Maková štrúdľa
Maková štrúdľa

Ťahaná štrúdľa s makom, jablkami a višňami

Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 7. februára 2021
Ťahaná štrúdľa s makom, jablkami a višňami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
125 g
125 g
125 ml vlažná
4 PL
štipka
Plnka:
Plnka:
500 g mletý
60 g
600 g zavárané
4 ks nastrúhané

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ingrediencie na cesto vymiešame a vypracujeme jednotné cesto. Dáme ho do vrecúška a necháme v chladničke postáť 2 hodiny.

  2. 2

    Na stôl si pripravíme čistý obrus a pomúčime ho, aby sa cesto neprilepilo. Postupne cesto zo stredu vyťahujeme na strany, kým nie je úplne tenké. Malo by byť priesvitné, ale nesmieme ho roztrhať.

  3. 3

    Na cesto nasypeme mak zmiešaný s cukrom, rozmiestnime nastrúhané jablká a višne. Zrolujeme pomocou obrusu a štrúdľu rozdelíme na dve časti. Preložíme na plech a dáme na 10 minút piecť do rúry predhriatej na 220 stupňov.

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

marienka44
Prečo dať cesto do chladu? My štrúdlové cesto prikryjeme rozohriatym kastrólom hore dnom a až po odpočinku sa štrúdla ťahá. Také stuhnuté cesto z chladničky bude nepodajné.
Aký vy máte na to názor?
redakcia
@marienka44 (10.2.2021 10:51)

Odpoveď od šéfcukrárky pani Leškovej: Pri domácej ťahanej štrúdli má každá gazdinka svoje overené postupy pri spracovaní cesta, ja používam tento: cesto dám na 2 hodiny do chladničky, aby som ho mala kompaktné, je to v našej rodine overené rokmi praxe, ktorá nikdy nesklamala.