Kysnutý koláč

Tenký koláč - coca de vidre (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Koláč tenký ako sklo - to je približný preklad. Typický katalánsky „koláč“, veľmi obľúbený skoro v každej rodine. Len tak k vínečku.

4
porcie
10 (+ kysnutie) minút
príprava
10 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. V mlieku s cukrom necháme napučať droždie. Pridáme múku, soľ, olej a vodu. Vody môže byť viac, podľa potreby. Ak niekto má rád aníz, môže pridať anízový likér. Vypracujeme polotuhé cesto. Vložíme ho do naolejovanej misky a necháme kysnúť, asi hodinku.
  2. Cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť vyvaľkáme/roztiahneme na čo najtenšie (inak by ste si potom vylámali zuby :-)) Potrieme olivovým olejom, posypeme kryštálovým cukrom a píniovými orieškami. Píniové oriešky môžeme predtým namočiť do vody, aby v rúre neprihoreli.
  3. Vložíme do vopred vyhriatej rúry. Horný aj spodný ohrev, 220 stupňov. Pečieme 10-15 minút. Ak chcete, ešte teplé posypte znova trochu cukrom.
  4. Polámeme na kúsky, podávame. Najlepšie sú ešte čerstvé v ten istý deň.