Teľacie pečené na zeleri so špargľou a korenistými zemiakmi fotorecept

jarco - fotkajarco, 22. mája 2011
Teľacie pečené na zeleri so špargľou a korenistými zemiakmi (fotorecept)
Foto: jarco

Variácia na môj obľúbený druh mäsa, tentoraz so sezónnou zeleninou. Pečené na zeleri bolo iba preto, lebo mi z minulotýždňovej polievky ostal kusisko nevábne vyzerajúceho koreňa a chcel som sa ho zbaviť :-) Okrem toho predpokladám, že niečo z jeho arómy predsa len do mäsa prešlo.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

600 g
500 g
500 g
4 plátky
150 g
100 ml
 na vysmážanie
 kúsky starého bieleho
 sušený drvený

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistené teľacie karé som deň vopred ponatieral olivovým olejom, pokvapkal balzamikom, dobre pomasíroval rukami a odložil do chladničky. V deň konzumácie som ho ráno vybral, aby sa pomaly dostalo do stavu vhodného na tepelnú úpravu.

    Teľacie pečené na zeleri so špargľou a korenistými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mladé červené zemiaky som uvaril v šupke, nechal vychladnúť a očistil. Zapol som si rúru.

    Teľacie pečené na zeleri so špargľou a korenistými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zo špargle som poodlamoval konce, ošúpal som ju a dal variť do vody s trochou soli, cukru a octu. Podľa rady jedného šéfkurára som prihodil aj dva kúsky bagety - vraj vytiahnu horkosť. Mám pocit, že tohtoročná slovenská špargľa to potrebuje, je akási menej kvalitná ako po iné roky.

    Teľacie pečené na zeleri so špargľou a korenistými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Osušené mäso som prudko zo všetkých strán opražil na troche oleja a dal ho zakryté piecť na kúskoch zeleru do rúry vyhratej vyhriatej na 220 stupňov. Bude mu stačiť tak 15 minút.

  5. 5

    V mažiariku som rozdrvil rozmarín, celé farebné korenie (čierne, biele, zelené, červené) a pridal soľ.

    Teľacie pečené na zeleri so špargľou a korenistými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zemiaky som dal opekať na trochu olivového oleja do veľkej panvice a posypal ich korenistou zmesou. Občas som ich poobracal.

    Teľacie pečené na zeleri so špargľou a korenistými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým sa uvarila špargľa, scedil som ju a odložil do tepla.

    Teľacie pečené na zeleri so špargľou a korenistými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upieklo sa mäso, mohol som ho vybrať a na vrchnáku zapekacej misy vrátiť do chladnúcej rúry.

    Teľacie pečené na zeleri so špargľou a korenistými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do výpeku so zelerom som prilial trochu vody a smotanu na varenie, rozmixoval (priamo v zapekacej mise mi to mojím tupým ponorným mixérom nešlo, musel som omáčku preliať do kastróla) a prevaril.

    Teľacie pečené na zeleri so špargľou a korenistými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridal som jednu polievkovú lyžicu holandskej omáčky v prášku (mám veľké foodservisové balenie z Metra), zamiešal a nechal miernym varom zhustnúť.

    Teľacie pečené na zeleri so špargľou a korenistými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Všetko je hotové, treba rýchlo za horúca na predhriatych tanieroch podávať. Mäso som obalil vo zvyšku korenia so soľou a nakrájal na plátky. Zo špargle som urobil malé zväzky v prosciutte prehriatom na masle, pridal trochu omáčky. Odporúčam zapíjať nejakým sviežim bielym vínom.

    Teľacie pečené na zeleri so špargľou a korenistými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Úžasný recept - jednoduchý a o to úžasnejší. Bageta - dík za tip. Inak zaujala ma aj modro-biela (asi vidím bielu) kombinácia kuchynskej linky :-)
Celý recept pôsobí dojmom elegancie a akéhosi poriadku.Pekne spracovaný.Ukladám do KK,ale veru neviem,kedy sa dostaném ku chutnému teľaciemu mäsku.Ukladám do KK.

Pridaj komentár k receptu: