Syrovo-hrášková ryža s kuracími kúskami

martinis - fotkamartinis, 11. marca 2013
Syrovo-hrášková ryža s kuracími kúskami
Foto: martinis

Jednoduchá ryža s tvrdým a balkánskym syrom, premiešaná s hráškom a bylinkovými kuracími kúskami.

1
porcia
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3/4 hrnčeka (obj. 200ml)
1,5 hrnčeka
1,5 PL
štipka
50 g
75 g
1 strúčik
1 ks
1 hrsť
Kuracie kúsky:
120 g
1 ČL
1 PL
na podlievanie




Postup

  1. 1

    V nedeľu som túto ryžu vyskúšal po prvýkrát, musím uznať, že ma veľmi milo prekvapila a veľmi chutila :) Je to vlastne také "rizoto" - nie však klasika zo školských jedální, táto ryža je jemná, trošku mazľavá od rozpusteného tvrdého syra, príjmne chutná po balkánskom syre, ozvláštni ju svieži hrášok a lahodné kuracie kúsky, udusené na olivovom oleji a posypané bylinkami. Obed nie len pre milovníkov dobrých syrov ;)

  2. 2

    Rizoto je veľmi chutné v oboch prevedeniach - mäsovom aj vegetariánskom. Toto je mäsitá verzia s dobrým, chudým kuracím mäskom, navyše dusenom na malom množstvo oleja, takže nie je to ani nijaká kalorická bomba, pričom máme zachované všetky tie skvelé chute ;) Mäsa použite toľko, koľko zjete. Ja som si pripravil - nevážil som ho, ale dohadom - 100 až 120 gramov prsíčok. Opláchneme ich pod vodou, nakrájame na rezančeky či kocky, osolíme, okoreníme čiernym korením a posypeme lyžičkou provensálskej zmesi byliniek.

  3. 3

    Rukami dobre premiešame, opečieme na lyžici olivového oleja kým kúsky nezbelejú, potom podlejeme bylinkovým vývarom alebo vodou. Tekutinu pravidelne dolievame, aby sa mäso nepripálilo.

  4. 4

    Kým sa mäso dusí, pripravíme ryžu : na dno hrnca dáme kvapku oleja, rozotrieme, prisypeme 3/4 hrnčeka ryže, 1,5 hrnčeka vriacej vody, štipku soli a mletého čierneho korenia. Premiešame a necháme variť 15 minút.

  5. 5

    Až sa varenie ryže blíži ku koncu, pripravíme panvicu na jej zmiešanie s ostatnými surovinami. Lyžicu olivového oleja rozhorejeme na panvici a prisypeme plátky jedného strúčiku cesnaku a jednej jarnej cibuľky. Krátko orestujeme, znížime plameň a prisypeme hrsť mrazeného hrášku, ktorý necháme v priebehu 10 minút na panvici rozmraziť. Až je celkom mäkký, môžme pridať uvarenú ryžu, asi 50 g balkánskeho syra nakrájaného na malé kocky a zhruba rovnaké množstvo tvrdého syra, postrúhaného najemno. Ten sa v horúcej ryži rozpustí a dodá nezameniteľnú chuť ;)

  6. 6

    Do panvice zľahka primiešame kuracie kúsky a ihneď podávam teplé, ozdobené petržlenovou vňaťou a bazalkou, samozrejme posypané zvyškom syra. Ak ste aj "nekuchári", týmto jednoduchým a chutným jedlom prekvapíte priateľov, či rodinku, za to ručím :))

Diskusia k receptu

mirkamt
Hm, Martinis sa dal na mäsové jedlá :-D Další chutný receptík od teba, určite aj tento raz príde na rad ;-)
afataga
tak toto sa ti fakt podarilo, paci sa mi, ze konecne si nedal kukuricu, lebo ty ju mas vo velkej oblube :-)
radulienka
@afataga , neviem prečo sa zase zadrapujete, ak je to jeho recept, môže tam dať čokoľvek, aj kukuricu, veď to nemusíte jesť, dajte si konečne pohov a neotravujte varecháčov svojimi chúťkami...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia