Tatarák, ako ho robím pre nás ja (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Zelený štvrtok `64 – reštaurácia Grand, oproti železničnej stanici v Žiline – za stolom žižkovec, vojenské „ucho“, to akože ja, si „svetácky rozšafne“ objednal tatársky biftek. Nerozumne som naň minul ťažkozarobené Kčs pri vykladaní „šlepov“ v bratislavskom prístave. Čašník mi ho predložil v „základnej zostave“! Vymiešal som si ho a aj po prvý raz v živote jedol, sám. Vlastnoručne! Chutil mi zvláštne, ešteže hrianky boli horúce, ale od vtedy ho pripravujem naozaj rád aj pre moje najsladšie Ja!!!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava

Postup

  1. ako je u nás dobrým zvykom, všetko pekne po ruke,
  2. aj keď panenská sviečková na hornom obrázku je už v zomletom prevedení,
  3. do ktorej som ju „dostal“ pomocou kuchyňského robota; dobre viem, že „ortodoxní“ znalci tejto gurmánskej špeciality mäso „škrabú“ pomocou špeciálneho noža, ale ja som naozaj mierne „pohodlný“; ak sa počas mletia zo sviečkovej vytvorí „guľa“ a „pobehuje“ po obvode plastovej misky, viem že už je základ dobre prepracovaný
  4. potrebný kúsok červenej cibule (ale už som pripravoval a jedol aj so šalotkou) nadrežem pomocou ostrého noža a následne nakrájam na úhľadné malé kocky
  5. pomletú sviečkovú preložím do pracovnej porcelánovej misy, do priehlbinky v mäse uložím čerstvý vajíčkový žĺtok, pridám kocky cibule (šalotky), pretlačené strúčiky cesnaku, PL plnotučnej liptovskej horčice, 1÷2 PL jemného kečupu, asi PL sójovej omáčky, ~ KL worchestershire_skej omáčky, zopár kvapiek pálivého tabasca a podľa chuti soľ, MČK, mletú červenú sladkä papriku a mletú (kto má rád, tak môže použiť drvenú) rascu
  6. dobre spracujem pomocou vidličky na lyžici, po ½ čase už iba vidličkou, do jemnej konzistencie
  7. potrebné množstvo chleba osmažím na horúcom oleji (aj keď uznávam, že „našincovi“ lepšie chutí na domácej škvarenej bravčovej masti) do podoby červenohnedých hrianok, ktoré
  8. obojstranne dobre natriem strúčikom cesnaku
  9. a na hrianky nanesiem asi 10 mm vrstvu „tatárskeho bifteku“; toto sú „double“ chlapské hrianky,
  10. ktoré si s mojim „najsamlepšejším a najsamkrajšejším“ JA naviac „poperdáme“ čerstvo MČK
  11. ale pre Vás som predsa len pripravil obrázok porcie pre „spôsobnú a slušne jediacu“ osobnosť; vzorové „zátišie“ som doplnil „trojkou zes Plzně“, ktorú som na titulke doplnil kryštálovým „krígľom“ z Poltára (so smútkom na duši som prijal zvesť, že už aj tento slovenský skvost patrí minulosti; niekto by mal za to visieť za vaj…a v komíne)! ... ale hrianky s mojim "tatarákom" výborne chutia aj s horúcim lipovým čajíkom, ktorý si každoročne nasuším z hojne rastúcich líp aj tu v Des Moines Iowa, aj keď "domáci" tento variant čaju zo stromu slovanov vôbec nepoznajú!
  12. ... a jeden obrázok naviac, zvášť pre všetečnú, ale milú @venusa , ako dôkaz, že „šalotku“ poznám a aj s ňou v mojej kychyni rád a často v rcp „experimentujem“!!!