Tarte tatin fotorecept

elekra - fotkaelekra, 24. júla 2011
Tarte tatin (fotorecept)
Foto: elekra

Keďže mám na starosti dvoch "puberťákov" (vnučku a vnuka), ktorí by pomaly zjedli aj mňa, tak mi dcéra poslala recept na francúzsky Zobraziť celý popisKeďže mám na starosti dvoch "puberťákov" (vnučku a vnuka), ktorí by pomaly zjedli aj mňa, tak mi dcéra poslala recept na francúzsky jablkový koláč. Francúzi naň majú aj zvlášť formu na pečenie, ale ja som ho piekla v dcérinom tajine.

8
porcií
40 minút
na 180°C °C

Suroviny

Cesto:
200 g
100 g
štipka
1
5 cl
Náplň:
6-8 ks
200 g
80 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na cesto.

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z masla nakrájaného na malé kúsky, múky a štipky soli prstami spracujeme sypkú hrudkovanú hmotu (ako na posýpku).

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme žĺtko a 1/2 dcl vody

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a vypracujeme hladké cesto,

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ktoré zabalíme do fólie a dáme na hodinku odpočívať do chladničky.

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si suroviny na náplň (cukor som si rozvážila na 170 a 30 g):

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Očistíme si jabĺčka a nakrájame ich na šestinky alebo osminky (podľa veľkosti jabĺk) a povykrajujeme jaderníky.

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do formy si dáme 170 g kryštálového cukru a miešame na plameni, kým neskaramelizuje.

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po častiach pridáme 50 g masla,

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    povaríme, kým sa maslo nespojí s karamelom.

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Odstavíme a pridáme nakrájané jablká. Prvý rad kladieme oblou stranou dolu,

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    druhý rad kladieme jablká oblou stranou hore tak, aby sme zaplnili medzery medzi spodnou vrstvou,

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    popritláčame k sebe, posypeme zvyšným cukrom (30 g) a plátkami zvyšného masla (30 g).

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Z cesta vyvaľkáme plát, ktorým zakryjeme jablká, kraje popritláčame smerom nadol. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút.

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotový koláč necháme 5 minút odpočívať a potom ho preklopíme na podnos.

    Tarte tatin (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

marianne69
..tento kolacik zboznujem,je veelmi lakavy.(KK)Recept je priamo z Francuzska, ak sa smiem spytat?Jedla so ich uz mnozstvo,ale tento sa mi pozdava velmi...
valeri
recept sa mi veľmi páči, len neviem v čom by som ho piekla, keď nemám takú formu, poraď. Ale ukladám si ho.
ancicka
Taký fajný koláčik musia tí tvojí pubertiaci zjesť na jedno posedenie.
dorisa
Podľa mňa sa dá piecť taký koláčik aj v tortovej forme,nie? Ja som nejaký piekla tiež taký, čo sa potom vyklopí a ovocie bolo na vrchu. Pekný koláčik, ovocné zbožňujem.
andys
Vyzerá to výborne :) A z domácich jabĺk, super.
elekra
marianne69@ , recept mi poslala dcéra, ale predpoklaadám, že ho našla na internete a je originál francúzsky. Už len to maslo mi to našepkáva.
Ale koláč bol úžasný!!!!!
kata50
Tento koláč je veľmi dobrý. Vôňa karamelu s maslom a ovocím ( aj hrušky, ananás, broskyne, je možné takto upraviť ) je perfektná. Z tortovej formy by to asi vytekalo, ale ja som si na tento účel kúpila panvicu s vyšším okrajom a hlavne s kovovou rúčkou, aby sa dala dať do rúry. Môže byť aj rúčka odnímateľná.
Ak si dáte v You Tube vo vyhľadávači Tarte Tatin získate množstvo videí s jeho prípravou a množstvom variácií.
orchidea
Už dávno som túžila po recepte na tento koláč, jedla som ho už bol vynikajúci. Ďakujem.
akeber
zaujímavý koláčik.....už ja v kk :)) vyskúšame
andys
@marianne69 - recept je z brožúrky k hrncom Emile Henry, takže by mal byť originál francúzsky :)
klaura
tiež som ho už piekla a všetkým nám veľmi chutil ... vyskúšam aj tento, podľa teba ...
elekra
Milé varecháčky, veľmi ma potešil Váš záujem o tento koláčik. Môžem len vrelo odporúčať, naozaj bol vynikajúci. Odteraz je zaradený v našom kuchárskom "portfóliu"!
optimista
super koláčik, snívam o ňom od svojho pobytu vo Francúzsku, upečiem podľa tvojho receptu
domci4
To sa robí na veľkej panvici? lebo som nejako nezaregistrovala...na čom :(
domci4
neviem v čom inom by sa to dalo spraviť :( neviem či mam panvicu s kovovou ručkou
elekra
Ja som ho robila v dcérinom tažíne, ale dá sa upiecť aj v okrúhlej koláčovej forme , to je tá vlnkovaná. Len treba dať veľký pozor pri karameli, aby si sa nepopálila.
3sandra3
dobre vysvetlený recept.... idem robiť ,, no nie teraz, ale možno zajtra
elekra
@zinnajdha , určite sa dá piecť aj v jenskom skle, len naozaj daj pozor pri tom karameli, ten je naozaj horúci




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia