Tava
Foto: cesminaz

Tava znamena v preklade "Panvica",a jeto velmi dobré jedlo čo zvyknu robiť moji turecký príbuzný. A kedže som zistila,že tu na vareche ešte nieje,som sa rozhodla ho sem pridať. Podeliť sa svami oň a tak som to hned dnes na obed uvarila,verte bolo to vynikajúce...

5-6
porcií
25 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 ks
1-1,5 kg (nakrájané na kocky)
1 kg (nakrájané na kocky)
3-4 ks (nakrájaná na drobno)
125 g alebo margarín
trochu
2 PL
 (alebo chilli)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja mám teraz doma len kuracie stehná,preto som použila tie,vykostila som ich a mäso nakrájala na malé kocky asi 1x1cm,ale zato aj tie kosti hodíme do jedla vyvariť.Pri príprave tohto jedla môžte použiť hociaké mäso čo máte práve doma,nič neviete pokaziť.Takže,tak ako mäso si nakrájame aj papriku,paradajky a cibulu.

  2. 2

    V panvici na oleji udusíme mäso asitak do polomäkka (tak aby sa s paprikou a paradajkami presne dovarilo) ale ja som ho udusila do mäkka,kuracie sa nerozvarý tak rýhlo. Potom ktomu pridáme cibulu,chvílu popečieme a dáme mletú č.papriku. Chvílku popiecť a dáme ktomu všetko ostatné,osolíme,okoreníme,dáme to maslo a prikryté varíme do hotova. Kedže mäso je ajtak mäkké,musí sa uvariť len zelenina.

  3. 3

    Voda sa tam nedáva kedže paradajky pustia šťavu.Každý si môže dať množstvo paradajok podľa svojej chuti,ale vždy ich má byť viac než druhej zeleniny.Toto jedlo je vtedy najlepšie,ked cítite v ňom všetky dané suroviny :-)

  4. 4

    Podávam ho s Pita chlebom,alebo jogurtovými chlebovými plackami(arabský chlieb)od Varecháčky@Palokuchki - pochvala sú vynikajúce! Môžťe jesť z taniera alebo ako turci a arabi,rovno rukami z panvice!! A verte že to holými rukami chutí oveľa lepšie než príborom ;-) Tak či onak, prajem vám dobrú chuť..

    Tava - obrázok 4
Recept je zaradený do kategórií:
Exotické jedlá, Arabská kuchyňa, Turecká kuchyňa, Obed, Večera, Dusené, Varené

Diskusia k receptu

miaveva
Vyzerá to skvelo...ukladám a určite čo najskôr vyskúšam!
jerica
Určite musí chutiť , samé dobré suroviny aj s prísadami , ja zeleninu pridávam neskôr , ten chlebík je pre mňa inšpirácia. A s popisom si sa pekne pohrala , to pochopí aj môj vnuk .
cesminaz
@jerica ajto chuti,len ta fotka je trocha mutna,nabuduce ju vymenim ak budem vediet.K tomu popisu len tolko,ze treba niekedy mysliet aj na menej chapavych.Ale aspon by ti to vedel pripravit aj vnuk a tym ta pekne prekvapit!
nazarboncuk
@cesminaz super, jeden by neveril ako sú tieto na suroviny jednoduché jedlá úzasné. aj my to doma robievame, vdaka za pripomenutie, musím skúsiť tie placky, už dávno sa na nich chystám :)
cesminaz
@nazarboncuk presne ako vravis,suroviny su jednoduche a celkom obycajne,kazdy ich ma doma.Len staci zmenit postup pripravy napr. "LECA" pridat ktomu mäso a maslo,a vznikne TAVA(bez vajec)
Celkom ine nove super jedlo..Jasom tie placky robila v PIZZAMATIKU,ktory som za kazdou plackou potrela maslom.Inac neviem cisito citala,ale pisala som ti na strane Lahmacunu,ako ho budes mat mäkky lebo sitam mala take otazky(ak mas este zaujem)
:-)
nazarboncuk
@cesminaz dakujem :) ten pizzamatik, ked som dala do googla neverila som vlastnym ociam - taky isty mame doma niekde v skatuli v pivnici,dostala som ho, ked sme rekonštruovali byt a nebolo kde varit, tak sme v nom piekli zemiaky,kura, pilav a pod...ani vo sne by ma nenapadlo ze sa dá použiť na lahmacun :D musím ho vyhrabať a budem skúšať . ako ho dlho tam ten lahmacun potom pecies? ak chces môžes mi napisat aj na muy_pira@hotmail.com dakujem pekne! :)
cesminaz
@nazarboncuk no vidis,na tvoj problem si mala riesenie "Nie pod nosom"-akosa vravy,ale "V pivnici" :-D.Nezvykla som stopnut ako dlho sa pecie,ale jeto asi 10min,netrva to dlho,len ked ja musim robit z 1 1/2kg muky,tak mito trva 2 1/2-3 hodiny! Moje deti este len prichystane bochnicky na lahmacun pocitaju,ze "Kolko ich bude,kto kolko zje "presnejsie"moze zjest,a aj na desiatu do skoly im este musi zostat"atd.A ako ich peciem,kym nemaju plne brucho,ani nevidno zesom vobec s pecenim zacala!Potom sa ti urcite ozvem ajna mail :-)
nazarboncuk
@cesminaz dakujem, no ved práve, ked vás je viac, tak to je makačka, ja mám dosť len ked robím pre dvoch... to počítanie bochníčkov si viem veľmi dobre predstaviť :)))
lucylee
@cesminaz vyzera to vyborne. Prekvapilo ma to maslo. Aku tam ma funkciu? Na zjemnenie alebo aby bolo jedlo lahodnejsie?
cesminaz
@lucylee to maslo tomu da ovela inaksiu neobycajnu vybornu chut,tak povediac "turecku chut" :-), ja davam cajove maslo ale moze byt aj niaky lepsi kockovy margarin(pecenie+varenie),ajja zvyknem dat ak nemam po ruke cajove :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha