Teľací jazyk v aspiku
Autor receptu: slawek
Podobne ako hovädzí údený jazyk, aj teľací jazyk je vyhľadávanou lahôdkou. Hoci jeho
príprava na prvý pohľad vyzerá zdĺhavo a prácne, výsledok nás presvedčí, že to stalo za to.
8 porcií |
50 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Teľacie jazyky dôkladne kefkou vyumývame pod tečúcou vodou.
- Spolu s mrkvou, cibuľou, pórom, cesnakom, korením a bobkovým listom ich na miernom ohni varíme približne 90 minút.
- Po uvarení ich vyberieme z vývaru
- a opatrne odstránime belavú šupku z ich povrchu.
- Vyvar precedíme. Jazyky vrátime do číreho vývaru a varíme ďalších 30 minút, alebo kým nezmäknú.
- Keď sú už mäkké, vyberieme ich z vývaru, necháme vychladnúť a vychladnuté pokrájame na tenké plátky.
- Poukladáme ich na tanier alebo na podnos, ozdobíme kolieskami citróna,
- cherry paradajkami a vetvičkami petržlenovej a zelerovej vňate.
- Príprava aspiku.
Pripravíme si liter hovädzieho vývaru (môže byt bujón z kocky), a do ešte horúceho pridáme vínny ocot a želatínu. Celu zmes dôkladne premiešame. Necháme trosku vychladnúť, a keď začne hustnúť, nalejeme ju na jazyky. Hotové misy s jazykmi v aspiku uložíme do chladničky na 3-4 hodiny, aby želatína stuhla. Podávame s chrenom a čerstvým chlebom.