Foto: mrnousik
Kedže mal priateľ tento víkend oslavu narodenín, tak som sa rozhodla, že čosi aj napečiem. Vzhľadom na to, že to nie je moja parketa Zobraziť celý popisKedže mal priateľ tento víkend oslavu narodenín, tak som sa rozhodla, že čosi aj napečiem. Vzhľadom na to, že to nie je moja parketa a jediné cesto ktoré používam asi je to lístkové, tak tu je môj obľúbený recept. Pri tomto recepte neuvediem výživové hodnoty, lebo fakt neviem, a ani nechcem vedieť, koľko kalórii to mohlo mať. O ich "chutnosti" však svedčí fakt, že samotnej oslavy sa nedožili, lebo priateľ a kamarát ich zjedli ešte deň predtým :)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Rozvalkám si na jeden veľký štvorec lístkové cesto provizórnym valčekom a rozotriem na neho pretlačený cestnak s trochou olivového oleja. Valček mi povinne musel vyprázdniť oslávenec :)
-
2
Na cesto potreté cesnakom "napatlám" kečup, najlepšie Hellmans ostrý :). Voľakedy som používala domácu paradajkovú zmes, ale chuťovo bola prehlasovaná v prospech komerčnej značky. Posypem syrom a jarnou cibulkou asi tak do 1/8 miny rozvalkaného cesta. Koniec nechám voľný, aby sa mi plnka pri "roládovaní" nevytláčala a šulec ostal kompaktný.
-
3
Na tento podklad naukladám salámku (do prvej tretiny), olivy (druhá tretina) a šunku (tretia tretina) a pokorením bazalkou, oreganom a štipkou čierneho korenia. Taktiež dodržujeme, že asi tak 7-9 cm na konci cesta je bez posypu, kôli zatočeniu.
-
4
Cesto pekne napevno stočím do rolády a na cca 30 minút vložím do mrazničky. Robím to tak preto, aby sa mi lepšie krájalo. Zatiaľ si nabrúsim nôž.
-
5
Po pol hodke vyberiem a nakrájam na plátky tenké asi tak 1 cm. Ja to krájam našikmo a na plechu z toho tvarujem také "mesiačiky", lebo hmota ma tendenciu sa sem tam rozchadzať, tak ju trochu pricapkam. V takejto podobe to potom hodím v závislosti od trúby na približne 25-35 minút na 150 stupňov. Ale robila som to už v teplovzdušnej aj na 200 stupňov. Ono každá rúra ako keby mala vlastný biorytmus :)
-
6
Výsledná foto bohužial nie je :(... zahmlila som si objektív pri fotení roládiek v rúre a kým sa "odhmlil", tak banda všetko ešte za horúca pojedla :-D A paradoxne chlapi si najviac vychvaľovali práve tu jarnú cibuľku, ktorú tam cítili v každom súste, takže na tú by som určite nezabudla. Hlavne, keď je to taká úžasná sezónna zeleninka a dnes bude určite súčasťou aj môjho obeda.
vyzerajú luxusne, len ja to nikdy neviem pekne nakrájať.
@anina6 : vidis, to ma nenapadlo takto ponat komplexne, nabuduce vyskusam :)