Tapenade languedocienne (Languedocká tapenada)fotorecept

amelie - fotkaamelie, 13. januára 2011
Tapenade languedocienne (Languedocká tapenada)(fotorecept)
Foto: amelie

V Languedocu sa táto tapenada robí odjakživa. Všetky suroviny sú miestne, teda čerstvé, a výsledok je skvelý. Na rozdiel od iných tapenád do nej Zobraziť celý popisV Languedocu sa táto tapenada robí odjakživa. Všetky suroviny sú miestne, teda čerstvé, a výsledok je skvelý. Na rozdiel od iných tapenád do nej Languedočania pridávajú ančovičky naložené v soli.

30 minút
príprava

Suroviny

200 g, typu Kalamata
80 g
100 g, vo vlastnej šťave
80 g,v náleve
1 pl
1/2 ks, čerstvá




Postup

  1. 1

    Príprava tapenady je ľahká a rýchla, ak máte poruke všetky potrebné suroviny.

    Tapenade languedocienne (Languedocká tapenada)(fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z ančovičiek povyberáme ostne - drobné nepríjemné kostičky. Je to jediný piplavý úkon, ale výborným pomocníkom je pinzeta. Kapary scedíme, premyjeme a necháme odkvapkať na sitku. Chilli papričku posekáme a tuniaka tiež scedíme. Všetko aj s olivovým olejom vložíme do mixéra a rozmixujeme nahrubo. Keďže recept pochádza z čias, keď o mixéroch ešte nikto ani nechyroval, rozrdrvila som všetky ingrediencie v mažiari, pomaličky som prilievala olej, kým tapenada nenadobudla "natieraciu" konzistenciu.

    Tapenade languedocienne (Languedocká tapenada)(fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tapenada sa podáva s čerstvým sedliackym chlebom alebo so starším (1-2 dni) opečeným nasucho na grilovacej panvici. Výborná je len tak, so šalátovými listami. Používa sa aj do niektorých jedál ako dochucovadlo.

    Tapenade languedocienne (Languedocká tapenada)(fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

jerica
super predjedlo , samé dobré a chutné suroviny:-))
sisok
tak to mi bolo hned z nazvu jasne, ze si to ty, autor receptu :)
porzellanka
V piatok som Tapenade languedocienne vyskusala. Mozem potvrdit, vynikajuca. Lepsie chutila ale na druhy den, ked sa chute premiesali a ustalili. Perfektna chutovka, doporucujem.
Vdaka @amelie.
amelie
Mám radosť, že vám tapenada chutí. Aj mne:-) a je pravda, že na druhý deň je ešte lepšia...
tiginko
@amelie práve som tvoju tapenadu dojedla, síce bez ančovičiek, lebo tie ja nemusím, ale aj tak je to výborné. Dúfam že mi dcéra nechá trochu na zajtra, nech si ju vychutnám aj uležanú...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia