Tarte tatin (fotorecept)
Autor receptu: elekra
Keďže mám na starosti dvoch "puberťákov" (vnučku a vnuka), ktorí by pomaly zjedli aj mňa, tak mi dcéra poslala recept na francúzsky jablkový koláč. Francúzi naň majú aj zvlášť formu na pečenie, ale ja som ho piekla v dcérinom tajine.
8 porcií |
40 minút na 180°C °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na cesto.
- Z masla nakrájaného na malé kúsky, múky a štipky soli prstami spracujeme sypkú hrudkovanú hmotu (ako na posýpku).
- Pridáme žĺtko a 1/2 dcl vody
- a vypracujeme hladké cesto,
- ktoré zabalíme do fólie a dáme na hodinku odpočívať do chladničky.
- Pripravíme si suroviny na náplň (cukor som si rozvážila na 170 a 30 g):
- Očistíme si jabĺčka a nakrájame ich na šestinky alebo osminky (podľa veľkosti jabĺk) a povykrajujeme jaderníky.
- Do formy si dáme 170 g kryštálového cukru a miešame na plameni, kým neskaramelizuje.
- Po častiach pridáme 50 g masla,
- povaríme, kým sa maslo nespojí s karamelom.
- Odstavíme a pridáme nakrájané jablká. Prvý rad kladieme oblou stranou dolu,
- druhý rad kladieme jablká oblou stranou hore tak, aby sme zaplnili medzery medzi spodnou vrstvou,
- popritláčame k sebe, posypeme zvyšným cukrom (30 g) a plátkami zvyšného masla (30 g).
- Z cesta vyvaľkáme plát, ktorým zakryjeme jablká, kraje popritláčame smerom nadol. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút.
- Hotový koláč necháme 5 minút odpočívať a potom ho preklopíme na podnos.