Foto: martinis
Jednoduchá ryža s tvrdým a balkánskym syrom, premiešaná s hráškom a bylinkovými kuracími kúskami.
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3/4 hrnčeka (obj. 200ml) |
|
1,5 hrnčeka |
|
1,5 PL |
|
štipka |
|
|
|
50 g |
|
75 g |
|
1 strúčik |
|
1 ks |
|
1 hrsť |
|
Kuracie kúsky: | |
120 g |
|
|
|
|
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
na podlievanie |
|
Postup
-
1
V nedeľu som túto ryžu vyskúšal po prvýkrát, musím uznať, že ma veľmi milo prekvapila a veľmi chutila :) Je to vlastne také "rizoto" - nie však klasika zo školských jedální, táto ryža je jemná, trošku mazľavá od rozpusteného tvrdého syra, príjmne chutná po balkánskom syre, ozvláštni ju svieži hrášok a lahodné kuracie kúsky, udusené na olivovom oleji a posypané bylinkami. Obed nie len pre milovníkov dobrých syrov ;)
- 2
Rizoto je veľmi chutné v oboch prevedeniach - mäsovom aj vegetariánskom. Toto je mäsitá verzia s dobrým, chudým kuracím mäskom, navyše dusenom na malom množstvo oleja, takže nie je to ani nijaká kalorická bomba, pričom máme zachované všetky tie skvelé chute ;) Mäsa použite toľko, koľko zjete. Ja som si pripravil - nevážil som ho, ale dohadom - 100 až 120 gramov prsíčok. Opláchneme ich pod vodou, nakrájame na rezančeky či kocky, osolíme, okoreníme čiernym korením a posypeme lyžičkou provensálskej zmesi byliniek.
- 3
Rukami dobre premiešame, opečieme na lyžici olivového oleja kým kúsky nezbelejú, potom podlejeme bylinkovým vývarom alebo vodou. Tekutinu pravidelne dolievame, aby sa mäso nepripálilo.
- 4
Kým sa mäso dusí, pripravíme ryžu : na dno hrnca dáme kvapku oleja, rozotrieme, prisypeme 3/4 hrnčeka ryže, 1,5 hrnčeka vriacej vody, štipku soli a mletého čierneho korenia. Premiešame a necháme variť 15 minút.
- 5
Až sa varenie ryže blíži ku koncu, pripravíme panvicu na jej zmiešanie s ostatnými surovinami. Lyžicu olivového oleja rozhorejeme na panvici a prisypeme plátky jedného strúčiku cesnaku a jednej jarnej cibuľky. Krátko orestujeme, znížime plameň a prisypeme hrsť mrazeného hrášku, ktorý necháme v priebehu 10 minút na panvici rozmraziť. Až je celkom mäkký, môžme pridať uvarenú ryžu, asi 50 g balkánskeho syra nakrájaného na malé kocky a zhruba rovnaké množstvo tvrdého syra, postrúhaného najemno. Ten sa v horúcej ryži rozpustí a dodá nezameniteľnú chuť ;)
- 6
Do panvice zľahka primiešame kuracie kúsky a ihneď podávam teplé, ozdobené petržlenovou vňaťou a bazalkou, samozrejme posypané zvyškom syra. Ak ste aj "nekuchári", týmto jednoduchým a chutným jedlom prekvapíte priateľov, či rodinku, za to ručím :))
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu