Cheesecake
Cheesecake

Takmer cheesecake - jahodový fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 11. októbra 2017
Takmer cheesecake - jahodový (fotorecept)
Foto: stanci11

S mamou sme mali chuť na nejaký ľahší dezert ku káve a povedali sme si, že cheesecake už dlho nebol, tak prečo nie. Z Zobraziť celý popisS mamou sme mali chuť na nejaký ľahší dezert ku káve a povedali sme si, že cheesecake už dlho nebol, tak prečo nie. Z časopisu Pošli recept som mala inšpiráciu na jahodovú verziu, ale keďže na Horných Kysuciach nie je úplne ľahké zohnať všetky suroviny, museli sme experimentovať. A náhodou to dopadlo fantasticky, určite vyskúšajte, neobanujete ;)

12
porcií
30 minút
príprava
100 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
210 g
95 g
50 g
1 čl
Náplň:
400 g
500 g (alebo tvaroh jemný)
130 g
3 PL
1 ČL
4 ks
2 - 3 PL
400 g




Postup

  1. 1

    Pred prípravou som si vybrala maslo, aby dostatočne zmäklo. Potom som si nachystala všetky suroviny na cesto, do ktorých som pridala maslo nakrájané na menšie kúsky.

    Takmer cheesecake - jahodový (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo surovín so vypracovala drobivé cesto - treba na tom riadne ručne-stručne zapracovať, aby sa maslo rovnomerne premiešalo so zbytkom, ale nečakajte nejakú spojitú hmotu. Mama stále vravela, nech vypracujem masu, čo drží pokope, tak aha guľa (ale životnosť nič moc :D)

    Takmer cheesecake - jahodový (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som preniesla do formy vyloženej papierom na pečenie a riadne utlačila na spodok (kto nebude mať guľu, cesto presype samozrejme, a fungovať to bude tak či tak).

    Takmer cheesecake - jahodový (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takýto poklad pod plnku som predpiekla cca 12 min na 160 °C. Ale odporúčam kontrolovať farbu - keď povrch zozlatne je to hotovo.

    Takmer cheesecake - jahodový (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa pieklo cesto tak som vyšľahala jemný tvaroh, krémový syr, vajíčka, cukor, vanilkový extrakt a Solamyl do hladkej plnky. V originálnom recepte bola ricotta a keďže nebola, tvaroh zaskočil - a zaskočil dobre. Taktiež origoš recept uvádzal dvojnásobok cukru, ale ozaj bohate stačí tých 130 g.

    Takmer cheesecake - jahodový (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mdzitým mi mama na sporáku som rozohriala 400 g jahôd s trochou cukru a po miernom vychladnutí vymixovala na hrubšie pyré.

    Takmer cheesecake - jahodový (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a potom nasledovalo vrstvenie, na predpečený korpus som naliala polovicu tvarohovej hmoty...

    Takmer cheesecake - jahodový (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a na ňu som lyžicou rozložila polovicu jahodovej hmoty. Jahodouvú zmes som jemne prešla druhým koncom lyžice, nech sa zľahka premieša so spodnou vrstvou.

    Takmer cheesecake - jahodový (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom som zopakovala postup... čiže zase tvarohová vrstva a na ňu zbytok jahodovej. A opäť som vytvorila akýsi abstraktný kliky-hák na vrchu :)

    Takmer cheesecake - jahodový (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podľa receptu sa má celý cheesecake piecť na 160 °C hodinku. Naša trrúba je, ako hovorí ocino, stavaná na mäso a všetko ostatné upaľuje. Takže my sme s mamou po prvých 20 min znížili teplotu na 90 °C a povrch prikryli papierom na pečenie, a takto sme dopekali ďalších 60 min. Aj tak sa nám kraje málinko chytili, ozaj neviem čím to je... V každom prípade, pečenie sme stopli keď sa stred cheesecaku ešte málinko triasol, ale okrajová hmota už vyzerala pevne. Nechali sme ho schladiť na rošte v otvorenej trúbe.

    Takmer cheesecake - jahodový (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A že trošku chytilo kraje? Nevadí, to sa schová, troška oškrabká...ale tá chuť tohto cheesecaku?! Úplne božská! Tak samé dobré veci, skoro pol kila domácich jahôd, vanilkový tón, no to priam volá "daj si ma" :)

Diskusia k receptu

izabella929

@stanci11 ,ešte dobre, že nebolo treba k 12 mesiačikom po jahôdky.-) iste bol koláčik veľmi chutný, však jahodová chuť je exelentná sama o sebe.-)
stanci11
@Izabella929 veruže dnes by sme už museli aj k tým mesiačikom bežať ... aj keď ešte v sobotu na mňa čakal hrsť posledných malín, a to je na Kysuce celkom nezvyčajné... inak ďakujem a pravdu máš, jahody sú dokonalé ;)
siisa
Verím, že chutil, tieto koláčiky sú naozaj božské :)
haji
Bezva koláč, milá @Stanci , jen mám trochu hokej s těmi jahodami - byly zmrazené? Já mám dnes delší vedení. Pokud jde o ty chytlé okraje - mám podobnou zkušenost. Pekla jsem před dvěma měsíci tortu, dva korpusy. Na první korpus jsem dávala na spodek i boky pečící papír. Hrála jsem s kruhem a vystříhávala z papíru obvod. Jasné, že to nejde úplně přesně, jak se zachytl papír ve formě - tak se zvlnil. Podobně jako tobě. A tam mi prihorelo - kde byly nerovnosti. Druhý korpus jsem pekla jen se spodním papírem a bylo dobre. Tož asi tak.
radost
@Haji (11.10.2017 22:21)

...že ty počúvaš rádio Brno..Zdeňka Junáka..??..tož asi tak..:-)
1x haji
haji
@Radost (11.10.2017 22:26)
Jejky, jak jsi na to přišla? Stabilní rádio, které poslouchám jsou Jemné melodie.
radost
@Haji (11.10.2017 23:00)

ja denne to Brno..=tož asi tak=používa uvedený moderátor...:-)
@Stanka-tvoj koláčik určite výborný..ako aj to moje rádio..prepáč..:-)
1x haji
haji
@Radost (11.10.2017 23:04)
No vidíš, jak to máme hezky prohozené - ty moravské, já slovenské. No není to nádhera?! haha @Radost to je nářečí u nás /Jihovýchod Moravy/ - moc ho nepoužívám. Ale sem se mi to hodilo.
stanci11
@Siisa a @Radost ďakujem moc :)
@Haji my sme použili zamrazené, ale úplne takisto by sme postupovali s čerstvými :) A s tým pripečením, nám sa pripeká čokoľvek čo sa dlhšie pečie, vyššie korpusy, cheesecaky a bábovka je úplne top...papier/nepapier - vymazané/nevymazané...prosteraz keď sa tá truba rozpáli tak blbne...ale ak ju nakŕmime kusom zveriny tak si bafká spokojne...:D

Inak dievčatá ja teda rádio Beat na Morave, síce tam nemáme "tož asi tak" ...ale ja to používam fest :D len kde a ako sa to na mňa nalepilo, to neviem :D

2x radost a haji
haji
@Stanci11 (12.10.2017 06:08)
Nejen trouby máme podobné. Přeji krásné dny, plné lásky, radosti a tvořivosti! Receptík vyzkouším. Jen letos moc jahod nebylo - nepršelo. Podle mě to půjde i s jiným ovocem. Mávám.
stanci11
ďakujem @Haji krásne, ty vieš vyčarovať úsmev na tvári aj na diaľku :) podobne vydarené dni želám! A inak, mne by sa to páčilo s malinami ešte moc (ale bracho neznáša zrniečka v koláčoch), alebo vanilka+čučoriedky? ..Mne to hneď šrotí v tej hlave čo by sa všetko dalo, tak ak skúsiš daj vedieť čo si vymyslela ;)

1x haji
afataga
Veru vyzera vyborne a s domacimi jahodami, verim, ze nemal chybu, dobehnem? Nemam to daleko :-).
Inak radio beat pocuvame cez net.
stanci11
@Afataga ďakujem, len to by si musela dobre rýchlo bežať - má miznúcu tendenciu :D a Beat je vidím u viacerých obľúbený :)

havino
pekne si upiekla, chutne, ja vždy pod cheesecake dávam len keksy s maslom, hobbitky, nepáram sa s cestom a zdá sa mi to aj lepšie na chuť, ale to je otázka chuti, tvoj je pekný a chutný jahodový
stanci11
@Havino diky, inak doteraz som tiež robila spodok z keksov, tento bol iný a lákalo ma to skúsiť - inak musím povedať že výborné cesto ako podklad, chutilo všetkým a mňa osobne prekvapilo (lebo som riadne keksíková) :D