Tarte tatin (fotorecept)

Autor receptu: elekra

Keďže mám na starosti dvoch "puberťákov" (vnučku a vnuka), ktorí by pomaly zjedli aj mňa, tak mi dcéra poslala recept na francúzsky jablkový koláč. Francúzi naň majú aj zvlášť formu na pečenie, ale ja som ho piekla v dcérinom tajine.

8
porcií
40 minút
na 180°C °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na cesto.
  2. Z masla nakrájaného na malé kúsky, múky a štipky soli prstami spracujeme sypkú hrudkovanú hmotu (ako na posýpku).
  3. Pridáme žĺtko a 1/2 dcl vody
  4. a vypracujeme hladké cesto,
  5. ktoré zabalíme do fólie a dáme na hodinku odpočívať do chladničky.
  6. Pripravíme si suroviny na náplň (cukor som si rozvážila na 170 a 30 g):
  7. Očistíme si jabĺčka a nakrájame ich na šestinky alebo osminky (podľa veľkosti jabĺk) a povykrajujeme jaderníky.
  8. Do formy si dáme 170 g kryštálového cukru a miešame na plameni, kým neskaramelizuje.
  9. Po častiach pridáme 50 g masla,
  10. povaríme, kým sa maslo nespojí s karamelom.
  11. Odstavíme a pridáme nakrájané jablká. Prvý rad kladieme oblou stranou dolu,
  12. druhý rad kladieme jablká oblou stranou hore tak, aby sme zaplnili medzery medzi spodnou vrstvou,
  13. popritláčame k sebe, posypeme zvyšným cukrom (30 g) a plátkami zvyšného masla (30 g).
  14. Z cesta vyvaľkáme plát, ktorým zakryjeme jablká, kraje popritláčame smerom nadol. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút.
  15. Hotový koláč necháme 5 minút odpočívať a potom ho preklopíme na podnos.