Tatarák, ako ho robím pre nás ja (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Zelený štvrtok `64 – reštaurácia Grand, oproti železničnej stanici v Žiline – za stolom
žižkovec, vojenské „ucho“, to akože ja, si „svetácky rozšafne“ objednal tatársky biftek.
Nerozumne som naň minul ťažkozarobené Kčs pri vykladaní „šlepov“ v bratislavskom
prístave. Čašník mi ho predložil v „základnej zostave“! Vymiešal som si ho a aj po prvý raz
v živote jedol, sám. Vlastnoručne! Chutil mi zvláštne, ešteže hrianky boli horúce, ale od
vtedy ho pripravujem naozaj rád aj pre moje najsladšie Ja!!!
6-8 porcií |
12-15 minút príprava |
Postup- ako je u nás dobrým zvykom, všetko pekne po ruke,
- aj keď panenská sviečková na hornom obrázku je už v zomletom prevedení,
- do ktorej som ju „dostal“ pomocou kuchyňského robota; dobre viem, že „ortodoxní“ znalci tejto gurmánskej špeciality mäso „škrabú“ pomocou špeciálneho noža, ale ja som naozaj mierne „pohodlný“; ak sa počas mletia zo sviečkovej vytvorí „guľa“ a „pobehuje“ po obvode plastovej misky, viem že už je základ dobre prepracovaný
- potrebný kúsok červenej cibule (ale už som pripravoval a jedol aj so šalotkou) nadrežem pomocou ostrého noža a následne nakrájam na úhľadné malé kocky
- pomletú sviečkovú preložím do pracovnej porcelánovej misy, do priehlbinky v mäse uložím čerstvý vajíčkový žĺtok, pridám kocky cibule (šalotky), pretlačené strúčiky cesnaku, PL plnotučnej liptovskej horčice, 1÷2 PL jemného kečupu, asi PL sójovej omáčky, ~ KL worchestershire_skej omáčky, zopár kvapiek pálivého tabasca a podľa chuti soľ, MČK, mletú červenú sladkä papriku a mletú (kto má rád, tak môže použiť drvenú) rascu
- dobre spracujem pomocou vidličky na lyžici, po ½ čase už iba vidličkou, do jemnej konzistencie
- potrebné množstvo chleba osmažím na horúcom oleji (aj keď uznávam, že „našincovi“ lepšie chutí na domácej škvarenej bravčovej masti) do podoby červenohnedých hrianok, ktoré
- obojstranne dobre natriem strúčikom cesnaku
- a na hrianky nanesiem asi 10 mm vrstvu „tatárskeho bifteku“; toto sú „double“ chlapské hrianky,
- ktoré si s mojim „najsamlepšejším a najsamkrajšejším“ JA naviac „poperdáme“ čerstvo MČK
- ale pre Vás som predsa len pripravil obrázok porcie pre „spôsobnú a slušne jediacu“ osobnosť; vzorové „zátišie“ som doplnil „trojkou zes Plzně“, ktorú som na titulke doplnil kryštálovým „krígľom“ z Poltára (so smútkom na duši som prijal zvesť, že už aj tento slovenský skvost patrí minulosti; niekto by mal za to visieť za vaj…a v komíne)!
... ale hrianky s mojim "tatarákom" výborne chutia aj s horúcim lipovým čajíkom, ktorý si každoročne nasuším z hojne rastúcich líp aj tu v Des Moines Iowa, aj keď "domáci" tento variant čaju zo stromu slovanov vôbec nepoznajú!
- ... a jeden obrázok naviac, zvášť pre všetečnú, ale milú @venusa , ako dôkaz, že „šalotku“ poznám a aj s ňou v mojej kychyni rád a často v rcp „experimentujem“!!!
|