Tatov krémeš fotorecept

andy54 - fotkaandy54, 18. júna 2010
Tatov krémeš (fotorecept)
Foto: andy54

Recept možno vyzerá byť zložitý, no nemusíte sa báť ho spraviť. Odmena bude naozaj chutná a sladká. Prvý krát to u nás robil tata Zobraziť celý popisRecept možno vyzerá byť zložitý, no nemusíte sa báť ho spraviť. Odmena bude naozaj chutná a sladká. Prvý krát to u nás robil tata a on to zvládol na jedničku s hviezdičkou. Recept pozostáva z viacerých receptov, čo som našla na nete.

10
porcií
40 minút
príprava
15/45 minút
na 175 °C

Suroviny

1 ks
Plnka 1:
2 l
4 ks
4 ks
40 dkg
5 ks
Plnka 2:
2 ks
2 ks
300 ml
Poleva:
2 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Na pomúčenú dosku alebo stôl si položíme 1 časť lístkového cesta a vyvaľkáme ho na tenko. Rovnaký postup je aj na ďaľšie dve časti.

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A teraz taký malý trik, ako preniesť jednoducho cesto na plech. Zrolujte si cesto na valček .....

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ... preneste ho na plech a odrolujte.

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalším trikom je, že cesto poprepichujte s vidličkou, aby sa Vám až tak veľmi nenadulo. Pečte cca 10-15 minút pri 175C dohneda. Ak sa mám cesto predsa len naduje, čo najskôr ho po vybratí jemne stlačíme. A teraz ide hlavný dôvod, prečo mám radšej, keď je lístkové cesto rozdelené na 3 časti. Keď sa cesto pečie v trúbe, tak zmenší svoju veľkosť. Tretiu časť použijeme ako "záplatu" na dieru v plechu po zmenšení cesta.

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz si prichystáme plnku 1: Ako prvé si rozdelíme si vajíčka na žĺtka a bielka. Do hrnca dáme variť mlieko, z ktorého si necháme asi 2 dcl na rozmiešanie Zlatého Klasu a vanilkových cukrov. Pridáme kryštálový cukor a premiešame.

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme žĺtka a poriadne ich rozmiešame.

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mlieko chytí žltkastú farbu.

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do odloženého mlieka dáme Zlaté Klasy a vanilkové cukry. Miešame, kým sa nám nespraví žlté mlieko.

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokiaľ sa zohreje mlieko, vyšľaháme si sneh z bielka do tuha.

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do horúceho mlieka vlejeme rozmiešaný Zlatý Klas. Miešame, kým nám poriadne nezhustne.

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do hotového pudingu vmiešame vymiešané bielko.

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pomôžeme si mixérom pre rýchlejšie a lepšie vymiešanie hladkého pudingu.

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vylejeme rovnomerne na plech a keď vychladne, dáme ho do chladničky schladiť.

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pripravíme si druhú plnku. Do studeného mlieka dáme vanilkové cukry a šľahačku. Vymiešame do tuha a rovnomerne natrieme na schladený puding. Dáme zase do chladničky stuhnúť.

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Medzitým si pripravíme polevu. Ja používam mliečnu čokoládu, lebo nám viac chutí. Čokoládu dáme roztopiť spolu s celou Cerou. Rýchlejšie sa nám roztopí čokoláta aj Cera, ak ich rozdelime na menšie kúsky. Nalejeme na upečené lístkové cesto a necháme stuhnúť. Potom pokrájame na štvorčeky a poukladáme na vychladenú šľahačku.

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Dáme zase do chladničky vychladiť a netrpezlivo čakáme až do druhého dňa, aby nám aj spodné cesto pekne zmäklo. Potom dokrojíme cesto s plnkami podľa kociek na vrchu a môžeme sa pustiť do maškrtenia.

    Tatov krémeš (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

tatranka
Na krémeši si si dala naozaj záležať.Pekne uhladená čokoláda,pekne nakrájané.Šikulka.
evanaaa
Krémeš ako z cukrárne, tak ho robieva aj moja švagrina, ibaže do šľahačky dáva tužidlo, aby zostala tuhšia , robí len dve cestá, nič sa jej nezmenšuje a to vrchné pokrája ešte pred uložením na šlahačku a potom ukladá štvorce pekne vedla seba a dokrajuje tak, ako to robíš ty. Sú lepšie ako tie cukrárenské. Polevu dáva lyžičkou.
tinca
@andy krémeš milujem, tento tvoj je výborný. Ak môžem poradiť ja pečiem pláty na opaku plechu lepšie sa tam prenesú ako do vnútra plechu.
hanina
Je to naozaj jednoduchý recept. Robievala som ho a ešte nepečené torty, lebo voľakedy som strašne nerada piekla.
honestka
tak takyto kremes sa za mojich cias volal " francuzsky" a ja ho robievam, ale bez cokoladovej polevy. Tvoj kremes vyzera presne tak, ako si ho pamatam z cukrarni, lenze ten bol iba taky "vodnatny maizenovy krem" na tvoj sa dam povat hocikedy. Yummy!
evanaaa
Honestka, v cukrárni je to stále " franúzsky krémeš ", bohvie, či ten recept pochádza z Francie alebo je to niečo ako " francúzske zemiaky". Len ten domáci ......je už len domáci a ešte lepší.
andy54
Ďakujem za radu, nabudúce to vyskúšam. Som rada že a Vám páči a že nielen ja mám mlsý jažýček.
marianne69
Chystam sa ho spravit tieto vianoce,tak drz palecky,aby sa vydaril.Dam vediet ako som dopadla:-)))
andy54
budem držať. Podľa mňa už nebudete kupovať v obchode.
janina7
už som ho skušala je vyborny!!!!!!! len som dala menej cukru mnam
andy54
som rada, že chutil. Aj na mňa je to sladké, no tata a dcérka to tak zbožňujúúúú...:-)
eldina
skúsim,vyzerá byť skvelý
a som rada,že tam idú len 4 vajcia,lebo raz som dostala recept,kde išlo podstatne viac vajec..
andy54
u nás je stále veľmi obľúbený, tak dúfam, že aj u Vás bude :-)
horevent
super postup !!! robieval som podobné krémeeše, ale prestalo ma to baviť práve pre to konečné rezanie,Asi začnem znova.....
diabambulka
veľká dobrotka, asi si požičiam tata, keď je to tatov krémeš-tato pečie?
andy54
u nás väčšinou pečie tata a ja "asistujem"....ja prichystám všetky suroviny, plnky a cesto a tata to všetko pekne rozvaľká, rozotrie a nakrája :-) a samozrejme ja upracem :-P




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia