý od mojho starého otca a inných ľudí z nášho kraja pod Chabencom.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z hlavy odsekneme rypák, jazyk chvíľku povaríme a odstránime z neho kožu, ladvinku dokladne vyčistíme. Všetko maso dáme variť do osolenej vody. keď sa maso oddeľuje od kosti všetko mimo nožičiek vyberieme a odstránime kosti. nožičky ešte povaríme tak aby šli vykostiť. Maso pokrájame na kúsky cca 2 - 4 cm, kože a nožičky zomelieme na jemno. Do časti vývaru, zomletých koží a nožičiek pridáme roztlačený cesnak, a všetky prísady podľa vlastnej chuti (musíme počítať stým, že keď pridáme maso toto čiastočne popije prísady. Keď je pripravená zmes tuto plníme do vyčistěného žaludku na ktorom sme zašili spodný otvor (starci používali aj mechúr). Ja používam pumpeľ (hovadzie slepé črevo). Po naplnení otvor zašijeme a plačenku pasterizuleme. Voda by nemala variť. Potom tlačenku vyberieme, dáme do pekára na ňu položíme dosku na naklepávanie masa a zaťažíme - necháme vychladnúť a stuhnúť. Potom ju dáne na 2 - 3 dni údiť. Tlačenku zviažeme tak ako bača viaže oštiepky. Údi sa studeným dymom. potom je to TAČENKA! Alternatýva: zmes naplníme do plastového sáčka na tlačenku, necháme stuhnúť a možeme konzumovať. ostatný vývar použijeme na polievku zvanú obarky, alebo zabíjačkovú kapustovú.
Bojar, a to s tou zeleninou nebola náhodou huspenina? Lebo tlačenka so zeleninou, to som ešte nevidela, nejedla. Ale tá tvoja je presne, aká má byť, aj s tou paprikou, lebo mne sa tie biele, bez papriky moc nepáčia. Preto sa najlepšie robia asi aj tam, " na Maďaroch ".
odpovedám nie je to chybna čítal som to vo vareche koncom minulého týždňa. a eště niečo nie som z "maďarov" Chabenec je v centrálnej časti N.Tatier
Tlačenky sa robilo veľa, keďže sa väčšinou zabíjali dva bravy, tak sa robila do dvoch bachorov, tie sa údili a zvyšok masy do umelých sáčkov na tlačenku.
ja keď zabíjam a mám uvarenú kotloninu pred tím než sa rozdelí do tlačenky jaderníc ... zo všetkého mimo plúc nakrájam rezančeky ochutím cesnakom soľou, mletým korením červenou paprikou (i štipľavou) málinko zalejem vývarom a zvolám rodinu. každý dostane chleba uhorku a vidličku a to je jedlo všetci jedia z misy je triam žranica
Dozvedela som sa aj nové slovíčka a mne fotky nechýbajú :-) Bravooo @Bojar : bravčová pani TLAČENKA! Trošku starého otca upodozrievam, že sa ju naučil v Novohrade alebo na Gemeri, lebo je presne taká :-)