Teľací jazyk v aspiku

Autor receptu: slawek

Podobne ako hovädzí údený jazyk, aj teľací jazyk je vyhľadávanou lahôdkou. Hoci jeho príprava na prvý pohľad vyzerá zdĺhavo a prácne, výsledok nás presvedčí, že to stalo za to.

8
porcií
50 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Teľacie jazyky dôkladne kefkou vyumývame pod tečúcou vodou.
  2. Spolu s mrkvou, cibuľou, pórom, cesnakom, korením a bobkovým listom ich na miernom ohni varíme približne 90 minút.
  3. Po uvarení ich vyberieme z vývaru
  4. a opatrne odstránime belavú šupku z ich povrchu.
  5. Vyvar precedíme. Jazyky vrátime do číreho vývaru a varíme ďalších 30 minút, alebo kým nezmäknú.
  6. Keď sú už mäkké, vyberieme ich z vývaru, necháme vychladnúť a vychladnuté pokrájame na tenké plátky.
  7. Poukladáme ich na tanier alebo na podnos, ozdobíme kolieskami citróna,
  8. cherry paradajkami a vetvičkami petržlenovej a zelerovej vňate.
  9. Príprava aspiku. Pripravíme si liter hovädzieho vývaru (môže byt bujón z kocky), a do ešte horúceho pridáme vínny ocot a želatínu. Celu zmes dôkladne premiešame. Necháme trosku vychladnúť, a keď začne hustnúť, nalejeme ju na jazyky. Hotové misy s jazykmi v aspiku uložíme do chladničky na 3-4 hodiny, aby želatína stuhla. Podávame s chrenom a čerstvým chlebom.