Foto: sracz
Zelený štvrtok `64 – reštaurácia Grand, oproti železničnej stanici v Žiline – za stolom žižkovec, vojenské „ucho“, to akože ja, si „svetácky rozšafne“ objednal Zobraziť celý popisZelený štvrtok `64 – reštaurácia Grand, oproti železničnej stanici v Žiline – za stolom žižkovec, vojenské „ucho“, to akože ja, si „svetácky rozšafne“ objednal tatársky biftek. Nerozumne som naň minul ťažkozarobené Kčs pri vykladaní „šlepov“ v bratislavskom prístave. Čašník mi ho predložil v „základnej zostave“! Vymiešal som si ho a aj po prvý raz v živote jedol, sám. Vlastnoručne! Chutil mi zvláštne, ešteže hrianky boli horúce, ale od vtedy ho pripravujem naozaj rád aj pre moje najsladšie Ja!!!
porcií
príprava
Suroviny
250 - 333 g |
|
1 ks |
|
3 - 4 PL (šalotka) |
|
2 - 3 strúčiky |
|
1 PL |
|
1 - 2 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
|
Postup
-
1
ako je u nás dobrým zvykom, všetko pekne po ruke,
-
2
aj keď panenská sviečková na hornom obrázku je už v zomletom prevedení,
-
3
do ktorej som ju „dostal“ pomocou kuchyňského robota; dobre viem, že „ortodoxní“ znalci tejto gurmánskej špeciality mäso „škrabú“ pomocou špeciálneho noža, ale ja som naozaj mierne „pohodlný“; ak sa počas mletia zo sviečkovej vytvorí „guľa“ a „pobehuje“ po obvode plastovej misky, viem že už je základ dobre prepracovaný
-
4
potrebný kúsok červenej cibule (ale už som pripravoval a jedol aj so šalotkou) nadrežem pomocou ostrého noža a následne nakrájam na úhľadné malé kocky
-
5
pomletú sviečkovú preložím do pracovnej porcelánovej misy, do priehlbinky v mäse uložím čerstvý vajíčkový žĺtok, pridám kocky cibule (šalotky), pretlačené strúčiky cesnaku, PL plnotučnej liptovskej horčice, 1÷2 PL jemného kečupu, asi PL sójovej omáčky, ~ KL worchestershire_skej omáčky, zopár kvapiek pálivého tabasca a podľa chuti soľ, MČK, mletú červenú sladkä papriku a mletú (kto má rád, tak môže použiť drvenú) rascu
-
6
dobre spracujem pomocou vidličky na lyžici, po ½ čase už iba vidličkou, do jemnej konzistencie
-
7
potrebné množstvo chleba osmažím na horúcom oleji (aj keď uznávam, že „našincovi“ lepšie chutí na domácej škvarenej bravčovej masti) do podoby červenohnedých hrianok, ktoré
-
8
obojstranne dobre natriem strúčikom cesnaku
-
9
a na hrianky nanesiem asi 10 mm vrstvu „tatárskeho bifteku“; toto sú „double“ chlapské hrianky,
-
10
ktoré si s mojim „najsamlepšejším a najsamkrajšejším“ JA naviac „poperdáme“ čerstvo MČK
-
11
ale pre Vás som predsa len pripravil obrázok porcie pre „spôsobnú a slušne jediacu“ osobnosť; vzorové „zátišie“ som doplnil „trojkou zes Plzně“, ktorú som na titulke doplnil kryštálovým „krígľom“ z Poltára (so smútkom na duši som prijal zvesť, že už aj tento slovenský skvost patrí minulosti; niekto by mal za to visieť za vaj…a v komíne)! ... ale hrianky s mojim "tatarákom" výborne chutia aj s horúcim lipovým čajíkom, ktorý si každoročne nasuším z hojne rastúcich líp aj tu v Des Moines Iowa, aj keď "domáci" tento variant čaju zo stromu slovanov vôbec nepoznajú!
-
12
... a jeden obrázok naviac, zvášť pre všetečnú, ale milú @venusa , ako dôkaz, že „šalotku“ poznám a aj s ňou v mojej kychyni rád a často v rcp „experimentujem“!!!
Robím ako ty, len horčicu vynechávam, zdá sa mi, že to krásne mäsko po pridaní horčice zosivie.
dala by som sa s radosťou pozvať :-)))))
5*****
..výborný preklep sa ti vydaril..
..z moči úradnej.../či..?? /
tak takéto si ty číslo...veru-občas-trochu toho humoru by sa tu zišlo..brať -aj vareškovanie-troška vlažne..bo niektorí priveľmi vážne...:-)
Zo srdca rád @ babkamt milá a teší ma, že Ti chutí aj moja kuchyňa!
Na šťastie sa u mňa nájde aj fľaša slovenskej slivovice, či drienkovice, milá viera1 aj keď svojho času borovička a zvlášť „Spišská“, bola veľmi žiadaná od „Tatier k Dunaju“ a od „Šumavy po Tatry“! O mletej červenej paprike viem aj ja, v spomínanej žilinskej reštaurácii ju vtedy podávali v koliesku cibule, aj ostatné koreniny, okolo kôpky mäsa so žĺtkom na vrcholci!
Ďakujem aj Tebe milá @ manya za „nakuknutie“ a v s Tvojim konštatovaním o Poltári a Katarínskej Huti rozhodne a úprimne súhlasím!!!
Dobrú chuť aj Tebe, @ denyany milá, rád Ti pripravím a predložím aj takýto tatarák, keby si bola bližšie! … ale čo nie je môže byť! Veď nakoniec, ak máš správne mäso, to ani nie je veľké umenie!
Aj ja Ťa mám veľmi rád, milá @ afataga a ďakujem Ti za „bodík“! Naďalej Ti zo srdca želám, zdravie, šťastie, lásku a krásne dni v spoločnosti usmievavých ľudí!
Krásny deň a dobrú chuť, @ amelie milá aj Tebe buď!
Potešila si ma. @ sovka milá a veľmi, svojim komentom. Liptovskú horčicu a iné „podpultové propriety“ si nechám občas poslať tu do Des Moines Iowa, aj keď za „hriešne“ poštovné! Horčíc zo všetkých kútov sveta je k dostaniu až po „brušnú jamku“, ale žiadna z nich sa liptovskej nevyrovná!
Nie je problem, milá @ pusta a čo nie je dnes, zajtra môže byť skutočnosťou! Rád Ťa privítam!
Ďakujem za kladnú mienku o mojej skromnej práci, milá @ eviana aj za vysoké bodové ohodnotenie! Štartuj metlu smer Chicago a za nim je to už „púhych“ 700 míľ jz a keďže bývam pri letisku, VPD (Vzletová a Pristávacia Dráha) máš pripravenú 7/24 počas celého roka!
Dobre vidíš, milá @ erikao je to mixer! Pretože som lenivý „škrabať“ sviečkovicu podľa profesionálov, tak som sa „ponížil“ na jej mechanickú predprípravu”! Rád budem, ak dáš verejnosti na známosť, ako si uspela s týmto rcp zo svojej KK!
Ja len dúfam, @ manek 380 kamarát vzácny z mnou milovanej Moravienky, že si to do utorka vydržal a potom si si „zgustol“! Želám Ti úspešné dni a teším sa na Tvoje ďalšie rcp!
Ďakujem Ti za koment i za radu, @ radox1 aj ja zo začiatku „pulzujem“ a krátko dokončím na „plno“!
Želám Vám všetkým dobrú chuť a Tebe, milá @ daguska príjemnú prácu! Rád som prispel k spomienkam a taktiež som svoje deti, 46 a 41, naučil pripravovať aj túto špecialitu!
Každý máme svoje chute, vážený @ abdul a ja sa nedivím ani tej Tvojej! Polom/Grand (aj ja sa môžem mýliť) bol oproti, cez ulicu, keď si sa postavil na schody chrbátom do stanice „stupňovito“ vľavo asi 100 m.
… iba malá poznámka, milá @ erikao = radox1 sa Ti „nevyfarbil“, lebo sip red radax1 nedala @ bez medzery!!!
Vidno, že sme na rozdiel od „pupočných šnúr“, spojení spoločnými chuťami a chúťkami, @ kimlo kamarát vzácny zo Záhoria (duchovia sú už suchí ako „peper“ a Tvoja adresa = cicho!!!) Sójovku ani ja nemusím, ale tak som si to vžil na jar 1964! … nemám problém pri budúcom maškrtení „sójovku“ vynechať!