Teraz som dočítala recept od @evušik, tak prikladám svoj recept na tarhoňu, to bolo asi jediné, čo som v školskej jedálni lubila:))) ale robím Zobraziť celý popisTeraz som dočítala recept od @evušik, tak prikladám svoj recept na tarhoňu, to bolo asi jediné, čo som v školskej jedálni lubila:))) ale robím po svojom, tak nečakajte niečo prudko "socialistickozávodnojedálenské ":))) moju tarhoňu lubia všetci:)

Suroviny

1 bal
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    v hrnci na oleji, na miernom plameni, za stáleho miešania opražím tarhoňu (alebo slovenskú ryžu) do hneda - treba stále miešať, aby sa nespálila.

  2. 2

    keď je pekná, medovo hnedá, preložím ju na rozohriatu platňu, zalejem studenou vodou tak, aby voda bola 1 -1,5cm nad tarhoňou, posolím, zakryjem pokrievkou a na miernom plameni, za občasného premiešania dusím. Keď voda počas vareniia dosiahne úroveň tarhone, premiešam, vypnem plyn a zakrytú na platni nechám "dôjsť".

Diskusia k receptu

zdezda
Áno, ježibabka, toto aj môj spôsob prípravy tarhone, rozvonia celú kuchyňu :-), len vodu dávam 2diely na 1diel tarhone, ako na ryžu:-)
stefanm
...no a mne sa furt urobí "kaša" alebo mi prihorí!!!Už ma to štve."Socialistickozávodnojedálenská ":) bola lepšia.
abul
Dnes som aj ja varila tarhoňu, pripravujem tak ako Jezibabka1, navarila som viac čakala som návštevu, neter s rodinou s ČR, no oni si vynútili uvariť bryndzáky a tarhoňu, ktorá mi zostala by som chcela zamraziť. Ešte nikdy som ju nemrazila. Prosím o vaše skúsenosti.
evusik
@je žibabka ďakujem za rýchlo vložený recept, presne tento som chcela, lebo ja tarhoňu len varím ako cestovinu, takže najbližšie robím podľa teba @abul ja som tarhoňu mrazila iba raz a už nebudem, bola to jedna grča, ešte že máme psov a mal to kto zjesť :-)
torticka
Ježibabka, ďakujem veľmi pekne. Konečne už viem, ako sa varí tarhoňa. Ja mám tarhoňu strašne rada, len muž s mamou nie. Nech, ja ju jesť budem aj sama.
jezibabka1
tarhoňu som ešte nemrazila, lebo u nás sa ešte nestalo, aby sa zvýšila:), ale myslím, že by sa jej v mrazáku mohlo páčiť, tak ako ryži:)
alexdidi
Tarhoňu miluje celá naša rodina, preto ju pripravujem veľmi často a podobne ako ty, len myslím ešte jednoduchšie a je výborná, žiadna "džaba": opražím na oleji ,masle a cibulke za stáleho miešania do zlata až svetlo hneda, zalejem dvojnásobným množstvom vriacej vody + soľ a prikrytú na miernom ohni varím 8 minút. Neodkryvať, nechám dôjsť 10min. a potom premiešať...je perfektná, každá gulička sa krásne oddeľuje...moja svokra tvrdí, že lepšiu ešte nikdy nejedla...každý, ale asi máme už odskúšanú tú svoju najlepšiu...
janger
@jezibabka , aj ja som tarhonu vzdy velmi lubila, velmi mi tu chyba! Ked pojdem na Slovensko, musim kupit. Slinky mi tecu!!!!
jezibabka1
@alexdidi máš pravdu, každý má ten svoj odskúšaný štýl, aj moja tarhoňa sa krásne oddeľuje, ale najbližšie vyskúšam podľa Teba, aby som skúsila po novom. Práve preto milujem Varechu, lebo sa pridá jeden recept a kým človek dočíta komentáre do konca, tak má kopu ďalších :))) dík za inšpiráciu
boldy
ja tiez lubim tarhonu, a hlavne tu socialis. sposob, ked niektore gulicky su hnede :-)... doniesla som si ju nedavno z sk, tak si ju zajtra urobim...
babidka
@jezibabka tarhona takto pripravena je vyborna:-))) , aj sposob @alexdidi je velmi dobry .Ja som to este vylepsila , ze po oprazeni ju davam do hrnaca na varenie ryze a ta je tiez bez chyby:-) Uz som tarhonu mrazila a bola dobra . akurat pri rozmrazovani ju treba vybrat niekolko hodin pred podavanim , aby sa rozmrazila sama a bola sypka .inak je z nej naozaj gundža/grdža/ a iba tak pre sliepky ci psov :-) @janger , skus drobnu taliansku cestovinu co je asi prapovodcom nasej tarhone - ale jej presny nazov som zabudla :-(((((( Mozno si spomenie @sjuz alebo @sandratamer . ale este maju viac druhov : risone /ma tvar ryze/ , stellini /hviezdicky/ ...
janger
@babidka , dakujem ti za tip. Budem musiet dobre popozerat v obchode, ci take nieco najdem. Cestovinu kupujem casto, ale nejako som to asi prehliadla, lebo by mi nenapadlo, ze to mozem pouzit ako tarhonu. Uz si chutim :-))).
jerica
Neviem , či som staromódna , ja si robím sama cestovinu na tarhoňu, robievam zo štyroch vajec , sparvím tuhé cesto , hrubá múka , vajíčka , postúham na hrubšom stuháku , dám na plech do trúby sušiť , pokiaľ nie je slabučko ružová ,vyberiem , dám do pripraveného kastróla kde mám na masti !! usmaženú cibuľku , ale lepšie je to na pôrku , tarhoňu popražím pár minút , osolím pokorením , zalejem vývarom , keď nemám vývar , podlejem len vodou , pridám jeden bujon , pomaly dusím pokiaľ nie je taká , aby sa nelepila. Veľmi radi máme domácu tarhoňu , robievali ju moje babky , keď chceli nahradiť ryžu . Nepohŕdnem aj cestovinou polotovar , len tá sa mi nikdy nepodarila , vždy to bola jedna "guča" , tak ju preto nerobím.
benko
Baby, baby, narobili ste mi slinky, moja tarhoňu neznáša, ja ju milujem. Aj napriek tomu, že tarhoňu neznáša. A tak som nemal tarhoňu už pár rokov, ale just si ju spravím, lebo tak ako to popisujete, to musí byť jedna báseň. Ďakujem za inšpiráciu.
evanaaa
Tarhoňu si najviac vychutnávam k mäsu na šťave, chutí hlavne k hovädziemu ale aj k bravčovému mäsu. A dobrá je taká väčšia, tuším je to zn.Cesia , tá drobná ozaj zkašovitie, nedá sa niekedy dobre urobiť, čiže aj na tom záleží.
zitar
@jezibabka , ďakujem za recept, pre niekoho možno jednoduchý, ale ja som z tarhone mala vždy mindráky, mám ju rada, ale som sa ju ešte neodvážila uvariť / a to už mám voľačo pri šporáku za sebou/
samanka
@jerica , nie si stromódna, aj u nás sa robí domáca tarhoňa, ku kačici, alebo pečenému kuraťu. Predsa len chutí inak, ako tá kúpená. Ale občas, ku kuracej pečienke, alebo nejakému mäsu, urobím aj "kúpenskú", lebo v týždni nie toľko času na varenie.
jody
Do kelu. Do toho linku sa mi dostalo aj slovo zgučí, tak si ho najskôr vymažte. :-)
abul
@babidka , ďakujem za radu. Rozmrazovala som tarhoňu ako si mi poradila, bola sypká, výborná ako čerstvá .@jezibabka zrejme sa jej v mrazáku páčilo ako si mi poradila Ty.
sracz
Ja to robím detto ako Ty, Boszorleányocska_Egy! Sem tam soľ nahradím vegetou, alebo vodu vývarom, allebo priidám petržlenovú vňať, či bylinky, ale podstata ostáva rovnaká. V momente, keď sa odparí voda a na povrchu tarhone, ryže klasickej i slovenskej, dokonca na mrvenici, sa urobia dierky, zdroj tepla vypnem, premiešam, prikryjem a nechám dôjsť! Dobrá rada nad zlato. Szevasz! Ta ňe? Dozdziveňa!
anetka78
Pripájam sa k vďake za recept. O chviľu ho idem robiť, dufam sa mi podarí :)))
masbet
dakujem,uz aj idem,dam vediet ci sa podarilo.
tamarka2002
podarila sa :D a je výborna :D :D lepšu som nejedla :D :D ale pridala som tam aj kukuricu :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D a je to s ňou výborne :D :D
adojko
Aj ja ju robím ako je v postupe iba pridám bujón a robím ju na teflonovej panvici a je úplne dokonalá sypká a medovohnedá.
marta26
ja opláchnem lyžičku/kávovú/majoránky a dám na tarhoňu,




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia