Takmer cheesecake - jahodový fotorecept
Foto: stanci11
S mamou sme mali chuť na nejaký ľahší dezert ku káve a povedali sme si, že cheesecake už dlho nebol, tak prečo nie. Z Zobraziť celý popisS mamou sme mali chuť na nejaký ľahší dezert ku káve a povedali sme si, že cheesecake už dlho nebol, tak prečo nie. Z časopisu Pošli recept som mala inšpiráciu na jahodovú verziu, ale keďže na Horných Kysuciach nie je úplne ľahké zohnať všetky suroviny, museli sme experimentovať. A náhodou to dopadlo fantasticky, určite vyskúšajte, neobanujete ;)
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Cesto: | |
210 g |
|
95 g |
|
50 g |
|
1 čl |
|
Náplň: | |
400 g |
|
500 g (alebo tvaroh jemný) |
|
130 g |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
4 ks |
|
2 - 3 PL |
|
400 g |
|
Postup
-
1
Pred prípravou som si vybrala maslo, aby dostatočne zmäklo. Potom som si nachystala všetky suroviny na cesto, do ktorých som pridala maslo nakrájané na menšie kúsky.
-
2
Zo surovín so vypracovala drobivé cesto - treba na tom riadne ručne-stručne zapracovať, aby sa maslo rovnomerne premiešalo so zbytkom, ale nečakajte nejakú spojitú hmotu. Mama stále vravela, nech vypracujem masu, čo drží pokope, tak aha guľa (ale životnosť nič moc :D)
-
3
Cesto som preniesla do formy vyloženej papierom na pečenie a riadne utlačila na spodok (kto nebude mať guľu, cesto presype samozrejme, a fungovať to bude tak či tak).
-
4
Takýto poklad pod plnku som predpiekla cca 12 min na 160 °C. Ale odporúčam kontrolovať farbu - keď povrch zozlatne je to hotovo.
-
5
Kým sa pieklo cesto tak som vyšľahala jemný tvaroh, krémový syr, vajíčka, cukor, vanilkový extrakt a Solamyl do hladkej plnky. V originálnom recepte bola ricotta a keďže nebola, tvaroh zaskočil - a zaskočil dobre. Taktiež origoš recept uvádzal dvojnásobok cukru, ale ozaj bohate stačí tých 130 g.
-
6
Mdzitým mi mama na sporáku som rozohriala 400 g jahôd s trochou cukru a po miernom vychladnutí vymixovala na hrubšie pyré.
-
7
No a potom nasledovalo vrstvenie, na predpečený korpus som naliala polovicu tvarohovej hmoty...
-
8
...a na ňu som lyžicou rozložila polovicu jahodovej hmoty. Jahodouvú zmes som jemne prešla druhým koncom lyžice, nech sa zľahka premieša so spodnou vrstvou.
-
9
Potom som zopakovala postup... čiže zase tvarohová vrstva a na ňu zbytok jahodovej. A opäť som vytvorila akýsi abstraktný kliky-hák na vrchu :)
-
10
Podľa receptu sa má celý cheesecake piecť na 160 °C hodinku. Naša trrúba je, ako hovorí ocino, stavaná na mäso a všetko ostatné upaľuje. Takže my sme s mamou po prvých 20 min znížili teplotu na 90 °C a povrch prikryli papierom na pečenie, a takto sme dopekali ďalších 60 min. Aj tak sa nám kraje málinko chytili, ozaj neviem čím to je... V každom prípade, pečenie sme stopli keď sa stred cheesecaku ešte málinko triasol, ale okrajová hmota už vyzerala pevne. Nechali sme ho schladiť na rošte v otvorenej trúbe.
-
11
A že trošku chytilo kraje? Nevadí, to sa schová, troška oškrabká...ale tá chuť tohto cheesecaku?! Úplne božská! Tak samé dobré veci, skoro pol kila domácich jahôd, vanilkový tón, no to priam volá "daj si ma" :)
@stanci11 ,ešte dobre, že nebolo treba k 12 mesiačikom po jahôdky.-) iste bol koláčik veľmi chutný, však jahodová chuť je exelentná sama o sebe.-)
...že ty počúvaš rádio Brno..Zdeňka Junáka..??..tož asi tak..:-)
Jejky, jak jsi na to přišla? Stabilní rádio, které poslouchám jsou Jemné melodie.
ja denne to Brno..=tož asi tak=používa uvedený moderátor...:-)
@Stanka-tvoj koláčik určite výborný..ako aj to moje rádio..prepáč..:-)
No vidíš, jak to máme hezky prohozené - ty moravské, já slovenské. No není to nádhera?! haha @Radost to je nářečí u nás /Jihovýchod Moravy/ - moc ho nepoužívám. Ale sem se mi to hodilo.
@Haji my sme použili zamrazené, ale úplne takisto by sme postupovali s čerstvými :) A s tým pripečením, nám sa pripeká čokoľvek čo sa dlhšie pečie, vyššie korpusy, cheesecaky a bábovka je úplne top...papier/nepapier - vymazané/nevymazané...prosteraz keď sa tá truba rozpáli tak blbne...ale ak ju nakŕmime kusom zveriny tak si bafká spokojne...:D
Inak dievčatá ja teda rádio Beat na Morave, síce tam nemáme "tož asi tak" ...ale ja to používam fest :D len kde a ako sa to na mňa nalepilo, to neviem :D
Nejen trouby máme podobné. Přeji krásné dny, plné lásky, radosti a tvořivosti! Receptík vyzkouším. Jen letos moc jahod nebylo - nepršelo. Podle mě to půjde i s jiným ovocem. Mávám.
Inak radio beat pocuvame cez net.