Talianske mini-roládky (fotorecept)

Autor receptu: mrnousik

Kedže mal priateľ tento víkend oslavu narodenín, tak som sa rozhodla, že čosi aj napečiem. Vzhľadom na to, že to nie je moja parketa a jediné cesto ktoré používam asi je to lístkové, tak tu je môj obľúbený recept. Pri tomto recepte neuvediem výživové hodnoty, lebo fakt neviem, a ani nechcem vedieť, koľko kalórii to mohlo mať. O ich "chutnosti" však svedčí fakt, že samotnej oslavy sa nedožili, lebo priateľ a kamarát ich zjedli ešte deň predtým :)

10 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Rozvalkám si na jeden veľký štvorec lístkové cesto provizórnym valčekom a rozotriem na neho pretlačený cestnak s trochou olivového oleja. Valček mi povinne musel vyprázdniť oslávenec :)
  2. Na cesto potreté cesnakom "napatlám" kečup, najlepšie Hellmans ostrý :). Voľakedy som používala domácu paradajkovú zmes, ale chuťovo bola prehlasovaná v prospech komerčnej značky. Posypem syrom a jarnou cibulkou asi tak do 1/8 miny rozvalkaného cesta. Koniec nechám voľný, aby sa mi plnka pri "roládovaní" nevytláčala a šulec ostal kompaktný.
  3. Na tento podklad naukladám salámku (do prvej tretiny), olivy (druhá tretina) a šunku (tretia tretina) a pokorením bazalkou, oreganom a štipkou čierneho korenia. Taktiež dodržujeme, že asi tak 7-9 cm na konci cesta je bez posypu, kôli zatočeniu.
  4. Cesto pekne napevno stočím do rolády a na cca 30 minút vložím do mrazničky. Robím to tak preto, aby sa mi lepšie krájalo. Zatiaľ si nabrúsim nôž.
  5. Po pol hodke vyberiem a nakrájam na plátky tenké asi tak 1 cm. Ja to krájam našikmo a na plechu z toho tvarujem také "mesiačiky", lebo hmota ma tendenciu sa sem tam rozchadzať, tak ju trochu pricapkam. V takejto podobe to potom hodím v závislosti od trúby na približne 25-35 minút na 150 stupňov. Ale robila som to už v teplovzdušnej aj na 200 stupňov. Ono každá rúra ako keby mala vlastný biorytmus :)
  6. Výsledná foto bohužial nie je :(... zahmlila som si objektív pri fotení roládiek v rúre a kým sa "odhmlil", tak banda všetko ešte za horúca pojedla :-D A paradoxne chlapi si najviac vychvaľovali práve tu jarnú cibuľku, ktorú tam cítili v každom súste, takže na tú by som určite nezabudla. Hlavne, keď je to taká úžasná sezónna zeleninka a dnes bude určite súčasťou aj môjho obeda.