Kysnutý koláč
Tenký koláč - coca de vidre (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Koláč tenký ako sklo - to je približný preklad.
Typický katalánsky „koláč“, veľmi obľúbený skoro v každej rodine.
Len tak k vínečku.
4 porcie |
10 (+ kysnutie) minút príprava |
10 minút na 220 °C |
Postup
- V mlieku s cukrom necháme napučať droždie. Pridáme múku, soľ, olej a vodu. Vody môže byť viac, podľa potreby. Ak niekto má rád aníz, môže pridať anízový likér.
Vypracujeme polotuhé cesto. Vložíme ho do naolejovanej misky a necháme kysnúť, asi hodinku.
- Cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť vyvaľkáme/roztiahneme na čo najtenšie (inak by ste si potom vylámali zuby :-))
Potrieme olivovým olejom, posypeme kryštálovým cukrom a píniovými orieškami. Píniové oriešky môžeme predtým namočiť do vody, aby v rúre neprihoreli.
- Vložíme do vopred vyhriatej rúry. Horný aj spodný ohrev, 220 stupňov. Pečieme 10-15 minút.
Ak chcete, ešte teplé posypte znova trochu cukrom.
- Polámeme na kúsky, podávame. Najlepšie sú ešte čerstvé v ten istý deň.