Tatarák z ovčieho syra s rukolovou špongiou

Tibor Samaranský
šéfkuchár resortu Drevenice v Terchovej, 1. februára 2017
Tatarák z ovčieho syra s rukolovou špongiou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
25 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
100 g
10 g čerstvý
100 g (sladké zemiaky)
1 ks
1 ks čerstvá
160 g
4 ks
100 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Tatarák z ovčieho syra: Syr nakrájame na drobné kocky, pridáme nasekaný kôpor, osolíme, okoreníme bielym korením, primiešame smotanu crème fraîche, všetko spolu premiešame a odložíme do chladu.

  2. 2

    Rukolová špongia: V mixéri rozmixujeme vajcia, rukolu, vodu, múku a soľ na najvyššom stupni dohladka. Zmes nalejeme do šľahačkovej fľaše a nasýtime dvoma bombičkami určenými na výrobu šľahačky a zmes dáme do chladu. Pred podávaním rukolovú zmes z fľaše nastriekame do pohára do polovice a vložíme na plný výkon do mikrovlnnej rúry na 90 sekúnd. Vyberieme z pohára a podávame k tataráku z ovčieho syra namiesto pečiva.

  3. 3

    Batatová pena: Zemiaky bataty očistíme, nakrájame na menšie kocky a dáme do hrnca spolu s pokrájanou rebarborou a zalejeme vodou tak, aby boli zemiaky zaliate. Varíme na miernom ohni domäkka tak, aby sme sa zbavili minimálne 2/3 vody. Počas varenia nedolievame vodu. Keď sú zemiaky uvarené, tak ich spolu zo zvyškom vody rozmixujeme na hladkú penu, dochutíme soľou, korením a limetkovou šťavou. Necháme vychladnúť. Batatovou penou dozdobíme porcie tataráku.

Diskusia k receptu

conscientia
Zákerne dvojsečné na tomto recepte je, že hoci rukolová špongia má vzhľad špongie a rada verím, že NEmá chuť špongie...ak by som v jedálnom lístku či na doporučenie čašníka objavila/počula slovné spojenie "rukolová špongia", tomuto jedlu sa vyhnem. Asi som konzerva, no u mňa jedia nielen oči a nos.
haji
Zajímavý recept, zvláště mě zaujala rukolová špongia! Všechno chce svoje a pro experimentujícího laika je dobré vědět, že obyčajná šlahačková flaša túto směs nerozchodí. Efektní recept i prezentace, ráda bych ochutnala!